Trump insistă asupra „bunelor relaţii” cu Ankara, după primele livrări de sisteme ruse de tip S-400

Trump insistă asupra „bunelor relaţii” cu Ankara, după primele livrări de sisteme ruse de tip S-400

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Donald Trump a insistat marţi asupra bunelor relaţii între Washington şi Ankara, după primele livrări de sisteme ruse de apărare antiaeriană tip S-400, pe care Statele Unite le consideră incompatibile cu dispozitivele NATO, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Sincer, este o situaţie foarte complexă”, a apreciat Donald Trump, abţinându-se însă, spre deosbire de şeful său al Pentagonului, să critice atitudinea Ankarei în acest dosar foarte sensibil.
 
”Ei (turcii) sunt într-o situaţie foarte dificilă”, a adăugat locatarul Casei Albe.
 
Congresul american a adoptat o serie de rezoluţii prin care îndeamnă Executivul să impună sancţiuni Turciei, în cazul în care nu renunţă la rachetele ruse.
 
Pentagonul i-a dat în mod oficial ultimatum - până la 31 iulie - Ankarei, la începutul lui iunie, să renunţe la rachetele ruse, ameninţând că altfel urmează să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă.
 
Washingtonul consideră că există un risc ca sistemul rus de apărare antiaeriană S-400 să permită Rusiei să pătrundă secretele tehnologice ale noului său avion de luptă invizibil pe radar de tip F-35, cu care Turcia vrea să se doteze.
 
Trump afirmă că predecesorul său democrat Barack Obama este vinovat de situaţia actuală.
 
 
”Administraţia Obama nu voia să le vândă rachete de tip Patriot (...). Asta a durat foarte mult timp”, a apreciat el, adăugând că, atunci când Casa Albă s-a răzgândit, ”Turcia a semnat deja cu Rusia şi a plătit mulţi bani”.
 
”Noi lucrăm la dosar, vom vedea”, a conchis Trump evaziv.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: