John McAfee ar fi fost falit când a murit. Ce i-a dezvăluit presupusul milionar unui scriitor despre investiţiile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Scriitorul Mark Eglinton care a colaborat cu John McAfee, creatorul antivirusului care îi poartă numele, a dezvăluit că acesta nu şi-a putut permite să-i plătească un onorariu pentru cartea la care lucrau împreună, „No Domain: The John McAfee Tapes”, constând în interviuri luate pe când presupusul milionar era fugar, relatează Daily Mail.

„Nu mă îndoiesc că dacă avea cum să mă ajute financiar, ar fi fî făcut-o. Mi-a spus:'Nu pot, situaţia mea financiară e mai dificilă decât a ta”, a spus Mark Eglinton care a ţinut legătura cu John McAfee vreme de şase luni.

Cu puţin timp înainte de moartea sa în închisoare pe 23 iunie prin ceea ce autorităţile au considerat sinucidere, fondatorul antivirusului McAfee, cu o avere estimată odată la 100 de milioane de dolari, scria pe Twitter că nu mai are niciun ban.

Deşi avea motive să ascundă adevărata sa situaţie financiară deoarece autorităţile americane voiau să-i confişte bunurile în urma acuzaţiilor de evaziune fiscală, acesta ar fi fost într-adevăr falit, spune Mark Eglinton.

Scriitorul i-a luat mai multe interviuri începând din august 2019 înainte ca presupusul milionar  să fie arestat în octombrie anul trecut.

McAfee şi-a obţinut cea mai mare parte din avere din vânzarea acţiunilor la compania fondată de el, ultima tranşă fiind vândută în 1994.

„Am ajuns să discutăm pe larg despre modurile în care şi-a investit banii de-a lungul anilor. Erau foarte sigure până când a început să construiască case, unele absolut bizare. Sunt proprietăţi în care n-a stat nici măcar o noapte”, a spus Eglinton.

McAfee a deţinut proprietăţi întinse în Belize,Texas, Colorado, Hawaii şi Tennessee pe care le-a vândut mult sub valoarea pieţei după contractarea preţurilor în timpul crizei economice.

De pildă,  complexul său din Woodland Park, Colorado, care valora 25 de milioane de dolari, casa construită pe circa 3000 de metri pătraţi fiind mobilată cu antichităţi din întreaga lume, s-a vândut la licitaţie cu modesta sumă de 5,7 milioane de dolari.

„Cei 100 de milioane de dolari pe care i-am obţinut din antivirus se duc foarte rapid”, i-a dezvăluit în interviurile pentru carte.

Eglinton, care a mai colaborat cu trupele Metallica şi Pantera, i-a propus să-i scrie autobiografia, însă McAfee i-a comunicat că nu-şi permite onorariul cerut. Scriitorul nu a dezvăluit suma, dar spune că aceasta nu era una mare.

Colaborarea pentru publicarea cărţii a căzut în momentul când McAfee a cerut ca editura să-l plătească în criptomonede şi a apoi refuzat să ofere o adresă de mail unde să i se transmită contractul.

„Lucrul care îi va surprinde pe mulţi este filosofia profundă a lui John McAfee”, a spus Eglinton care urmează să semneze singur volumul ce urmează să apără în luna decembrie.

„SUA crede că am criptomonede ascunse. Mi-aş fi dorit să fie aşa, dar banii s-au evaporat prin multele mânii ale Echipei McAfee, iar bunurile rămase mi-au fost confiscate. Prietenii au dispărut şi ei de frică să nu fie asociaţi cu mine.

Nu mai am nimic. Totuşi, nu regret nimic”, scria John McAfee pe Twitter pe 16 iunie, una din ultimele postări înainte să moară.

„În loc să pretindă că nu are bani, cred că  mai degrabă se prefăcea că îi are”, a spus Eglinton.

Procurorii americani l-au acuzat pe McAfee că nu a depus declaraţii fiscale din 2014 până în 2018, chiar dacă a câştigat milioane din „promovarea criptomonedelor, consultanţă, angajamente şi vânzarea drepturilor la povestea sa de viaţă pentru un documentar”, potrivit unui rechizitoriu.

Documentele instanţei susţin că el ar fi datorat fiscului american mai mult de 4,2 milioane dolari în impozite.

În mod separat, o plângere a Comisiei pentru investiţii susţinea că McAfee a promovat „ofertele iniţiale” de criptomonede fără a dezvălui că a primit mai mult de 23 de milioane de dolari pentru a face acest lucru.

Potrivit actului de acuzare, McAfee şi-a ascuns activele prin scheme complexe, inclusiv menţinerea conturilor de criptomonede, precum şi ascunderea de proprietăţi imobiliare şi iahturi pe numele altor persoane.

John McAfee s-a născut în 1945 la o bază a armatei SUA din Marea Britanie, iar apoi a crescut în Virginia. După ce a lucrat ca programator şi proiectant de software pentru mai multe companii, inclusiv NASA, a început să dezvolte software pentru combaterea viruşilor.

În 1987, a fondat McAfee Associates, o companie de antiviruşi pentru computere. În cele din urmă, Intel a cumpărat McAfee şi a schimbat numele mărcii - ceva despre care McAfee şi-a exprimat mulţumirea.

În august 2009, The New York Times a scris că averea sa personală a scăzut de la 100 de milioane de dolari la 4 milioane de dolari. Acesta S-a mutat în Belize şi a vrut să găsească utilizări medicinale pentru plante pe terenul său.

La conferinţa DEF CON din LA, din august 2014, el i-a avertizat pe americani să nu folosească smartphone-uri - sugerând că aplicaţiile sunt folosite pentru a spiona clienţii care nu citesc acordurile regulile de confidenţialitate.

El a anunţat că va căuta să obţină funcţia de preşedinte al Statelor Unite, în campania prezidenţială din 2016, drept candidat al Partidului Libertarian. A pierdut nominalizarea Partidului Libertarian în faţa lui Gary Johnson.

Ultimii ani din viaţa controversatului John McAfee, găsit mort în închisoare: un caz de crimă, o candidatură la Casa Albă şi foarte mulţi bani

    

John McAfee a fost pus sub acuzare în SUA, pentru fraude cu criptomonede

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite