Rusia anunţă un armistiţiu la Azovstal pentru eliberarea soldaţilor ucraineni răniţi

Rusia anunţă un armistiţiu la Azovstal  pentru eliberarea soldaţilor ucraineni răniţi

FOTO Telegram AZOV - Mariupol (Arhivă)

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că un armistiţiu a fost instituit la combinatul siderurgic Azovstal în vederea eliberării ucrainenilor răniţi, după ce iniţial, Rusia a refuzat să negocieze eliberarea militarilor blocaţi în tunelurile uzinei, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile ucrainene nu au comunicat, pentru moment, nicio informaţie cu privire la anunţul făcut de Rusia, precizează AFP. 
 
„Un regim de tăcere (a armelor) este în vigoare la acest moment şi un coridor umanitar este deschis prin care soldaţii ucraineni răniţi sunt transferaţi către unităţile medicale din Novoazovsk”, în teritoriu controlat de forţele ruse şi pro-ruse, a informat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. 
 
Potrivit acestui comunicat, armistiţiul este rezultatul negocierilor purtate chiar cu combatanţii ucraineni, care sunt blocaţi într-un labirint de pasaje subterane din imensul sit industrial. 
 
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, nu indică câte persoane ar urma să fie evacuate. 
 
Conform autorităţilor ucrainene, circa 1.000 de militari, aproximativ 600 dintre ei răniţi, se află încă în uzină. 
 
De asemenea, Guvernul Ucrainei a solicitat joi, 21 aprilie, deschiderea unui coridor umanitar pentru eliberarea celor aproximativ 500 de militari ucraineni răniţi şi a circa 1.000 de civili blocaţi în interiorul uzinei.  
 
Din disperarea de a-şi salva soţii sau familia, rudele ucrainenilor blocaţi în uzină au apelat la ajutorul preşedintelui chinez Xi Jinping, pe care l-au rugat să intervină pe lângă preşedintele Vladimir Putin pentru a-i lăsa pe cei rămaşi în combinatul siderurgic să părăsească Ucraina într-o ţară terţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările