19 august: Ziua în care s-a născut celebra creatoare de modă Coco Chanel VIDEO
0La 19 august 1916 Bulgaria a declarat război României, iar în anul 1983 a avut loc inaugurarea celui de-al treilea tronson al magistralei I a metroului bucureștean. În aceeași zi, dar în anul 2016, a murit compozitorul Adrian Enescu.

19 august 1883: S-a născut celebra creatoare de modă Coco Chanel

Garbielle Bonheur Chanel, considerată una dintre cele mai mari creatoare de modă ale secolului al XX-lea, s-a născut în localitatea Saumur, Franța. La vârsta majoratului s-a angajat la cafeneaua „Moulins La Rotonde", iar câțiva ani mai târziu a fost numită Coco, datorită unei melodii pe care obişnuia s-o cânte la cafeneaua menționată.
Tot aici îl cunoaște pe baronul Etienne Balsan și devine amanta lui, perioadă în care își descoperă pasiunea pentru pălării, deschizându-și primul magazin de astfel de articole.
După câțiva ani a început să creeze parfumuri, precum celebrul Chanel n°5, ceasuri unisex și bijuterii.
Celebra Coco Chanel a murit la 10 ianuarie 1971.
19 august 1916: Bulgaria declară război României
La 14/27 august 1916 se desfășoară Consiliul de Coroană de la Cotroceni, condus de Ferdinand I. Astfel, se hotărăște intrarea României în război alături de Antanta, însă Petre Carp s-a declarat împotrivă. În noaptea de 14/27 august România a declarat război Austro-Ungariei. Armata română trece Carpații eliberând Brașovul, Sibiul și Făgărașul, pătrunzând în secuime. Este pus în aplicare planul de război „Ipoteza Z”.
Nici Rusia și nici celelalte trupe ale Antantei nu își îndeplinesc obligațiile militare față de România. Prin urmare, la 19 august/1 septembrie 1916 Bulgaria a declarat război României. Profitând de faptul că linia Dunării este insuficient apărată, trupele germano-bulgare, conduse de generalul Mackensen, provoacă românilor la 1-5 septembrie 1916 înfrângerea de la Turtucaia.
19 august 1935: S-a născut scriitorul și scenaristul Dumitru Radu Popescu

Născut în satul Păușa, județul Bihor, Dumitru Radu Popescu a fost nuvelist, romancier și dramaturg, fiind socotit ca unul dintre cei mai de seamă scriitori români ai literaturii contemporane.
În anul 1958 a debutat cu volumul de nuvele și schițe „Fuga”, iar dintre romanele sale mai importante amintim: „Vara Oltenilor”, „F”, „Vânătoarea regală”, „Ploile de dincolo de vreme”, „Podul de gheață” și „Orașul îngerilor”. Mai mult decât atât, a scris și piese de teatru: „Vis” și „Pădurea cu pupeze”, dar și scenarii de filme: „Prea mic pentru un război așa de mare” și „Duios Anastasia Trecea”.
A fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor în 1964, 1969, 1973, 1975, 1978, 1979 și 1980. Din anul 1981 și până în 1989 a ocupat funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor, iar din anul 1997 a devenit membru corespondent al Academiei Române.
Ulterior, din anul 2006 a fost membru titular al Academiei Române.
Dumitru Radu Popescu a murit la 2 ianuarie 2023.
19 august 1961: S-a născut Beatrice Rancea, regizor și coregraf

Născută la București, Beatrice Rancea a studiat coregrafia, apoi a urmat cursurile Institutului Național de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală.
A pus în scenă mai multe piese la Teatrul Național București, printre care „Nunta lui Anton Cehov”. A fost nominalizată drept Femeia Anului 1998 de revista Avantaje.
În anul 1986 s-a căsătorit cu actorul Claudiu Bleonț, însă au divorțat în anul 2001. Ulterior, s-a recăsătorit cu Doru Rancea. În anul 2011 a fost numită Director General al Operei Naționale din Iași.
19 august 1983: A avut loc inaugurarea celui de-al treilea tronson al magistralei I

La data de 19 august 1983, cel de-al treilea tronson al magistralei I, cu o lungime de 7,8 kilometri cu patru stații (Politehnica, Armata Poporului, în prezent Lujerului, Păcii și Industriilor, în prezent Preciziei, era dat în exploatare.
Realizarea propriu-zisă a metroului a început în anul 1975, datorită necesităţilor urbanistice, dar şi a dorinţei lui Nicolae Ceauşescu de a transforma capitala României. Scopul iniţial al reţelei de metrou era transportarea bucureştenilor de la locuinţele lor la fabrici.
19 august 2014: A murit omul de afaceri și politicianul Dinu Patriciu

Născut la 3 august 1950, la București, Dinu Patriciu a urmat cursurile Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Capitală. După finalizarea studiilor, a fost repartizat ca arhitect la Institutul de Proiectări al Ministerului Comerțului Exterior.
În plus, Dinu Patriciu a obținut nenumărate premii de arhitectură și design atât în țara noastră, cât și în străinătate. Ulterior, în 1990, acesta devenea membru fondator al Partidului Național Liberal. De asemenea, în legislatura 1990-1992 a fost ales ca deputat de Timiș pe listele PNL.
19 august 2016: A murit compozitorul și muzicianul Adrian Enescu

Născut la 31 martie 1948, la București, Adrian Enescu s-a făcut remarcat pentru activitatea sa în domeniul muzicii de film, numele său fiind asociat cu circa 65 de titluri. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Capitală și a asistat la cursurile facultăţii de muzică electronică a Universităţii Stanford din California, între anii 1985 şi 1986.
De asemenea, a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost recompensat cu 20 de premii acordate de Uniunea Cineaștilor din România și 15 premii oferite de Uniunea Compozitorilor din România.