10 martie, ziua în care 13 partizani din Dobrogea au fost împușcați în Pădurea Verde din Timișoara, la ordinului călăului Alimănescu VIDEO

0
Publicat:

La 10 martie 1629 a început în Anglia perioada celor 11 ani de tiranie. Tot într-o zi de 10 martie s-au născut Chuck Norris și Sharon Stone.

1629: Carol I al Angliei a dizolvat Parlamentul: începutul celor „11 ani de tiranie” în care n-a existat parlament

Conflictele dintre rege și parlament au atins prima dată apogeul în 1629, când membrii Camerei Comunelor au imobilizat pe speaker (pentru a nu se suspenda ședința) în timp ce Sir John Eliot a ținut un discurs anti-regal. Carol a dizolvat imediat parlamentul, l-a întemnițat pe Eliot și a decis să guverneze în viitor fără parlament. Acest lucru era perfect legal, cu condiția ca regele să poată supraviețui fără subvențiile pe care doar parlamentul i le putea acorda.

Carol a reușit să facă acest lucru, în perioada pe care dușmanii săi au numit-o Tirania de 11 ani (1629-1640), sfătuit de Contele de Strafford și arhiepiscopul Laud. În ciuda faptului că făcea economii, coroana a reușit să supraviețuiască doar prin punerea în aplicare a vechilor drepturi regale și prin încălcarea legii în diverse moduri. Cea mai celebră a fost colectarea taxelor navale, destinate sprijinului marinei. Suportată la început doar de locuitorii ținuturilor învecinate cu marea, această taxă a fost ulterior colectată de la întreaga populație din regat. Unul dintre liderii parlamentului, John Hampden, s-a făcut cunoscut datorită procesului care i s-a intentat pentru că a refuzat să plătească această taxă, mulți alții urmându-i exemplul.

1876: Alexander Graham Bell a realizat primul apel telefonic

Pe certificatul de naştere al telefonului stă scrisă ziua de 14 februarie 1876. Acesta a fost momentul când ideea unui dispozitiv capabil să transmită sunetul prin intermediul electricităţii a fost înscrisă la Oficiul american pentru brevete. Însă lucrurile nu au mers tocmai lin. Întâmplarea a făcut ca invenţia să fie înregistrată de două ori, în aceeaşi zi, la distanţă de patru ore, pe numele a două persoane: Alexander Graham Bell şi Elisha Gray.

Primii au ajuns avocaţii lui Bell, care au cerut un brevet;apoi a venit Gray, care a depus o fişă prin care semnala intenţia de a primi un brevet în viitor. Funcţionarii oficiului nu au văzut niciun conflict între cele două cereri;procesul în instanţă i-a fost favorabil lui Bell, cel care avea deja un dispozitiv gata să fie testat şi dovezi că lucra la această invenţie de mai bine de doi ani. Cel mai valoros brevet din istoria americană – după considerentele mai multor istorici – a fost primit pe 7 martie 1878;la 4 zile după ce Alexander Graham Bell împlinise 30 de ani. Procesul împotriva lui Gray a fost începutul unei lungi serii de situaţii litigioase:după lansarea invenţiei, timp de 18 ani, Bell a fost chemat în numeroase rânduri în instanţă, fiind nevoie să îşi testeze dispozitivul în nu mai puţin de 600 de cazuri separate. De fiecare dată sentinţa i-a fost favorabilă. 

1940: s-a născut actorul american Chuck Norris

Carlos Ray „Chuck” Norris (n. 10 martie 1940, Ryan, SUA) este un actor american, expert în arte marțiale. După ce a servit în Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, el a devenit un foarte popular expert în arte marțiale și și-a fondat propria școală numită Chun Kuk Do.

Chuck Norris FOTO EPA EFE
Chuck Norris FOTO EPA EFE

Chuck Norris a jucat în numeroase filme de acțiune, cum ar fi „Way of the Dragon”, în care a apărut alături de Bruce Lee, fiind unul din principalii actori ai anilor 1980. El a fost personajul principal în serialul televizat „Walker, Texas Ranger” între 1993 și 2001. 

Chuck Norris s-a implicat şi în politică, în special în 1988, atunci când l-a sprijinit în campania electorală pe George Bush.

Starul american a fost căsătorit de două ori: cu Dianne Holechek, cu care are trei copii dar de care a divorţat în 1988, precum şi cu Gena Okelley, cu care are doi gemeni.

În 1997, a devenit primul occidental ce a dobândit centura neagră cu opt dani. Lui i se datorează şi stilul Chun Kuk Do, o îmbunătăţire a artei Tang Soo Do.  

1950: „Transporturile morții”

La 10 martie 1950, 13 partizani din Dobrogea au fost împușcați în Pădurea Verde din Timișoara. Doar după mulți ani s-a aflat adevărul.

În anii 1949 şi 1950 au avut loc o serie de crime comise de Securitate împotriva unor deţinuţi politic, deja condamnați de instanțele de judecată, dar ale căror pedepse  erau considerate prea mici de către autoritățile comuniste.

Pădurea Verde din Timișoara este locul asasinării unor partizani din lotul „Babadag”, trimişi în decembrie 1949 să-şi ispăşească pedeapsa la penitenciarele Gherla şi Aiud. Cazul este mult mai complex şi, după investigaţii migăloase, inginerul Teodor Stanca, preşedintele AFDP Timiş, a reuşit să descopere amănunte lămuritoare.

Grup de partizani din Dobrogea. Fotografie făcută de Securitate după arestarea lor (arhiva CNSAS)
Grup de partizani din Dobrogea. Fotografie făcută de Securitate după arestarea lor (arhiva CNSAS)

Se ştia iniţial că „dobrogenii” au fost transferaţi din cele două închisori şi executaţi cu toţii în Pădurea Verde. Asta se întâmplase însă doar cu o parte dintre ei, omorâți la 10 martie 1950.

Alţii au fost transferaţi în februarie 1950 la Piteşti, fiind asasinaţi, unii la 20 martie, iar alţii la 23 martie 1950.

Dr. Gheorghe Petrov, istoric și arheolog la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, atribuie executarea partizanilor unui comando de temut al Securităţii. Echipa Fulger era un pluton de execuţie condus de vestitul maior de miliţie Eugen Alimănescu, ce era secondat de maiorul de securitate Zoltan Kling, un torţionar notoriu. Alimănescu era recunoscut pentru duritatea sa cu care se ocupa de anihilarea bandelor de „duşmani ai poporului“.

Cum s-a petrecut totul aflăm dintr-un document de o importanță deosebită, descoperit în urmă cu câțiva ani în arhiva fostei Securități. „Este vorba despre o declarație din 2 iulie 1954, dată în anchetă la Securitate de către fostul maior de miliție Eugen Alimănescu, personajul care a fost implicat direct în asasinarea la ordin, în mai multe zone ale țării, a zeci de deținuți politici condamnați inițial la pedepse cu închisoarea. În document, Alimănescu face dezvăluiri despre locurile din țară unde i-au fost încredințate misiuni criminale, despre metodele de acțiune și persoanele care au participat și l-au sprijinit în teren sau, în unele cazuri, chiar și despre cum s-au debarasat de cadavrele celor uciși“, spune Gheorghe Petrov.

1958: s-a născut actrița Sharon Stone

Sharon Stone (n. 10 martie 1958 în Meadville, Pennsylvania) este o actriță și producătoare americană de film. Fiica unui muncitor, a studiat la Universitatea Edinboro University, iar după absolvire a concurat la un concurs de frumusețe și a obținut titlul Miss Pennsylvania, ceea ce a determinat-o să urmeze o carieră de model în New York.

Sharon Stone
Sharon Stone

A semnat un contract cu agenția Ford, dar la sfârșitul anilor ’70 a renunțat la cariera în modelling ca să se dedice actoriei. A devenit celebra cu rolul din „Instinct primar” (Basic Instinct), unde a jucat alături de un alt actor celebru, Michael Douglas. 

2018: a murit designerul Hubert de Givenchy

Givenchy, care a fondat celebra casă de modă Givenchy în 1952, şi-a dezvoltat o semnătură elegantă şi rafinată, fiind cel care a impus stilul chic în anii ’50-’60, care influenţează şi astăzi modul în care se îmbracă regina Angliei şi vechii socialişti americani şi chinezi. 

Basmul: Hubert de Givenchy și Audrey Hepburn
Basmul: Hubert de Givenchy și Audrey Hepburn

Cariera lui Givenchy că a fost marcată de prezența mai multor muze – Greta Garbo, Lauren Bacall, Jacqueline Kennedy, Maria Callas, Marlene Dietrich, Grace Kelly sunt doar câteva dintre zeițele care au purtat hainele semnate de couturierul francez. Însă niciuna nu a fost ca Audrey Hepburn.

Probabil cea mai faimoasă creaţie a lui Givenchy este rochia neagră (Little Black Dress) purtată de actriţa Audrey Hepburn în scena de debut a clasicului „Breakfast at Tiffany’s“. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite