Mahmureala dăunează grav şofatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că nu doar consumul de alcool ar fi trebuit interzis la volan, ci şi starea suferită după o noapte lungă. După mai multe teste realizate pe persoane mahmure, s-a ajuns la concluzia că şofatul este printre ultimele acţiuni indicate.

Un test de 20 de minute, realizat cu şoferi mahmuri, a scos la iveală efecte întârziate ale unei seri încărcate cu alcool. Chiar dacă la analize aceştia nu mai aveau alcool în sânge, abilităţile necesare au fost complet afectate de excesele alcoolice făcute cu o seară înainte.

Şoferii mahmuri au avut reacţii întârziate la volan, au făcut mai multe greşeli decât de obicei şi au deviat de câteva ori de la drum. Puterea de concentrare s-a dovedit a fi mult mai scăzută, chiar dacă nu mai aveau alcool în sânge.

Chris Alford, omul care a condus studiul realizat în Marea Britanie, a remarcat, în primul rând, încetinirea vitezei de reacţie a şoferilor. „Felul în care conduceau era mult mai nesăbuit. Conduceau ca şi cum ar fi întrecut limita legală de alcool în sânge, chiar dacă ei nu mai prezentau urme de alcool”, a spus el.

„Simularea reprezintă o situaţie prin care oamenii din toată lumea trec zilnic. Şi dacă majoritatea sunt conştienţi că nu pot conduce în noaptea în care au băut, foarte puţini se gândesc că şi a doua zi prezintă riscuri ridicate”, a spus Alford.

În testele realizate, au fost incluse drumuri urbane, dar şi rurale, tocmai în încercarea de a reflecta o situaţie de zi cu zi, din viaţa oamenilor care merg la muncă, iar seara ies la un pahar.

Un studiu asemănător a fost realizat de o echipă de la Universitatea din Utrecht, în care voluntarii au luat parte într-o simulare de oră, după ce în noaptea de dinainte consumaseră 10 băuturi alcoolice.

Comparativ cu acelaşi traseu şi test realizat după o noapte în care niciunul nu a consumat alcool, rezultatele celui de-al doilea au arătat schimbări evidente în felul în care şoferii au condus. Lipsa de atenţie, viteza înceată de reacţie şi oboseala i-au făcut să conducă ca şi cum ar fi consumat alcool înainte să se urce la volan. 

Citeşte şi:

Cine vrea să scape de mahmureală?

Băutura carbogazoasă care uşurează mahmureala

„Sunt pe punctul de a muri pentru că-mi place alcoolul”

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite