Alegeri SUA 2020. Ultimele zbateri ale lui Donald Trump. Contestă la Curtea Supremă rezultatul scrutinului din Wisconsin şi se răzbună pe republicani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Donald Trump
Preşedintele SUA, Donald Trump

.Echipa de campanie a preşedintelui în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi că a contestat la Curtea Supremă rezultatele alegerilor prezidenţiale în Wisconsin după ce instanţa supremă din acest stat a respins acuzaţiile de fraudă formulate de echipa magnatului american.

Prin noua petiţie, echipa lui Trump caută să invalideze în justiţie peste 50.000 de voturi prin poştă care, în opinia sa, sunt ilegale din diverse motive. Însă, chiar şi în cazul unei victorii în justiţie în cazul Wisconsin - stat în care la alegerile prezidenţiale s-a impus Joe Biden -, rezultatul scrutinului prezidenţial nu se va schimba, notează dpa.

Toate statele americane au certificat deja rezultatele electorale, confirmând astfel victoria preşedintelui ales Joe Biden în scrutinul din noiembrie.

Preşedintele american în exerciţiu, Donald Trump, i-a îndemnat pe partizanii săi să se adune la Washington pe 6 ianuarie, într-un ultim efort vizând să pună presiune asupra Congresului pentru a nu certifica victoria lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale, notează AFP.

Mii de militanţi sunt aşteptaţi în capitala SUA la această dată în scopul de a-şi aduce sprijinul preşedintelui în exerciţiu şi acuzaţiilor sale - fără dovezi - de fraude electorale "masive" la prezidenţialele de la 3 noiembrie.

Printre aceştia, grupuri violente ca miliţia de extremă-dreaptă Proud Boys ar urma să defileze din nou pe străzile Washingtonului după o manifestaţie similară pe 12 decembrie, care a degenerat. Mai multe persoane au fost înjunghiate şi câteva zeci au fost arestate.

Donald Trump a scris în două rânduri mesaje pe Twitter la sfârşitul săptămânii trecute pentru a-i incita pe partizanii săi să fie prezenţi la adunare, calificând alegerile de la 3 noiembrie ca "cea mai mare înşelătorie din istoria naţiunii noastre".

"Ne vedem la Washington, pe 6 ianuarie. Nu pierdeţi asta", i-a invitat el din nou duminică.

Actualul preşedinte speră că manifestanţii vor pune presiune asupra Congresului pentru a răsturna înfrângerea sa de la urne.

Pe 6 ianuarie, vicepreşedintele Mike Pence urmează să conducă o sesiune a Congresului pentru a certifica voturile colegiului electoral din fiecare fiecare stat american. Joe Biden a câştigat voturile a 306 mari electori, în timp ce Donald Trump a obţinut 232.

În cursul acestei sesiuni comune a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, vicepreşedintele SUA va deschide şi va citi certificatele anunţând voturile marilor electori din fiecare stat, înainte de a declara un învingător.

Procedura ar trebui să fie, ca de obicei, o formalitate.

Donald Trump şi partizanii săi încearcă acum să pună presiune asupra lui Mike Pence ca să respingă certificările electorale ale statelor pro-Biden, o prerogativă pe care vicepreşedintele nu o deţine, potrivit experţilor în drept.

În lipsa unor elemente tangibile pentru a spijini acuzaţiile de "fraudă masivă", cele peste 50 de plângeri depuse aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost respinse aproape toate de tribunale sau abandonate.

Trump se răzbună pe republicani

Camera Reprezentanţilor şi Senatul au aprobat recent un pachet legislativ de ajutor economic, pe fondul pandemiei de COVID-19, care include şi un ajutor de 600 de dolari pentru fiecare american care câştigă sub 75.000 de dolari pe an. Preşedintele Donald Trump a lăsat să se înţeleagă iniţial că nu va semna legea, dacă suma nu este ridicată la 2.000 de dolari de persoană, dar în cele din urmă a semnat-o.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor însă au profitat de iniţiativa prezidenţiala şi au adoptat, cu ceva sprijin republican, un alt proiect care prevede suplimentarea ajutorului până la 2.000 de dolari, cât ceruse Trump.

Acum, proiectul democrat ar trebui votat în Senat. Liderul republican al acestei camere, Mitch McConnell nici nu ar vrea să-l supună votului, pentru că majoritatea membrilor republicani se opun acestei sume. Pe de altă parte, le-ar dăuna politic să voteze împotriva intereselor populaţiei.

Într-o situaţie delicată au fost puşi şi cei doi senatori republicani din Georgia, care au alegeri la 6 ianuarie, şi care s-ar vedea nevoiţi să sprijine suplimentarea ajutorului, ca să nu pară că neglijează nevoile oamenilor.

Republicanii în general consideră că suma de 2.000 de dolari ar adăuga mult prea mult la datoria Statelor Unite. Prin propunerea sa – care fie a fost un reflex populist, fie o pedeapsă pentru conducerea republicană care nu-i sprijină încercarea de a răsturna rezultatul prezidenţialelor – Trump îl pune pe McConnell într-o situaţie delicată, înainte de scrutinul din Georgia, care va decide cine controlează Senatul în următorii doi ani.

Paralel cu acest proces preşedintele a respins prin veto un alt proiect de lege care finanţează apărarea. În Camera Reprezentanţilor , deputaţi democraţi şi republicani s-au aliat şi au anulat deja prin vot acest veto, fapt unic de când Trump a ajuns şeful statului, notează europa liberă. 

 Senatorul democrat Bernie Sanders a avertizat însă că nu va permite un vot similar în Senat cu privire la bugetul apărării, dacă McConnell nu permite un vot cu privire la ajutorul economic majorat.

Este evident că democraţii încearcă să profite de ceea ce percep a fi o eroare a lui Donald Trump, încercând să antagonizeze facţiuni din interiorul Partidului Republican.

„În afara cazului în care republicanii vor să se sinucidă dar şi pentru că este corect aşa, trebuie să aprobe de îndată ajutorul de 2.000 de dolari de persoană” a insistat preşedintele Trump pe Twitter.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite