Clinica din Sankt Petersburg care tratează mercenari ruşi răniţi în războaie secrete

Clinica din Sankt Petersburg care tratează mercenari ruşi răniţi în războaie secrete

O clinica condusa si detinuta de apropiati ai lui Putin a tratat mercenari rusi FOTO Wikimapia

O clinică din Sankt Petersburg care este condusă şi deţinută parţial de oameni care au legături cu preşedintele rus Vladimir Putin a oferit tratament medical pentru mercenari ruşi răniţi peste hotare, potrivit mai multor surse familiare cu centrul medical, citate de Reuters.

Tratamentul medical pentru contractorii militari privaţi răniţi în operaţiuni externe, inclusiv în Libia şi Siria, arată că luptători au primit susţinere indirectă de la elita ţării, în contextul în care Kremlinul neagă că aceştia ar lupta peste hotare în contul Rusiei.
 
Sub incidenţa legii ruse, toate organizaţiile medicale sunt obligate să raporteze rănile suferite în lupte către poliţie şi este ilegal pentru orice cetăţean rus să participe într-un conflict armat ca mercenar.
 
Clinica este deţinută de către compania de asigurări AO Sogaz, care are printre oficialii săi importanţi şi printre proprietari rude ale lui Putin şi alte persoane care au legături cu preşedintele rus, potrivit bazei de date SPARK, care adună informaţii din registrele de afaceri.
 
Directorul general al clinicii, Vladislav Baranov, are o relaţie de afaceri şi cu fiica cea mare a lui Putin, Maria. Reuters notează că nu deţine dovezi care să arate implicarea acesteia în tratamentul contractorilor militari.
 
Contactat telefonic, Baranov a declarat pentru Reuters: „Uitaţi de clinici, acesta este sfatul meu pentru voi”. Ca răspuns la câteva întrebări scrise, el a declarat: „Nu vreau să comunic cu voi”.
 
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat că nu are informaţii despre subiect şi ministrul Apărării şi fiica lui Putin nu au răspuns solicitărilor Reuters pentru comentariu.
 
Contractorii militari privaţi ruşi au luptat clandestin pentru susţinerea forţelor ruse în Siria şi Ucraina, potrivit informaţiilor din presa internaţională. Soldaţii sunt recrutaţi de către un grup militar privat cunoscut ca Wagner Group, ai căror membri sunt în mare parte foşti militari profesionişti.
 
Luptătorii Wagner au fost trimişi şi în Libia pentru susţinerea comandantului Khalifa Haftar, susţin doi foşi membri ai grupului. Haftar luptă împotriva guvernului din Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională.
 
Statul rus neagă că ar folosi mercenari şi susţine că cei care luptă în Ucraina şi Siria sunt voluntari. Putin a afirmat că în Siria sunt prezenţi contractori militari privaţi ruşi, dar că ei asigură servicii de securitate şi că nu au nimic de-a face cu statul rus ori cu armata sa şi au dreptul să lucreze în orice ţară doresc, câtă vreme nu încalcă legea rusă prin participarea la un conflict.
 

Comandant rănit în Libia

 
În curtea interioară a clinicii medicale, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, Alexander Kuzneţov a spus că a fost în Libia şi  că ruşii de acolo „luptă împotriva terorismului internaţional pentru a proteja interesele Moscovei”. Kuzneţov era în spital pentu că suferise răni osoase complexe, dar a refuzat să discute despre ele, notează Reuters.
 
Un fost luptător Wagner care a fost tratat la clinică şi un alt contractor militar privat l-a identificat pe Kuzneţov printr-o fotografie, precizând că este comandantul unităţii de atac al Wagner Group, care a fost rănit în timpul unei lupte în Libia. 
 
Clinica, care a fost înfiinţată în 2010, este una dintre centrele medicale pe care Sogaz le-a deschid în toată Rusia, potrivit website-ului companiei.
 
Clinica Sogaz a oferit servicii medicale luptătorilor Wagner cel puţin din 2016, potrivit unui fost membru al grupului, care a fost tratat la centrul medical. Toate tratamentele primite au fost gratuite, a mai precizat el, adăugând că nu ştie cine a acoperit costul lor.
 

Legături cu Putin

 
Fiica cea mare a lui Vladimir Putin este cofondatoare şi membru al consiliului director al altei afaceri unde directorul general al clinicii, Baranov, este, de asemenea, director general. Este vorba despre compania AO Nomeko. Nomeko listează unitatea Sogaz care-i tratează pe mercenari ca „partener” pe site-ul său, fără să fie menţionate alte detalii.
 
În trecut, ea a urmat o carieră în biomedicină, specializându-se în sistemul endocrin, dar şi-a folosit numele de căsătorie, Faassen, potrivit Reuters. În prezent, fiica lui Putin foloseşte numele de Vorontsova, menţionează sursa citată.
 
Maria nu a fost recunoscută public de Putin ca fiind fiica sa şi preşedintele rus nu a oferit aproape niciun detaliu legat de viaţa sa de familie. 
 
Directorul executiv adjunct al Sogaz este Mihail Putin, care potrivit presei locale este fiu al unuia dintre verii liderului de la Moscova. Kremlinul a confirmat că acesta este o rudă îndepărtată a preşedintelui.
 
Un fiu al unui alt văr al lui Putin, Mihail Şelomov, deţine acţiuni de 12,5 la sută în Sogaz, printr-o companie numită Accept, potrivit registrelor oficiale ale companiei.
 
Iuri Kovalciuc, pe care Putin l-a numit public prieten, şi soţia sa, deţin acţiuni la Sogaz ăn mod indirect. Cuplul deţine aproape jumătate dintr-o companie care controlează 32,3 la sută din Sogaz, printr-o altă firmă care se numeşte OOO Akvila.
 
În plus, directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, care lucra în primăria Sankt Petersburg atunci când Putin a devenit preşedinte, prezidează consiliul director al Sogaz, potrivit informaţiilor existente pe site-ul companiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: