Scrisoarea lui Trump către Erdogan: „Nu fi prost. Nu face pe durul! Te sun eu mai târziu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donlad trump şi omologul său turc, Recept Erdogan
Preşedintele SUA, Donlad trump şi omologul său turc, Recept Erdogan

Preşedintele american Donald Trump i-a trimis o scrisoare omologului său turc Recep Tayyip Erdogan în care îl avertizează să încheie un acord cu militanţii kurzi din Siria pentru a evita astfel ca Washingtonul să distrugă economia Ankarei.

"Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvaţi acest lucru într-un mod corect şi uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veţi fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fi prost. Nu face pe durul! Vă sun mai târziu", i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii obţinute de Fox News şi a cărei autenticitate a fost confirmată de alte media americane.

Scrisoarea este datată 9 octombrie, ceea ce înseamnă că a fost trimisă Ankarei după ce Trump a dat undă verde operaţiunii turce în Siria, prin decizia de a retrage trupele americane, anunţată două zile mai devreme, notează dpa.

Liderul de la Casa Albă a ataşat la scrisoarea către Erdogan o scrisoare din partea unui lider kurd în care acesta îşi exprimă dorinţa de a ajunge la un compromis cu Turcia.

"Nu vreţi să fiţi responsabil pentru măcelărirea a mii de oameni, iar eu nu vreau să fiu responsabil pentru distrugerea economiei turce - şi aşa voi face", a mai adăugat Trump, îndemnându-l totodată pe omologul său turc: "Hai să găsim un acord bun".

Erdogan a aruncat scrisoare la coş

Surse de pe lângă preşedinţia turcă au declarat că Erdogan a aruncat la coşs scrisoarea trimisă de Trump. 

Imagine indisponibilă

Dezvăluirea scrisorii survine după ce miercuri preşedintele turc s-a plâns că nu mai reuşeşte să urmărească mesajele scrise în reţeaua Twitter de omologul său american privind poziţia Statelor Unite faţă de conflictul din Siria.

"Când ne uităm la declaraţiile publicate de domnul Trump pe Twitter, am ajuns în situaţia de a nu mai putea urmări aceste tweet-uri", a declarat Erdogan ziariştilor care îl însoţeau la bordul aeronavei prezidenţiale, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan. "Nu mai ţinem pasul", a repetat Erdogan, citat de ziarul turc Hurriyet.

El le-a mai dezvăluit jurnaliştilor că săptămâna aceasta, într-o convorbire telefonică, i-a dat lui Trump sfaturi privind relaţia cu presa. "I-am spus: „uneori vă înfuriaţi foarte tare pe mass-media. Sunteţi sub influenţa lor. Nu le daţi atenţie, sunteţi un lider puternic. Aşa ceva nu le stă bine liderilor puternici", a susţinut preşedintele turc. 

Donald Trump a declarat, miercuri, că Siria poate lupta cu Turcia dacă vrea recuperarea teritoriilor pierdute. „Dacă Siria vrea să lupte pentru a-şi recupera teritorile, acest lucru ţine de ei şi de Turcia. Au mult nisip cu care să se joace”, a declarat Donald Trump miercuri, citat de agenţia Associated Press.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că el vrea ca Turcia „să facă ceea ce trebuie”, subliniind în acelaşi timp că poziţia SUA este „strălucitoare din punct de vedere strategic” în regiune în timp ce soldaţii americani nu sunt deloc afectaţi de ofensiva Ankarei în nordul Siriei.

„Ne uităm şi negociem şi încercăm să facem Turcia să facă ceea ce trebuie, pentru că vrem să oprim războaiele (…) pe o bază umanitară”, a spus Trump la Casa Albă cu prilejul unei întâlniri cu preşedintele italian, notează agenţia DPA.

„Nu este graniţa noastră” şi deci „nu ar trebui să pierdem vieţi în legătură pentru ea”, a mai spus el despre frontiera Siria-Turcia, de unde a retras trupele săptămâna trecută.

„Siria îi protejează pe kurzi. Asta e bine”, a declarat Trump, referindu-se la guvernul preşedintelui Bashar al-Assad. El a urat Rusiei şi Siriei „succese” în cooperarea lor şi a indicat că ambele guverne urăsc Statul Islamic mai mult decât Washingtonul.

„Întotdeauna aş prefera să folosesc puterea economică decât puterea militară, deoarece oamenii nu sunt ucişi cu puterea economică”, a mai spus Trump într-o remarcă generală despre sancţiuni şi tarife, după ce a impus sancţiuni asupra Turciei în această săptămână.

Printre altele, Donald Trump a subliniat că Turcia este un membru al NATO şi partenerii din alianţă ar trebui să se înţeleagă, adaugă DPA.

„Turcia este membru NATO. Se presupune că trebuie să ne înţelegem cu un membru al NATO”, a declarat Trump la Casa Albă.

El a insistat de asemenea că armele strategice americane în Turcia sunt sigure şi a declarat că baza aeriană a SUA acolo este „una mare (şi) puternică”.

Zona disputată în nordul Siriei „nu are nimic de-a face” cu Statele Unite, a mai declarat Donald Trump, distanţându-se de conflictul de acolo.

„Soldaţii noştri nu sunt în calea răului, aşa cum nici nu ar trebui să fie, în timp ce două ţări luptă pentru un teritoriu care nu are nimic de-a face cu noi. Şi kurzii sunt mult mai în siguranţă în acest moment”, a insistat Trump, făcând aparent referire la deplasarea forţelor guvernelor rus şi sirian către acest teritoriu.

Trump a afirmat, de asemenea, că kurzii nu sunt „îngeri”.

Decizia preşedintelui Trump de a retrage forţele americane face că deznodământul actualei crize să depindă, mai mult decât era cazul anterior, de Putin. Forţele ruse au intrat în Siria în 2015 pentru a-l ajuta pe liderul de la Damasc, Bashar al-Assad să recâştige controlul în ţară şi, făcând-o, Moscova şi-a extins influenţă în regiune.

În faţă ofensivei forţelor turceşti şi abandonaţi de aliaţii americani, kurzii au încheiat o înţelegere cu preşedintele Assad şi cu susţinătorul acestuia, Putin. Dar trimiterea forţelor siriene în nord-estul ţării ar putea antrena un conflict direct cu Turcia. Trimisul special rus în Siria a spus că situaţia actuală este inacceptabilă, în timp ce Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că trupele lor separă în prezent pe kurzi de turci.

Turcia vrea să-i alunge pe kurzi de la frontieră şi să plaseze acolo refugiaţi sirieni, din Turcia. Assad doreşte controlul asupra acestei porţiuni din teritoriu. Kurzii vor să fie protejaţi şi să aibă un cuvînt de spus în legătură cu propriul viitor. Toate aceste trei aspiraţii depind într-o oarecare măsură de Rusia, care are relaţii cu toate cele părţi şi prezenţa militară în Siria.

Rob Malley, preşedinte al organizaţiei Internaţional Crisis Group, crede că doar Rusia are în prezent datele să obţină o înţelegere acceptabilă. Este ceea ce susţin şi criticii lui Trump, care spun că deciziile sale servesc interesele inamicilor Americii, Rusia şi Iran.

Dar nu există nici o îndoială că situaţia creată de decizia lui Trump de a retrage forţele americane a schimbat fundamental datele problemei în regiune.Cu doar cîteva zile în urmă, kurzii erau în relativă siguranţă, elemente ISIS în închisori păzite de kurzi, iar Turcia ameninţa doar cu o invazie, dar nu îndrăznea să o facă. Acum – la doar câteva zile distanţă – morţi, zeci de mii de refugiaţi, kurzii aliaţi cu Assad şi Rusia, Turcia – un membru în NATO – obiect al sancţiunilor americane şi occidentale şi răspunzând sfidător şi pe ansamblu o regiune în derivă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite