Mai rău ca pe vremea lui Stalin. Rusia introduce examinarea medicală şi amprentarea pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţi controlaţi de poliţişti ruşi
Imigranţi controlaţi de poliţişti ruşi

Rusia introduce de miercuri examinare medicală şi amprentare obligatorii pentru străini, noile reguli fiind deja puternice criticate, relatează DPA.

Conform noii legi, vor fi necesare verificări medicale elaborate la fiecare trei luni începând de anul viitor, inclusiv analize de sânge şi raze X sau examinări CT pentru unii.

Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că va încerca să obţină "condiţii favorabile" pentru jurnaliştii străini şi familiile lor.

Camera de Comerţ Germano-Rusă (AHK) a atras deja atenţia că economia Rusiei ar putea fi afectată dacă noile reguli vor fi implementate pe deplin.

Dacă oamenii de afaceri vor fi afectaţi, există riscul ca "managerii străini importanţi pentru Rusia să se îndepărteze în număr mare de ea", a precizat AHK.

Camera de Comerţ Germano-Rusă a cerut guvernului rus să relaxeze regulile, printr-o scrisoare transmisă în decembrie.

Conform noilor prevederi, străinii trebuie să se testeze de tuberculoză, sifilis şi HIV. AHK susţine că rezultatele trebuie trimise autorităţilor ruse responsabile cu imigraţia şi că luarea de amprente este de asemenea obligatorie.

Persoanele care refuză să se supună regulilor riscă să rămână fără permis de lucru.

Autorităţile ruse afirmă că noua procedură este o măsură sanitară în beneficiul întregii ţări.

Ziarul rus Novaia Gazeta, critic la adresa Kremlinului, s-a întrebat însă dacă nu este vorba de discriminare.

Nu este clar dacă străinii vor trebui să părăsească ţara sau să sufere alte consecinţe dacă testele vor arăta că sunt bolnavi. 

Un jurnalist BBC anunţă că părăseşte Rusia cu destinaţia Marea Britanie din cauza supravegherii fără precedent

Un jurnalist de investigaţii care lucra la Moscova pentru serviciul în limba rusă al postului BBC a anunţat, într-un mesaj video, că s-a văzut constrâns să părăsească Rusia într-un exil autoimpus în Marea Britanie din cauza a ceea ce el a numit o 'supraveghere fără precedent', relatează luni Reuters, preluată de agerpres.ro.

În luna octombrie, autorităţile ruse l-au desemnat pe Andrei Zaharov drept 'agent străin', decizie pe care la acea vreme BBC a respins-o ferm şi a încercat să obţină revocarea ei.

Acea decizie a făcut parte din campania de reprimare a organizaţiilor media pe care autorităţile de la Moscova le consideră ostile şi sprijinite din străinătate.

În respectivul mesaj, postat pe YouTube, Zaharov afirma că se vede nevoit să părăsească Rusia după ce a observat o 'supraveghere fără precedent' a activităţilor sale de la Moscova. El nu a precizat de cine era supravegheat şi a adăugat că nu este sigur dacă este urmărit din cauza desemnării sale ca 'agent străin' sau din cauza unei anchete jurnalistice efectuate recent de el cu privire la presupuşi hackeri ruşi.

Separat, jurnalista BBC Sarah Rainsford a părăsit Rusia în luna august, după ce Moscova refuzase să-i prelungească permisul de muncă, în ceea ce a părut a fi o măsură simetrică pentru tratamentul aplicat de Londra jurnaliştilor ruşi.

Kremlinul a declarat constant că jurnaliştii şi organizaţiile media desemnate drept agenţi străini îşi pot continua activitatea în Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite