Rusia nu se lasă şi plusează în cursa pentru vaccinul anti-COVID-19: Eficienţa declarată în cazul Sputnik V la trei zile de la anunţul făcut de Pfizer şi BioNTech

Rusia nu se lasă şi plusează în cursa pentru vaccinul anti-COVID-19: Eficienţa declarată în cazul Sputnik V la trei zile de la anunţul făcut de Pfizer şi BioNTech

FOTO Shutterstock

Fondul Suveran Rus (RDF) şi Institutul Gamaleia, creatorii vaccinului anti-COVID-19 Sputnik-V, aflat în prezent în faza a treia a testelor clinice, au dat asigurări miercuri că acesta este eficient în proporţie de 92%, la o zi după ce laboratoarele american Pfizer şi german BioNTech au anunţat că vaccinul lor are o eficacitate de 90%, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fondul Suveran Rus şi Institutul de Cercetare Gamaleia au lăudat, într-un comunicat, la fel ca şi concurenţa lor, eficacitatea vaccinului Sputnik-V, randomizat, dublu-orb - un demers experimental folosit în mai multe discipline - asupra unui număr de 40.000 de voluntari.

„Analiza statistică a 20 de cazuri confirmate cu noul coronavirus, cazuri repartizate între persoanele vaccinate şi cele care au primit un placebo, arată un nivel de eficienţă de 92% a vaccinului Sputnik-V după (administrarea) celei de a doua doze”, anunţă cele două instituţii în comunicat.

Omologat înainte de a fi trecut toate fazele de testare, vaccinul Sputnik V a stârnit reticenţă în lumea medicală.

Mulţi au considerat decizia de omologare drept un act propagandistic realizat de dragul întâietăţii, la fel ca pe vremea Războiului Rece, şi nu un progres real ştiinţific. De altfel, concluziile referitoare la Sputnik V au fost puse la îndoială de un grup de experţi internaţionali.

În contextul în care Rusia a fost zgârcită, până în prezent, în documentarea ştiinţifică a acestui vaccin, lăudat de către preşedintele Vladimir Putin, creatorii Sputnik-V au dat asigurări miercuri că cercetarea urmează să fie publicată în curând „într-una dintre principallee reviste medicale din lume şi evaluată de către colegi”.

Anunţul de miercuri are loc după ce Pfizer şi BioNTech au creat o adiere de speranţă săptămâna aceasta anunţând o eficienţă de 90% a vaccinului lor candidat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările