Încercuirea Ucrainei? Trupe ale Rusiei au intrat în Belarus: Cum sunt poziţionate efectivele ruseşti la graniţă INFOGRAFIE

Încercuirea Ucrainei? Trupe ale Rusiei au intrat în Belarus: Cum sunt poziţionate efectivele ruseşti la graniţă INFOGRAFIE

Soldaţi ruşi FOTO Arhivă

Belarusul a anunţat marţi sosirea în teritoriul său a unui număr neprecizat de militari ruşi, oficial în vederea desfăşurării unor exerciţii de „pregătire de luptă”, în februarie, justificate prin intensificarea tensiunilor în jurul Ucrainei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Exerciţiile viitoare de pregătire operaţională şi de luptă au loc din cauza agravării situaţiei politico-militare în lume, creşterii continue a tensiunii în Europa, mai ales la frontiera de vest şi de sud a Belarusului”, se arată într-un comunicat al Ministerului belarus al Apărării, citat de AFP.

Este vorba despre manevre ruso-belaruse „improvizate”, a căror amploare, neprecizată, nu necesită notificarea vecinilor cu privire la detaliile lor, susţine Minskul. Polonia, Lituania Letonia şi Ucraina sunt cele patru părţi care trebuie informate în legătură cu aceste exerciţii, care se desfăşoară în două etape.

O primă etapă este prevăzută până la 9 februarie şi implică desfăşurarea de trupe ruse şi belaruse către zone declarate drept „ameninţate”, securizarea infrastructurilor de stat şi militare şi protecţia spaţiului aerian.

În cea de a doua etapă, 10-20 februarie, urmează să aibă loc, în mai multe baze militare din Belarus, manevre propriu-zise.

Dictatorul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat aceste exerciţii luni, însă fără să precizeze un calendar.

El a justificat aceste exerciţii în faţa simpatizanţilor său prin consolidarea dispozitivului NATO în Polonia şi ţările baltice, dar şi prin situaţia din Ucraina. 

Ministerul Apărării de la Moscova a difuzat luni numeroase înregistrări video cu trenuri încărcate cu echipament militar, blindate şi alte vehicule îndreptându-se către frontiera de vest a Rusiei.

Aceste manevre din Belarus, un aliat al Moscovei situat la nord de Ucraina, intervine în contextul în care Rusia a comasat circa 100.0000 de militari la frontiera cu Ucraina, a lansat un şantaj sub forma unor propuneri de securitate şi a ameninţat cu măsuri „tehnice” şi „militare”.

Cele trei consultări diplomatice ruso-occidentale de săptămâna trecută pentru dezamorsarea acestei crize provocate de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-au soldat cu eşec. 

În opinia experţilor militari, Belarusul poate fi folosit de Putin într-o eventuală operaţiune de încercuire a Kievului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările