Republicanii dau asigurări că în SUA va fi un transfer paşnic de putere. „Va fi o tranziţie aşa cum a fost întotdeauna”

Republicanii dau asigurări că în SUA va fi un transfer paşnic de putere. „Va fi o tranziţie aşa cum a fost întotdeauna”

Mitch McConnell după votul republicanilor împotriva audierii martorilor 31 ianuarie 2020 FOTO EPA-EFE

În urmă cu două zile, Donald Trump a evitat să dea un răspuns clar cu privire la transferul paşnic de putere în cazul în care el pierde alegerile din 3 noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Donald Trump a fost întrebat miercuri, 23 septembrie, dacă va asigura un transfer paşnic al puterii în cazul în care va pierde alegerile pentru un nou mandat la Casa Albă.

Preşedintele a dat un răspuns care lasă multe semne de întrebare: „Ei bine, va trebui să vedem ce se întâmplă”, arată jurnaliştii CNN. De altfel, Trump a refuzat să spună dacă va accepta rezultatul alegrilor şi a glumit că va rămâne în funcţie cu mult peste cele două mandate constituţionale.

Răspunsul evaziv al preşedintelui a strârnit un val de reacţii în lumea politică de peste ocean. De aceea, liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a scris pe o reţea socială că transferul va fi unul paşnic, în timp ce un alt aliat al preşedintelui, Lindsey Graham, a declarat ă totul se va desfăşura ”paşnic”, scrie Hotnews.

„Câştigătorul alegerilor din 3 noiembrie va fi inaugurat pe 20 ianuarie. Va fi o tranziţie ordonată aşa cum a fost întotdeauna, o dată la 4 ani, din 1792”, a transmis pe twitter Mitch McConnell.

Reticienţa preşedintelui american de a vorbi clar despre tranziţia puterii se bazează pe îngrijorările sale cu privire la buletinele de vot transmise prin corespondenţă şi la votul prin intermediul e-mailului. „Buletinele de vot sunt un dezastru”, susţine Donald Trump referindu-se la votul electronic pe care el îl suspectează că poate fi fraudat.

Hillary Clinton a taxat imediat intervenţia lui Trump: ”Refuzul lui Trump de a se angaja la un transfer paşnic de putere este tipic pentru comportamentul unui dictator asiprant disperat. E patetic. Însă pentru că este preşedinte trebuie să luăm în serios ameninţarea sa”.

Citeşte şi:

Alegeri SUA. Lupta dintre republicani şi democraţi, încinsă de toate fronturile. Când teoriile conspirative ale QAnon reprezintă o sursă de inspiraţie

VIDEO Prinţul Harry al Marii Britanii şi Meghan îi încurajează pe americani să voteze la cele „mai importante“ alegeri

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările