Biden a semnat o lege privind sprijinirea financiară şi medicală a victimelor misteriosului „sindrom Havana“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden
Preşedintele SUA, Joe Biden

Preşedintele american Joe Biden a semnat vineri o lege privind sprijinirea financiară şi medicală a angajaţilor guvernului american victime ale misteriosului "sindrom Havana", informează AFP.

Acest text, susţinut de democraţi şi republicani, "trimite un mesaj clar: avem grijă de oamenii noştri" atunci când ei au fost loviţi de "probleme de sănătate anormale", informează un comunicat al Casei Albe.

Această stare de rău ciudată, care a lovit atât civili cât şi diplomaţi, militari sau agenţi de securitate, i-a lăsat pe unii dintre ei "cu sechele neurologice invalidante", a subliniat preşedintele american.

Nici până în ziua de azi Washingtonul nu a putut face lumină asupra acestui fenomen ce datează din 2016, când primii diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să acuze stări de rău.

Cazul a escaladat în 2017, când Donald Trump i-a rechemat pe majoritatea diplomaţilor americani de la Havana. Mai mult de 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor sunt vizaţi în Cuba între sfârşitul lui 2016 şi luna mai 2018, precum şi diplomaţi canadieni.

În 2018, simptome similare au lovit alţi circa 10 diplomaţi americani în China. Cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

Responsabilul CIA la Viena a fost recent demis din funcţie, acuzat că nu a tratat cu seriozitate cazuri în cadrul echipei sale.

Diplomaţii vizaţi au acuzat diverse stări de rău, printre care probleme de echilibru, de vertij, de coordonare, de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au caracterizat drept "o ceaţă cognitivă". Au fost diagnosticate leziuni cerebrale.

Potrivit unui raport al Academiei de Ştiinţe a SUA, "energia dirijată de unde radio" este cauza cea mai probabilă a acestor simptome, notează AFP, preluată de agerpres.ro.

Sindromul Havana a apărut pentru prima dată la ambasada SUA din Cuba în 2016. Mai mulţi diplomaţi şi angajaţi ai ambasadei au început să se simtă rău: să-şi piardă temporar auzul sau văzul, ameţeau, aveau alte probleme neurologice. La scurt timp după, boala misterioasă a afectat şi angajaţii ambasadei Canadei la Havana. De atunci, cel puţin 130 de oficiali americani aflaţi în misiuni în întreaga lume au fost afectaţi, 50 dintre ei din CIA.

Într-unul dintre cazuri, un oficial american conducea cu fiul său în vârstă de doi ani într-o ţară cu prezenţă militară rusă crescută. Intrând într-o intersecţie aglomerată, a simţit brusc că parcă urma să îi explodeze capul; fiul său a început să urle şi să plângă. De îndată ce a reuşit să scoată maşina din acea intersecţie, americanul şi fiul său nu au mai simţit nimic. Un alt oficial american staţionat în acelaşi oraş a raportat un incident similar, fără să ştie de celălalt caz. Amândoi se aflaseră în apropierea unei maşini a serviciilor secrete militare ruse.

La Viena au început să se înregistreze cazuri de sindrom Havana de la începutul mandatului lui Joe Biden - capitala austriacă a devenit locul în care au apărut cele mai multe cazuri, după Havana. Până acum s-au înregistrat 20 - aşa că autorităţile austriece au început o anchetă pentru a depista sursa acestor atacuri.

Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului ‘sindrom Havana’, care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.

Poliţia berlineză a declarat că începând din august investighează un ”presupus atac cu armă sonică împotriva angajaţilor ambasadei SUA”, dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite