SUA îşi măresc arsenalul nuclear

SUA îşi măresc arsenalul nuclear

Statele Unite vor suplimenta capacităţile militare, inclusiv prin dezvoltarea arsenalului nuclear şi a sistemelor antirachetă, pentru contracararea riscurilor globale, reprezentate în principal de China şi Rusia, Washingtonul avertizând că va începe să riposteze la acţiunile regimului de la Beijing, scrie „Financial Times“.

Administraţia Donald Trump este preocupată de “puteri revizioniste” precum China şi Rusia, dar şi de ameninţările generate de regimurile din Iran, Coreea de Nord şi de organizaţii teroriste.
 
“Strategia SUA de Apărare Naţională observă existenţa unui mediu de securitate internaţională din ce în ce mai complex, marcat de provocări deschise asupra ordinii internaţionale libere şi de reapariţia competiţiei strategice pe termen lung între naţiuni. Aceste schimbări necesită o conştientizare clară a ameninţărilor cu care ne confruntăm, a schimbării caracterului tipurilor de conflict; este nevoie de transformarea activităţilor Departamentului Apărării”, explică James Mattis, secretarul american al Apărării.
 
“Principala provocare la adresa prosperităţii şi securităţii Statelor Unite este reprezentată de reapariţia competiţiei strategice, de lungă durată, din partea a ceea ce Strategia pentru Securitate Naţională consideră a fi puteri revizioniste. Este din ce în ce mai evident că naţiuni precum China şi Rusia vor să configureze o lume compatibilă cu propriul model autoritarist – prin obţinerea autorităţii de blocare a deciziilor de tip economic, diplomatic şi de securitate ale altor ţări”, subliniază James Mattis în prezentarea Strategiei de Apărare Naţională.
 
Statele Unite se vor concentra pe reconstruirea capabilităţilor militare, prin dobândirea unor capabilităţi ofensive şi agresive, pe consolidarea alianţelor internaţionale şi pe creşterea performanţelor Departamentului Apărării. Vor fi modernizate capacităţile militare – forţele nucleare, forţele spaţiale şi cibernetice, instrumentele de comandă, control şi recunoaştere, apărarea antibalistică şi sistemele militare autonome, bazate pe inteligenţă artificială.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: