Rusia testează terenul pentru a deschide o bază militară pe o insulă din Caraibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bombardiere rusesti Tupolev 95 foto hepta

Rusia urmăreşte să înfiinţeze o bază aeriană pe o insulă venezueleană din Caraibe pentru a găzdui bombardiere nucleare, cu scopul de a avea o prezenţă militară permanentă în America Latină şi a transmite un mesaj direct Statelor Unite.

Informaţia a fost dezvăluită de publicaţia Nezavisimaia Gazeta şi vine la câteva săptămâni după ce o flotilă aeriană rusească, care a inclus două bombardiere strategice capabile să poarte arme nucleare, a aterizat la Caracas.

Aparatele, a căror deplasare va avea loc în regim permanent, urmează să fie trimise pe insula La Orchila, aflată la 200 km nord-est de Caracas şi la circa 2.000 km de Florida, un loc pe care experţi şi liderii militari ruşi au vizitat-o deja în urmă cu 10 ani. Insula găzduieşte o instalaţie navală şi un aeroport militar. Bombardierele ruseşti au mai fost deplasate temporar în zonă de cel puţin două ori în ultimul deceniu.

Preşedintele Maduro nu a obiectat faţă de propunerea făcută de autorităţile ruse referitoare la stabilirea unei baze ruseşti în Venezuela. În conformitate cu Constitutia de la Caracas, ţările străine nu pot înfiinta baze militare pe teritoriul venezuelean, însă prezenţa temporară a avioanelor de lupta este posibilă. În 2008, Hugo Chavez, ar fi oferit insula La Orchila pentru găzduirea avioanelor strategice ruseşti.

Un expert militar rus, colonelul Şamil Gareiev, a declarat că stabilirea unei prezenţe pe termen lung în Venezuela ar fi o decizie avantajoasă din punct de vedere economic dacă cele două ţări vor organiza mai multe exerciţii militare comune.

”Ideea includerii Venezuelei în misiuni aviatice pe distanţe lungi este una corectă,” a declarat Gareiev pentru Nezavisimaia Gazeta. „Bombardierele noastre strategice nu numai că nu vor trebui să se întoarcă în Rusia de fiecare dată, dar, de asemenea, nu vor efectua operaţiuni de realimentarea aeriană în timpul misiunilor de patrulare în regiunea Americilor,” a adăugat el. „Aeronavele noastre TU-160 ajung la baza lor în Venezuela, efectuează zboruri, îşi execută misiunile şi apoi sunt înlocuite prin rotaţie. Acesta este modul în care ar trebui făcut.”

Ambasadorul rus Zaemski a respins informaţiile publicate de Nezavisimaia Gazeta, afirmând că este vorba de „pure speculaţii,” dar nu puţini sunt cei care afirmă că intensificarea prezenţei ruseşti (dar şi chineze) în zonă este echivalentă cu apariţia unui Război Rece în Caraibe.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite