Comisia Europeană, despre alegerile parlamentare din Rusia: Scrutinul a avut loc într-o „atmosferă de intimidare”

Comisia Europeană, despre alegerile parlamentare din Rusia: Scrutinul a avut loc într-o „atmosferă de intimidare”

Alegeri Rusia FOTO EPA-EFE

Alegerile parlamentare din Rusia au avut loc într-o „atmosferă de intimidare”, a apreciat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ceea ce am văzut în cazul Rusiei în ultimele zile este că aceste alegeri au avut loc într-o atmosferă de intimidare a vocilor critice şi independente”, a declarat luni Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate.

Întrebat dacă UE va recunoaşte rezultatul acestui scrutin, Stano a evitat să se pronunţe în acest sens, precizând că acest lucru ţine de competenţa statelor membre.

Guvernul german s-a declarat la rândul său îngrijorat de informaţiile cu privire la neregularităţi şi fraude formulate de observatori independenţi şi opozanţi ruşi.

„Acuzaţiile trebuie luate în serios şi clarificate”, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, citat de DPA.

Oficialul german a denunţat „presiunea” exercitată de regimul aflat la putere în Rusia „asupra opoziţiei şi societăţii civile”. Potrivit lui Seibert, această presiune, „în creştere” înainte de alegeri, „a condus la o pierdere a diversităţii sociale şi participării democratice”.

În Rusia, opoziţia denunţă un scrutin marcat de fraude şi neregularităţi, constatate inclusiv în cadrul votului electronic.

Organizaţia Golos a descoperit mii de nereguli la nivel naţional, în timp ce echipa opozantului Aleksei Navalnîi, încarcerat înainte de campania electorală, vorbeşte despre „cele mai murdare” alegeri din ultimii ani.

De cealaltă parte, Kremlinul susţine că alegerile au fost „libere şi corecte”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, s-a declarat mulţumit de rezultatul obţinut de partidul Rusia Unită. „Partidul a avut obiectivul de a-şi apăra poziţia de lider. Acest obiectiv a fost cu siguranţă îndeplinit”, a spus reprezentantul Kremlinului.

După numărarea a 99,7% din voturi, Rusia Unită este dată câştigătoare cu 49,8% din voturi. Partidul Comunist se situează pe locul doi, cu 19% din voturi. Alte trei partide au acces în Duma de Stat, şi anume Partidul Liberal Democrat (LDPR) al ultranaţionalistului Vladimir Jirinovski, cu 7,5%, social-democraţii din Rusia Justă, cu 7,4%, precum şi formaţiunea politică recent înfiinţată „Oameni noi”, cu 5,3%.

Scrutinul parlamentar din Rusia, desfăşurat de vineri până duminică, a avut loc fără o opoziţie reală. Înainte de alegeri, Kremlinul a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a elimina de pe buletinele de vot candidaţii incomozi, mai ales pe cei ai taberei lui Aleksei Navalnîi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările