Rebelii republicani ce pot declanşa un război civil în partid la finalul mandatului lui Trump. Preşedintele american face teste de loialitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Un război civil se conturează în Partidul Republican în contextul ultimei încercări a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor în statul Georgia şi al formării unui grup de aleşi republicani ce se pregătesc să conteste voturile de miercuri din Colegiul Electoral. Întrebarea care nu are un răspuns este dacă îşi va menţine influenţa în partid, arată un editorial Wall Street Journal.

Preşedintele american derulează în aceste momente teste de loialitate în Partidul Republican şi după ultima încercare de a răsturna rezultatul alegerilor în favoarea sa (convorbirea telefonică cu secretarul de stat din Georgia -n.red) se prefigurează un scenariu plauzibil pentru următorii doi ani - şi anume până la termenul alegerilor primare din 2022, scrie Gerald F. Seib în Wall Street Journal.

În acest scenariu candidaţii republicani pentru Congres susţinuţi de partid pentru a fi realeşi vor concura cu un discipol al preşedintelui Trump. În campanie aceşti candidaţi vor fi atacaţi pentru că fac parte din sistemul discreditat al partidului, dar vor ieşi învingători. Atunci rebelii republicani care iau drept exemplu ce se întâmplă acum vor contesta rezultatele acuzând un scrutin fraudat de stabilimentul din partid şi vor merge în instanţă pentru a răsturna voturile.

Acestea sunt liniile de forţă stârnite în interiorul Partidului în această săptămână -unde perspectiva unui război civil a devenit deodată foarte concretă. În luptă sunt angajaţi preşedintele şi familia sa, aleşii ce curtează suportul loialiştilor lui Trump şi o bază conservatoare a partidului, întruchipată de liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell.

Încleştarea este în parte ideologică, dar este şi o luptă pentru putere. În orice caz, aceasta se prefigurează a se întinde pe următorii doi ani până la alegerile primare din 2022.

Ironia este că republicanii în loc să se unească pentru a celebra rezultatele bune din alegeri lăsând opinia publică să se concentreze pe schismele ideologice interne considerabile ale democraţilor sunt dezbinaţi în ultimele zile ale mandatului lui Trump.

Trump derulează un test dramatic de loialitate pentru republicani prin ultimul său efort de a răsturna victoria lui Joe Biden iar suporterii săi de bază vor mărşălui miercuri la Washington pentru a scoate la iveală rezultatele. Doi senatori republicani, şi anume Josh Hawley (Missouri) şi Ted Cruz (Texas), ce aspiră să conducă armata lui Trump când acesta nu o poate face el însuşi, au ticluit un scenariu în care colegii lor să fie consemnaţi ca fiind în favoarea sau împotriva eforturilor prezidenţiale de a răsturna alegerile.

Aceştia au procedat în acest fel sfidând recomandările liderului majorităţii Senatului republican McConnell şi creând astfel premisele unui scenariu necâştigător pentru o seamă de colegii ce vor căuta să fie realeşi în 2022 - şi anume Roy Blunt (Missouri), Lisa Murkowski (Alaska), Rob Portman (Ohio), Marco Rubio (Florida), John Thune (South Dakota) - întrucât aceştia nu vor avea de ales decât între a exprima o poziţie care îi vor înfuria pe loialiştii lui Trump şi a energiza candidaturile democrate sau ale unor independenţi.

Între timp, rupturi şi mai importante din partid ies la suprafaţă. Preşedintele a întâmpinat Anul Nou scriind pe Twitter că al doilea cel mai important senator din Partid, Thune, care are o rată de aprobare de 85% a votului din Congres din partea Uniunii Conservatoare americane, ar trebui înlocuit cu o favorită a preşedintelui, guvernatoarea South Dakota Kristi Noem.

Fostul preşedintele al Camerei reprezentanţilor Paul Ryan a transmis în weekend colegilor săi un comunicat direct îndemnându-i să se abţină de la ceea ce mulţi intenţionează să facă şi anume să încerce să răstoarne rezultatul alegerilor prezidenţiale.

„În sistemul nostru, votanţii determină preşedintele or această autoguvernare nu se poate susţine în cazul în care capricii ale Congresului se substituie voinţei oamenilor. Vă îndemn să vă gândiţi la precedentul pe care îl veţi stabili”, a scris Ryan.

În plus, partidul republican din Arizona a atacat direct cel mai important republican ales în Arizona al generaţiei trecute, senatorul John McCain, proclamând într-o postare pe Twitter că Partidul Republican „nu se va mai întoarce” la ceea ce a reprezentat acesta ci este „acum şi mereu unul pentru femeile şi bărbaţii muncitori”.

Acest tweet arată că există o luptă mai substanţială ideologică sub suprafaţa ambuscadei. Ieşit învingător în 2016, Donald Trump a îndepărtat partidul de principiile tradiţionale conservatoare de comerţ liber, cheltuieli guvernamentale reduse şi autoritate executivă limitată înclinându-l spre o agendă a clasei muncitoare, scrie Seib în Wall Street Journal.

În prezent, la sfârşitul apropiat al preşedinţiei sale, încleştările inevitabile cu privire la calea de urmat de acum înainte este în plină desfăşurare în partid. Acestea s-au reliefat pregnant în insistenţa din ultimul ceas al preşedintelui ca liderii republicani din Congres să se răzgândească şi să susţină cecurile de 2.000 de dolari ajutor de pandemie pentru americani. 

Drama din această săptămână este doar parţial despre rezultatele alegerilor, privind în aceeaşi măsură şi cum vor ieşi aleşii republicani din situaţia dezbinării filosofice din partid.

Întrebarea care nu poate primi un răspuns este dacă Trump îşi poate menţine influenţa în partid când nu va mai fi preşedinte.

Scott Reed, un strateg vechi al partidului republican, e de părere că „cei ce vor aspira să fie ca Trump vor avea nevoie de o nouă paradigmă pentru că nu va mai exista un alt Trump”, prezicând că McConnell se va impune ca un lider a partidului.

 

Context

Potrivit Washington Post, aleşii republicani s-au situat pe poziţii contrare luni, iar unii au exprimat critici deschise după ce a ieşit la iveală convorbirea în care Trump i-a solicitat secretarului de stat din Georgia să facă o recalculare a voturilor astfel încât să ajungă la peste 11.000 de voturi care să-i asigure victoria. 

Liz Cheney, aleasă republicană în Camera Reprezentanţilor, a numit apelul „profund tulburător”, în timp ce senatorul de Pennsylvania Patrick J. Toomey a condamnat un nou „nivel inferior în acest episod inutil şi nefericit”.

Trump a numit pe Twitter aceste dezertări „Caucusul renunţării”, iar după ce senatorul de Arkansas Patrick J. Toomey aanunţat că nu se alătură grupului de aleşi republicani ce vor să aducă obiecţii voturilor în Colegiul Electoral, preşedintele american a scris pe Twitter despre Cotton avertizând că votanţii nu „VOR UITA NICIODATĂ”.

Donald Trump intenţionează să vorbească miercuri, când are loc votul din Colegiul Electoral, în parcul prezidenţial Ellipse din preajma Casei Albe, în timp ce susţinătorii săi sunt mobilizaţi să protesteze la Washington faţă de certificarea alegerilor în favoarea lui Joe Biden.

În ultimele zile Donald Trump i-a reproşat liderului majorităţii din Senat Mitch McConnell, dar şi republicanilor faptul că nu luptă pentru aceste alegeri. Totodată el a propus un alt candidat pentru alegerile primare în locul numărului doi din senat, John Thune, şi a cerut public demisia guvernatorului republican al Georgiei.

13 senatori şi peste 100 de membri ai Camerei plănuiesc să ridice obiecţii rezultatelor votului pentru preşedinte din Colegiul Electoral.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite