Un avion de recunoaştere turc a zburat peste zona de foraj Eni şi Total ce aparţine Ciprului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Avionul a survolat partea de nord a blocului al şaselea al zonei economice exclusive a republicii, notează canalul Mega TV.

Un avion de recunoaştere turc a zburat joi peste zona unui zăcământ de gaze aparţinând Ciprului, unde forează companiile energetice italiene şi franceze Eni şi Total, conform presei cipriote.

Canalul Mega TV  a raportat că avionul a zburat deasupra părţii de nord a celui de-al şaselea bloc al zonei economice exclusive (ZEE) a Republicii Cipru, unde se află în prezent platforma de foraj Tungsten Explorer, care desfăşoară lucrări în numele Eni şi Total. În acelaşi timp, după cum se menţionează pe site-ul ziarului Cyprus Mail, presa elenă a început să raporteze că altitudinea de zbor a acestei aeronave ar fi fost mai mică de 1400 de metri deasupra solului.

Cu toate acestea, Agenţia de ştiri din Cipru a corectat în mod semnificativ această informaţie, citând cuvintele unei „surse bine informate”, care a precizat că avionul zbura semnificativ mai sus decât coridorul care a fost stabilit de autorităţile cipriote ca zonă nedestinată de survolare.

„Această aeronavă a depus un plan de zbor la Eurocontrol, pe care l-a urmat. În acelaşi timp, nu a încălcat NOTAM-ul emis de partea noastră (o notificare pentru piloţii de aeronave care conţinea informaţii operaţionale despre modificări ale regulilor de desfăşurare a zborurilor, precum şi informaţii aeronautice) cu cinci mile marine (pe o rază) şi până la o înălţime de 3.000 de metri. A zburat la o altitudine de 29.000 de metri", a declarat sursa citată de agenţie. Interlocutorul agenţiei a adăugat că este vorba despre un avion militar de recunoaştere.

Pe 5 august, Cyprus Broadcasting Corporation (RIK) a raportat că Eni şi Total, implicate în comun în explorarea gazelor naturale din apele teritoriale cipriote, au descoperit rezerve mari de combustibil în al şaselea bloc al ZEE a Ciprului.

Turcia, care nu a recunoscut Republica Cipru din 1963 şi contestă graniţele zonei sale economice exclusive. Sub pretextul unei distribuţii echitabile a resurselor de gaze între ciprioţii greci şi ciprioţii turci, Ankara a efectuat în mod repetat foraje de explorare şi sondaje seismice în această zonă. Astfel de acţiuni au provocat întotdeauna protestul oficiallilor de la Nicosia, care au acuzat Ankara de „piraterie”, şi a devenit motivul impunerii de către Uniunea Europeană a sancţiunilor anti-turce.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite