VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

VIDEO Bocitori de profesie: Dovada că în Iran se plânge la comandă

Doamna din imagine plânge după Ghasem Soleimani, deşi acesta n-a mişcat un deget pentru a îmbunătăţi viaţa iranianului de rând

Imaginile de la funeraliile lui Ghasem Soleimani au arătat lumii întregi cum, după Revoluţia Islamică din 1979, în Iran s-a format o masă de oameni capabili să-şi dea palme şi să se cale în picioare pentru că aşa se cere de sus.

Ştiri pe aceeaşi temă

Să fii bocitor în Iran e o profesie extrem de profitabilă! De altfel, în vocabularul oamenilor a intrat, de câţiva ani buni, un termen care descrie plastic omul care participă la diverse evenimente, la comanda regimului, pentru a plânge şi pentru a oferi cadre impresionante, emoţionante: „Sandis khor“. Termenul se referă la un om care se „vinde“ pe un suc.
 
Ce-i drept, vorbim doar despre o metaforă, fiindcă bocitorii regimului primesc, de regulă, mai mult decât un suc. Nu le lipseşte cam nimic şi, inclusiv la cel mai nesemnificativ eveniment, primesc şi o masă caldă. 
 
La schimb, sunt în stare să plângă ore în şir, la comandă, şi să-şi dea palme până la vânătăi. Uneori însă, o mai dau şi în bară. Nu neaparăt din vina lor, ci pentru că nu se sincronizează cu regizorul transmisiei.
 
Un astfel de caz s-a petrecut, acum câţiva ani, la un eveniment la care participanţii aveau rolul de a plânge o figură religioasă care a murit acum o mie de ani. La un moment dat, în timpul transmisiunii live, imaginea a ajuns la un „akhund“ (n.r. - cuvântul care descrie dispreţuitor purtătorul de turban în limba persană), care a realizat cu întârziere că e filmat. Drept urmare, a ieşit o scenă comică, răspândită, ulterior, pe canalele de socializare: brusc, un om care se scobea între dinţi a început să plângă în hohote!
 
E imaginea care reflectă, fidel, modul în care regimul de la Teheran organizează, periodic, astfel de mascarade, aşa cum a fost şi înmormântarea lui Ghasem Soleimani.
 
IATĂ CUM POATE PLÂNGE UN OM LA COMANDĂ 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările