Joe Biden anunţă „prima tranşă” de sancţiuni americane, în contextul „începutului unei invazii”. Putin: Acordul de la Minsk nu mai este valabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhuivă
FOTO Arhuivă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi presei, după ce Parlamentul a autorizat desfăşurarea de trupe ruse în estul Ucrainei, că acordurile de pace de la Mink „nu mai există”, potrivit agenţiei TASS, citată de Jerusalem Post. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu e prea târziu ca Rusia să se răzgândească în privinţa unei invazii.

UPDATE 23:30 Joe Biden a autorizat transferul de soldaţi americani în statele baltice Lituania, Estonia şi Letonia. 

''Nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei'' , a declarat preşedintele american la Casa Albă. Acesta a spus că încă mai e timp pentru a evita un posibil conflict pe teritoriul Ucrainei. 

UPDATE 21:44 Joe Biden a anunţat marţi seară prima tranşă de sancţiuni ale SUA ca răspuns la acţiunea Rusiei de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste şi apoi de a trimite trupe în aceste teritorii.

Acesta a descris situaţia din Ucraina ca „începutul unei invazii” şi a  spus că sancţiunile vizează instituţiile bancare, datoria publică şi elitele ruse.

„Cine crede Putin că îi dă dreptul de a declara noi aşa-zise „ţări” pe teritoriul care a aparţinut vecinilor săi?” a spus Biden.

Principalele declaraţii:

Ieri, Vladimir Putin a recunoscut independenţa a două state din estul Ucrainei. Mai simplu, Rusia a decis să rupă o bucată din Ucraina. Astăzi a anunţat că vrea mai mult decât aceste regiuni. Cred că vrea să cucerească cu forţa cât mai mult teritoriu.

Este începutul unei invazii în Ucraina şi voi începe să impun sancţiuni dacă Rusia merge mai departe. E o încălcare flagrantă a legilor Naţiunilor Unite şi e nevoie de un răspuns ferm.

Anunţ prima tranşă de sancţiuni împotriva Rusiei şi vom continua cu altele. Sunt patru tranşe de sancţiuni împotriva a două instituţii mari, între care Banca Militară. Am tăiat guvernul rus de la finanţele din Vest, Rusia nu mai poate acţiona pe pieţele din Europa şi din Vest de mâine.

Sunt măsuri pur defensive, nu avem nicio intenţie să luptăm cu Rusia. Putin a primit autorizaţia Parlamentului să folosească forţa împotriva Rusiei.

Pericolul Rusiei rămâne iminent. Voi decide sancţiuni care vor viza economia Rusiei

Vom încerca să protejăm fluxurile de energie. Vreau să limitez efectele la pompa de benzină.

Suntem uniţi şi înţelegem gravitatea pericolului pe care Rusia îl reprezintă la nivel global.

Ieri am înţeles clar că Putin încearcă să rescrie istoria. Nimic nu a indicat că este interesat de dialog. A atacat direct dreptul Ucrainei de a exista. Încă avem timp să prevenim cel mai rău scenariu. Suntem deschişi la diplomaţie şi judecăm Rusia după fapte, nu după vorbe. Sperăm că diplomaţia este încă o cale în această criză.

UPDATE 21:10 Ministrul francez de externe a anulat întâlnirea care era programată vineri, la Paris, cu omologul său rus, Serghei Lavrov. El a remarcat, în contextul anunţului de sancţiuni economice de către UE, că Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei”.

UPDATE 21:00 Ministerul rus de Externe a anunţat într-un comunicat că Rusia îşi retrage personalul diplomatic din Ucraina motivând „ameninţări cu violenţe” şi atacuri ale ambasadei sale din Kiev şi consulatelor generale din oraşe ucrainene.

„Diplomaţii ruşi au devenit obiectul unor acţiuni agresive. Au primit ameninţări cu violenţa fizică. Vehiculele lor au fost incendiate. Contrar obligaţiilor ce le revin în temeiul Convenţiilor de la Viena privind relaţiile diplomatice şi consulare, autorităţile de la Kiev nu au reacţionat la ceea ce se întâmpla", se arată în comunicatul emis la scurt timp după ce Consiliul Federaţiei Ruse a aprobat cererea preşedintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura trupe estul Ucrainei.

   

UPDATE 20:50 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin,  a declarat că recunoaşterea independenţei celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei „subminează direct suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Austin a precizat că „cea mai recentă invazie„ a Ucrainei „este o ameninţare la adresa păcii, securităţii şi prosperităţii Ucrainei”, ca şi a comunităţii transatlantice, iar SUA va impune „sancţiuni economice severe” suplimentare în funcţie de evenimente.

Austin se întâlneşte azi la Pentagon cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba

UPDATE 20:20 „Moscova numeşte aceste trupe „trupe de menţinere a păcii”, dar ştim cu toţii că este o minciună”, a spus secretarul adjunct american Wendy Sherman la întrunirea virtuală a Consiliului Permanent al OSCE.

Sherman a spus că „în următoarele ore, Statele Unite vor anunţa sancţiuni suplimentare semnificative şi alte măsuri care vor impune costuri şi consecinţe severe asupra Federaţiei Ruse”. 

„Ne aşteptăm ca aliaţii şi partenerii noştri să ia măsuri suplimentare, coordonate, de asemenea, pentru a răspunde agresiunii neprovocate şi inacceptabile a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus ea.

Sherman a spus că preşedintele rus „ne testează sistemul internaţional, ne testează hotărârea. Vrea să demonstreze că prin forţă poate face o farsă din ordinea internaţională.” 

„Statele Unite continuă să creadă că calea diplomatică este singura modalitate prin care naţiunile responsabile – pentru marile puteri – îşi rezolvă diferenţele legitime. Această cale este încă disponibilă pentru Rusia. Este încă disponibilă pentru noi toţi. Dar nu putem face progrese decât în ​​contextul dezescaladarii, nu al invaziei. De pace, nu de război”, a spus Sherman.

UPDATE 20:15 Ucraina a solicitat marţi Marii Britanii să-i furnizeze „arme defensive suplimentare”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, adăugând că va face aceeaşi solicitare şi SUA, astfel încât să obţină o mobilizare a lumii întregi pentru ca Ucraina să aibă ce are nevoie pentru a-şi consolida apărarea, potrivit AFP.

El a mai afirmat că Kievul a cerut „Uniunii Europene să lase la o parte orice ezitare, orice reticenţă şi tot scepticismul care există în capitalele europene şi să ofere Ucrainei promisiunea viitoarei sale aderări'' la blocul comunitar.

UPDATE 20:00 Rusia va acorda „republicilor populare" Doneţk şi Lugansk sprijin militar, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit TASS şi AFP.

Preşedintele rus a spus că acordurile semnate ieri cu „Republica Populară Doneţk şi cu Republica Populară Lugansk” conţin prevederi corespunzătoare, care spun că noi le vom acorda acestor republici ajutor inclusiv militar”.

Liderul de la Kremlin a răspuns unei întrebări privind cât de departe ar putea ajunge trupele ruse în Donbas cum că  "este imposibil să se prevadă un plan concret pentru posibile acţiuni, totul depinde de situaţia de pe teren".

Preşedintele rus a adăugat că, în condiţiile în care în Donbas are loc un conflict, prin această decizie Rusia „dă clar de înţeles că, în caz de necesitate, intenţionează să-şi onoreze obligaţiile asumate", scrie Agerpres.

UPDATE 19:55 Şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, a anunţat, marţi, că UE a limitat accesul Rusiei la pieţele financiare ale Uniunii Europene, avertizând că UE ”mai are muniţie muniţie pentru a continua să sancţionăm comportamentul rusesc dacă va fi nevoie”.

UPDATE 19:50 Recunoaşterea de către Rusia a două regiuni separatiste ale Ucrainei şi decizia sa de a trimite trupe reprezintă începutul unei noi invazii, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman.

Într-o declaraţie la o reuniune extraordinară a OSCE, aceasta a precizat: „Să nu ne amăgim: acţiunile de ieri sunt începutul celei mai recente invazii ruseşti a Ucrainei”. „Ne aflăm în pragul  unei ere întunecate şi periculoase”, a adăugat ea.

UPDATE 19:30 Putin a confirmat  că Rusia a recunoscut graniţele extinse ale celor două teritorii controlate de ruşi din estul Ucrainei, potrivit The Guardian.

„Am recunoscut statele”, a spus el.

„Asta înseamnă că le-am recunoscut toate documentele fundamentale, inclusiv constituţia, în care este scris că [graniţele] lor sunt teritoriile la momentul în care cele două regiuni făceau parte din Ucraina”.

Clarificarea sa seacă are consecinţe explozive: Rusia ar putea folosi revendicările teritoriale drept o raţiune pentru a lansa o invazie a mai multor teritorii ucrainene, spunând că apără interesele statelor sale proxy din Doneţk şi Lugansk.

Putin nu s-a sfiit să spună că e pe cale să lanseze o nouă invazie.

„Dar ne aşteptăm, şi vreau să subliniez acest lucru, ca toate întrebările dificile să fie rezolvate în timpul negocierilor dintre actualul guvern de la Kiev şi conducerea acestui guvern”.

Ştirea iniţială

Potrivit rezoluţiei adoptate marţi de Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului rus, Putin va fi cel care decide amploarea şi durata desfăşurării militare. Vehicule blindate fără însemne au fost văzute la periferia Doneţk, dar nu a existat o confirmare oficială din partea Rusiei că acestea sunt trupe ruse.

Preşedinta Consiliului Federaţiei a declarat, după votul în unanimitate în favoarea solicitării lui Putin de a fi autorizat să trimită trupe în afara ţării, că decizia a fost luată în baza faptului că aceste trupe vor fi „forţe de menţinere a păcii”, potrivit relatării agenţiei TASS.

 Liderul separatist al regiunii Doneţk, Denis Puşilin, a declarat la televiziunea de stat rusă că problema teritoriilor necontrolate de separatişti va fi abordată într-un moment ulterior.

„Problema frontierei nu este simplă; va fi rezolvată mai târziu”, a spus el.

„Putem confirma faptul că forţele ruse au intrat pe teritoriul republicilor autoproclamate. Aşadar au încălcat graniţele Ucrainei, iar dreptul internaţional a fost încălcat. Acest tip de activitate nu este permis", a scris pe Twitter ministerul polonez al Apărării, marţi dimineaţă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles că „totul indică că Rusia plănuieşte un atac pe scară mare”.

„„Ruşii au promis că se vor retrage, dar au adus şi mai multe trupe. Noi trupe ruseşti au intrat în Donbas. Nu este prea târziu să se retragă. Continuăm să cerem Rusiei să facă un pas înapoi, să detensioneze situaţia”, a spus el.

Numind criza ucraineană  „cel mai periculos moment pentru securitatea europeană într-o generaţie”, Stoltenberg a observat faptul că Moscova a trecut de la încercări ascunse de a destabiliza Ucraina la acţiuni militare deschise.

Acţiunea Rusiei constituie o „escaladare gravă a Rusiei şi o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a adăugat el.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite