Donald Trump vrea ca avertizorul de integritate care a declanşat Ucrainagate să fie audiat pentru a-i afla identitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că vrea să-l vadă pe avertizorul de integritate, ale cărui declaraţii au declanşat începerea unei proceduri de destituire împotriva lui, depunând mărturie în faţa Congresului SUA, informează AFP.

”El trebuie să depună mărturie pentru a explica de ce a înţeles atât de prost conversaţia mea ucraineană”, a scris pe Twitter locatarul Casei Albe.

Acest avertizor de integritate şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că preşedintele american i-a cerut omologului ucrainean, în timpul unei discuţii telefonice care a avut loc la 25 iulie, să-l ancheteze pe potenţialul contracandidat al lui Trump în alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden.

Democraţii au declanşat o investigaţie pentru a constitui un dosar de punere sub acuzare (impeachment) a preşedintelui Trump, pe care îl acuză că şi-a "trădat" ţara.

Preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, Adam Schiff, "pare acum să nu vrea ca avertizorul de integritate să depună mărturie. NU!", a declarat luni dimineaţa Donald Trump. "Trebuie să aflăm identitatea avertizorului de integritate pentru a afla DE CE s-a făcut aceasta împotriva SUA", a mai cerut preşedintele american.

Democraţii, din contră, insistă de la începutul afacerii asupra necesităţii absolute de a proteja anonimatul avertizorului de integritate, membru al serviciilor americane de informaţii.

Adam Schiff a declarat recent că audierea acestuia nu este neapărat necesară, pentru că avertizarea lui a fost făcută publică, la fel şi o transcriere a apelului telefonic dintre preşedinţii american şi ucrainean.

Ieri a depus mărturie Fiona Hill, fostă funcţionară în Consiliul de Securitate Naţională cu o bună cunoaştere a relaţiei americano-ruse; astăzi şi joi sunt aşteptaţi pe dealul Capitoliului George Kent, diplomat la Kiev între 2015 şi 2018 actualmente înalt demnitar în Biroul pentru Europa şi Eurasia, şi respectiv Gordon Sondland, ambasador pe lângă Uniunea Europeană direct implicat în scandalul ucrainean.

Oficiali foşti şi actuali, majoritatea de la Externe, s-au perindat sau se vor perinda în zilele şi săptămânile următoare în faţa forurilor investigative parlamentare, sfidând, în unele cazuri, obstrucţionismul Casei Albe, care boicotează procedurile pe motiv că sunt politizate şi inechitabile.

Vineri a fost audiată în spatele uşilor închise, vreme de aproape 9 ore, fostul ambasador în Ucraina Marie Yovanovitch, rechemată la ordin prezidenţial pe 26 mai 2019, după mai puţin de trei ani de misiune.

„Nu mi-a venit să cred că guvernul american a decis să recheme un ambasador pe baza aserţiunilor nefondate şi ne-adevărate ale unor indivizi cu motive dubioase”, a spus diplomatul de carieră în depoziţia parlamentară. Doi dintre aceşti indivizi, Lev Parnas şi Igor Fruman, au fost arestaţi miercurea trecută pe aeroportul washingtonian Dulles şi acuzaţi de finanţare ilegală, cu fonduri străine de provenienţă parţial necunoscută, a unui număr de campanii electorale Republicane.

Ucraineanul Parnas şi milionarul bielorus Fruman, ambii naturalizaţi americani, au vărsat 325.000 de dolari în vistieria unui grup de influenţă pro-Trump, şi de atunci s-au insinuat în anturajul preşedintelui şi în graţiile avocatului acestuia, Rudy Giuliani, figura centrală a scandalului ucrainean. Se pare că Parnas, Fruman şi acoliţii lor ucraineni au vrut capul ambasadorului Yovanovitch care, cu programul ei anti-corupţie, stătea în calea unor scheme umbroase de îmbogăţire, printre care preluarea controlului companiei naţionale petro-gazeifere Naftogaz.

„Am încercat, şi evident reuşit, să combatem interesele corupte din Ucraina care au ripostat şoptind teorii gaunoase oricui era dispus să asculte. Din nefericire, cineva a ascultat, şi perdantul este naţiunea americană”, a punctat în mărturia ei, oferită în pofida interdicţiei explicite a conducerii, Marie Yovanovitch, care rămâne în structurile ministerului, sub ameninţare constantă, după 33 de ani de carieră.

Cercurile în care evoluează Parnas, Fruman, şi acum Giuliani sunt cele pro-ruseşti, cele potrivnice intereselor naţionale ucrainene.

Sub influenţa noilor dezvăluiri, 51% dintre americani se declară acum favorabili înlăturării de la putere a lui Trump prin procedură parlamentară. Dar scuturile Republicane se ridică şi mai înalt şi compact întru apărarea ocupantului Casei Albe.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite