15 august: Ziua în care Constantin Brâncoveanu și cei patru fii ai săi au fost executați

0
Publicat:

Ziua de 15 august este marcată în fiecare an de sărbătoarea ortodoxă Adormirea Maicii Domnului. În această zi, în 1714, a avut loc moartea Brâncovenilor, cea mai cumplită execuție din istorie, după ce Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești, și fii săi au fost torturați, decapitați și aruncați pe Bosfor. Tot pe 15 august, dar în 1917, are loc Bătălia de la Varnița și Muncelu, unde Ecaterina Teodoroiu moare. 

Martirii Brâncoveni

1714 - A murit Constantin Brâncoveanu, domn al Țării Românești, cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și sfetnicul Ianache (n. 1654)

Marica Brancoveanu jpg

Constantin Brâncoveanu (n. 1654 – d. 15/26 august 1714) a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse la bănci din străinătate. În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale, în urma sa rămânând un mare număr de ctitorii religioase și un stil arhitectural eclectic ce-i poartă numele.

Mai mult aici: Moartea Brâncovenilor, cea mai cumplită execuție din istorie. Cum au fost torturați, decapitați și aruncați în Bosfor martirii pentru credință

1881 - A încetat din viaţă Alexandru Golescu (Negru sau Arăpilă), om politic român

Alexandru Golescu-Negru

Alexandru Golescu a participat, alături de marele său prieten Nicolae Bălcescu, la revoluţia din 1848 din Ţara Românească. A fost secretar al Guvernului provizoriu şi agent al acestui guvern în Occident. Militant pentru Unirea din 1859, ministru şi prim-ministru în timpul domniei lui Al. I. Cuza.

15 august 1888 - A apărut, la Bucureşti, cotidianul “Adevărul” (1888-1916; 1919-1937 şi 1946-1951; din 25.12.1989), cel mai longeviv din istoria presei româneşti, după „Universul”; fondatorul şi primul director al ziarului a fost Alexandru V. Beldiman.

1916 - Germania a declarat război României

În august 1916, România primește un ultimatum să decidă dacă dorește să se alăture Antantei „acum ori niciodată”. Sub presiunea cererii ultimative, guvernul român acceptă să intre în război de partea Antantei, deși situația de pe fronturile de luptă nu era una favorabilă.

După o serie de victorii tactice rapide în Transilvania asupra unor forțe austro-ungare copleșite din punct de vedere numeric, armata română va suferi în toamna anului 1916 o serie de înfrângeri zdrobitoare, ceea ce va forța autoritățile statului să se refugieze în Moldova, permițând inamicului să ocupe două treimi din teritoriul național, inclusiv capitala București.

Cauzele principale ale înfrângerii Armatei României în campania anului 1916, de forțe germane și austro-ungare semnificativ inferioare numeric, au fost ingerințele politice majore în actul conducerii militare, incompetența, impostura și lașitatea unei părți semnificative a eșalonului militar de conducere, precum și lipsa de adecvare a pregătirii și dotării trupelor pentru tipul de război purtat.

1917 - Bătălia de la Varniţa şi Muncelu. Ofensiva armatei germano-austro-ungare a fost oprită de armata română cu preţul unor grele pierderi. În timpul acestei bătălii a căzut eroic Ecaterina Teodoroiu, supranumită „Eroina de la Jiu” (1894-1917)

Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu
Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Muncelu

Bătălia de la Varniţa şi Muncelu, desfăşurată între 15/28 august - 21 august/3 septembrie 2017, a constat într-o acţiune ofensivă a armatei germano-austro-ungare, care a fost oprită de armata română cu preţul unor pierderi grele.

În ultima zi a bătăliei a căzut în luptă, în sectorul Muncelu, sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”.

Renunţând la continuarea ofensivei pe frontul Armatei 1 române, comandamentul german a hotărât să atace cu flancul stâng al Corpului 18 armată în zona de joncţiune a armatelor 1 şi 2 române. Această acţiune era menită să vină în sprijinul Grupului Gerock care acţiona pe valea Oituzului, şi împreună să treacă la încercuirea forţelor române de sub comanda generalului Alexandru Averescu, se arată în „Istoria militară a poporului român”, vol. V (Editura Militară, Bucureşti, 1988).  

1931 - A apărut primul număr al ziarului comunist „Scînteia”

Ziar Scânteia jpg

„Scînteia” a fost organul de presă al Partidului Comunist Român, înainte de căderea lui în decembrie 1989. Urmașul ziarului „Scînteia” este ziarul „Adevărul”.

Acesta a apărut ilegal între 15 august 1931 și octombrie 1940 în condițiile regimului burghezo-moșieresc.

Începând din 21 septembrie 1944 activitatea acestui tip de presă a fost acceptată, prin „Scînteia” înțelegându-se acel „factor mobilizator în lupta oamenilor muncii pentru înfăptuirea hotărîrilor guvernului, pentru victoria socialismului în patria noastră”.

1944 - S-a născut Gianfranco Ferre, celebru creator de moda italian

Designerul de modă Gianfranco Ferre a fost o figură unică în lumea modei italiene, fiind cunoscut drept un „arhitect al modei” pentru creaţiile sale parcă sculptate. Cel care avea să devină unul dintre marii creatori de modă ai secolului XX, s-a născut la 15 august 1944, la Legnano, în nordul Italiei.

S-a stins din viaţă la 17 iunie 2007. Designerul era extrem de critic cu tendinţele trecătoare. Stilul Ferre reinventează eleganţa clasică, îmbinând elemente tradiţionale cu altele moderne şi cu influenţe din vestimentaţia masculină, adăugând o notă extravagantă prin materialele luxoase utilizate: taftaua, pielea şi blana naturală. Colecţiile sale au o abordare practică, raţională, demonstrând simţul detaliului şi spiritul analitic al unui arhitect de formaţie, fiind definite de linii clare, grafice, armonioase şi de culori puternice.

1950 - S-a născut Prințesa Anne a Marii Britanii

printesa anne jpg

Prințesa Anne a Marii Britanii este un membru al familiei regale britanice și fiica reginei Elizabeth II. Este cea de-a șaptea deținătoare a titlului de Prințesă regală și în prezent este a paisprezecea în linia de succesiune la tronul britanic. În momentul nașterii sale era a treia în linie, apoi a doua după ce mama sa a devenit regină, până la nașterea fratelui său, Prințul Andrew în 1960.  

Prințesa este cunoscută pentru munca sa de caritate și este singurul membru al familiei regale britanice care a participat la Jocurile Olimpice ca sportiv.  

1969 - S-a deschis festivalul de muzica pop Woodstock. Au participat aproximativ 500 000 de tineri, această manifestare fiind reprezentativă pentru generaţia anilor 60, generaţia „hippy”

Ceremonia de deschidere a Festivalului Woodstock
Ceremonia de deschidere a Festivalului Woodstock

Woodstock Music & Art Fair (informal, Woodstock sau Festivalul Woodstock) a fost un festival de muzică intitulat „Trei zile de pace și muzică”, ținut pe terenul (2,4 km2) unui fermier numit Max Yasgur, în apropierea cătunului White Lake, în orașul Bethel, New York (stat), în perioada 15-18 august 1969. Bethel este situat la 69 km sud-vest de orasul Woodstock, New York (stat) La o reuniune ce a avut loc cu trei zile înainte evenimentului, organizatorii au simțit că au două opțiuni. O opțiune a fost de a îmbunătăți gardul și securitatea, lucru care ar putea fi putut conduce la violență. A doua opțiune consta în investirea tuturor resurselor pentru a finaliza scena. Nimeni nu bănuise numărul mare de persoane ce se strânsese mai devreme cu o săptămână de începerea programelor anunțate.

Până la urmă, pe aceea pajiște s-au înghesuit o jumătate de milion de oameni, trei sferturi de milion fiind nevoiți să se întoarcă, după ce s-au convins că nu mai pot înainta. Pe parcursul zilelor de 15, 16, 17 și 18 august, pe scena amplasata la ferma lui Yasgur au cântat cele mai cunoscute nume ale vremii. Este vorba despre 32 de recitaluri live.

1972 - S-a născut actorul american Ben Affleck

FOTO: Getty Images
FOTO: Getty Images

Benjamin Geza Affleck-Boldt (n. 15 august 1972, California, SUA), cunoscut mai mult ca Ben Affleck, este un actor, scenarist, producător și regizor de film american. Considerat mai ales la începuturile carierei doar o figură frumoasă a Hollywood-ului, Affleck a reușit să se impună mai ales prin rolurile sale din pelicule controversate și stranii precum „Dogma” sau „Good Will Hunting”, capodoperă care i-a adus și un Premiu Oscar pentru cel mai bun scenariu, scris în colaborare cu bunul său prieten Matt Damon.

1979 - Led Zeppelin a lansat albumul „In Through The Out Door”.

„In Through The Out Door” este al optulea album de studio al trupei engleze de rock Led Zeppelin și ultimul înregistrat înainte de moartea lui John Bonham și destrămarea formației din 1980. 

1992 - A murit Anda Călugăreanu, îndrăgita actriță și interpretă de muzică ușoară și folk

anda calugareanu actrita romanca jpeg

Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu (n. 24 octombrie 1946, București – d. 15 august 1992) a fost o actriță și interpretă de muzică ușoară și folk. Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în anul 1965. A colaborat ani de-a rândul la Cenaclul Flacăra. O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare.  

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite