Zeci de mii de persoane mor anual din cauza alcoolului în America de Nord şi de Sud

Zeci de mii de persoane mor anual din cauza
alcoolului în America de Nord şi de Sud

El Salvador este ţara care se confruntă cu cele mai multe probleme legate de consumul de alcool. FOTO: Shutterstock

Consumul excesiv de alcool este directa cauză a aproape 80.000 de decese anual în America de Nord şi de Sud, potrivit unui studiu publicat marţi de Organizaţia Panamericană a Sănătăţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

În majoritatea ţărilor din cadrul studiului, decesele sunt cauzate în principal de afecţiuni ale ficatului, urmate de tulburări neuropsihice.

Alcoolul consumat în exces este „cauza determinantă” a unei medii de 79.456 de decese anul după cum sugerează comunicatul public prezentat de Organizaţia Panamericană a Sănătăţii, divizie regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, al cărui sediu este la Washington.

Autorii studiului, Vilma Gawryszewski şi Marstela Monteiro, au cercetat doar decesele cauzate de băuturile alcoolice din 16 ţări ale celor două continente în perioada 2007-2009.

Cercetătorii susţin că ceea ce au prezentat ei nu este decât „vârful icebergului, problematica fiind foarte vastă”, iar metodologia cercetării neavând în vedere şi cauze indirecte ale consumului de alcool, cum ar fi problemele de inimă sau anumite tipuri de cancer, precum şi accidente cauzate pe persoanele aflate în stare de ebrietate.

„Numărul deceselor al căror motiv principal este consumul de alcool este cu siguranţă mult mai mare”, au declarat cei doi autori.

Nivelul cel mai mare al persoanelor afectate de consumul excesiv de alcool este în partea centrală a celor două continente. Potrivit studiului, în El Salvador 27,4 persoane decedate din 100.000 au drept cauză a morţii alcoolul, ţară urmată de Guatemala, 22,3 din 100.000, Nicaragua, 21,3  din 100.00 şi Mexicul, 17,8.

Ţările unde moartea cauzată de băuturile alcoolice are un procent relativ mic sunt: Columbia, Argentina şi Venezuela.

Studiul a arătat în 84% din victime sunt bărbaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: