Vladimir Putin: Ruşii şi ucrainenii sunt acelaşi popor. Diferenţele lingvistice au apărut din cauza Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că ruşii şi ucrainenii sunt acelaşi popor, dar din cauza polonezilor au apărut diferenţele lingvistice. Despărţirea de Biserica Ortodoxă Rusă s-a produs din cauza vecinătăţii ucrainenilor cu Biserica Catolică, iar Ucraina ca stat este un proiect al structurilor secrete ale Austriei.

„Consider că noi suntem acelaşi popor. Nu ştiu dacă le place sau nu (ucrainenilor) dar dacă privim la realităţi, aşa este. Înţelegeţi, până în secolul XI, XII, XIII noi nu am avut nicio diferenţă lingvistică. Şi doar urmare a polonizării, acea parte a ucrainenilor care locuia pe teritoriul ce se afla sub conducerea Uniunii statale polono-lituaniene, către secolul XVI, au apărut primele diferenţe lingvistice. De fapt, ucrainenii erau consideraţi oamenii care locuiau la graniţele statului rus. Ucrainenii erau la Pskov, ucrainenii erau numiţi acei care ne apărau de invaziile Hantului Crimeean. În Ural, peste tot erau ucraineni. Deci, nu aveam niciun fel de diferenţe lingvistice. Mai mult, până în secolele XIV-XV, chiar şi acei oameni, slavii de est, care locuiau pe teritoriile Uniunii polono-lituaniene, îi numeau ruşi. Nu erau diferenţe. Mult mai târziu au început diferenţele lingvistice”, a declarat Putin într-un interviu pentru agenţia TASS.

Preşedintele rus afirmă că Biserica Ortodoxă Ucraineană avea libertate deplină în cadrul Patriarhatului Moscovei.

„Nu trebuie să uităm ceea ce ne uneşte. Şi să nu distrugem ceea ce avem. De exemplu - biserica. De ce a fost nevoie să fie distrusă unitatea Bisericii Ortodoxe Ruse? Cunoaşteţi că independenţa Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhatului Moscovei a fost absolută, inclusiv din punctul de vedere al alegerii ierarhilor. Patriarhatul Moscovei nici acum nu influenţează asupra alegerii ierarhilor în Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhatului Moscovei”.

Putin spune că diferenţierea religioasă a apărut din cauza că o parte din ucraineni locuieşte în apropierea lumii catolice, dar, oricum, acesta nu trebuie să fie motiv pentru divizarea de lumea rusă.

„În mod special, factorul ucrainean a început să fie dejucat în ajunul Primului Război Mondial de către serviciile speciale ale Austriei. De ce? Este un principiu binecunoscut - împarte şi stăpâneşte”.

Cooperarea ruso-ucraineană irită numeroase ţări, deoarece le creează un concurent global

Cooperarea ruso-ucraineană irită numeroase ţări, deoarece le creează un concurent global, consideră preşedintele rus Vladimir Putin într-un amplu interviu acordat agenţiei de presă TASS în cadrul proiectului intitulat "20 de întrebări pentru Vladimir Putin", în care s-a referit în special la Ucraina.

"Orice integrare între Rusia şi Ucraina împreună cu capacităţile şi avantajele lor competitive ar însemna apariţia unui rival global atât pentru Europa, cât şi pentru lume. Nimeni nu vrea acest lucru. De aceea, vor face orice pentru a ne separa", a afirmat Putin, abţinându-se să nominalizeze ţările pe care le are în vedere.

Vladimir Putin a declarat că totuşi nu îşi pierde speranţa de a ajunge la un acord cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.

"Există întotdeauna speranţă", a exclamat el, remarcând cu toate acestea anumite schimbări în poziţia omologului său ucrainean. "Din păcate, Zelenski a venit de la Paris (de la summitul în format Normandia - Franţa, Rusia, Ucraina şi Rusia - din 9 decembrie 2019) şi a început să vorbească despre necesitatea revizuirii acordurilor de la Minsk. Acest lucru ridică întrebări", a subliniat Putin.

În acelaşi timp, el a amintit că Rusia şi Ucraina au reuşit să convină asupra unui schimb de prizonieri şi a tranzitului de gaze prin Ucraina, noteaz[ Tass, citata de agerpres.ro.

Putin consideră că fondatorii naţionalismului ucrainean au pledat pentru relaţii bune cu Rusia. "Părinţii fondatori ai naţionalismului ucrainean nu au evocat niciodată nevoia urgentă de a rupe cu Rusia", susţine preşedintele rus, evocând faptul că, în lucrările lor fundamentale, naţionaliştii ucraineni din secolul al XIX-lea au spus că Ucraina este multietnică şi ar trebui să fie un stat federal care să construiască relaţii bune cu Rusia.

"Naţionaliştii de astăzi par să fi uitat asta. Vă voi spune de ce au uitat. Pentru că interesele poporului ucrainean nu sunt problema principală pe agenda lor. Cum poate fi în interesul poporului ucrainean, dacă despărţirea de Rusia a dus la pierderea ingineriei aerospaţiale şi aeronatice, construcţiei navale şi fabricării de motoare. Are loc practic dezindustrializarea ţării", a afirmat el.

Totodată, Putin a apreciat că este important să fie respectată identitatea ucrainenilor, dar în acelaşi timp să nu se uite istoria comună a celor două ţări.

Rusia şi Ucraina au multe lucruri în comun, a subliniat el, recunoscând că există şi unele falii cu siguranţă. Putin a admis că Rusia suportă pierderi din cauza lipsei de prietenie cu Ucraina.

"Am mai spus asta şi o mai spun o odată, cred că noi suntem (cu ucrainenii) acelaşi popor. Nu ştiu dacă lor (ucrainenilor) le place sau nu asta, dar dacă te uiţi real la lucruri, tocmai asta este situaţia", a spus Putin, subliniind: "Multe lucruri ne despart, dar nu trebuie să uităm de legăturile care ne unesc. De asemenea, ar trebui să evităm să distrugem ceea ce avem".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite