SUA îl recunosc pe Juan Guaido, liderul opoziţiei, ca fiind preşedintele interimar al Venezuelei. Maduro ameninţă că rupe relaţiile cu Statele Unite

SUA îl recunosc pe Juan Guaido, liderul opoziţiei, ca fiind preşedintele interimar al Venezuelei. Maduro ameninţă că rupe relaţiile cu Statele Unite

Venezuelenii protestează împotriva preşeintelui Maduro FOTO AFP

Susţinut de sute de mii de protestatari, şi având sprijinul oficial al SUA, liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar. El a cerut alegeri libere care să pună capăt domniei socialistului Nicolas Maduro, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 23.30 Preşedintele Venezuelei, liderul socialist Nicolas Maduro a declarat miercuri în faţa susţinătorilor săi că va rupe relaţiile diplomatice cu SUA şi le dă diplomaţilor 72 de ore să părăsească Venezuela.

„Voi folosi în continuare toată forţa economică şi diplomatică a SUA pentru a impune restaurarea democraţiei în Venezuela”, a spus Trump.

În faţa unei mulţimi pline de fervoare, Guido, care recent a fost ales şeful Parlamentului, a declarat: „Jur să-mi asum toate puterile prezidenţiale pentru a pune capăt uzurpării.”

Guido a declarat că ar fi gata să-l schimbe pe Maduro cu sprijinul armatei, care încă este alături de Maduro.

Protestatarii au blocat străzile din estul Caracasului strigând „Pleacă, Maduro” şi „Guido preşedinte.”

Poliţia a aruncat gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii în câteva zone după ce marţi seara 4 oameni au murit.

STIREA INIŢIALĂ

Marşul de la Caracas a venit după mai multe proteste violente din cursul nopţii care au dus la moartea a patru persoane, conform unui oficial.

Opoziţia a fost mobilizată de tânărul lider al opoziţiei şi şeful parlamentului, Juan Guaido, cel care a condus o campanie pentru a-l numi pe Maduro uzurpator şi a promis o tranziţie către un nou guvern într-o naţiune afectată de colapsul economic.

Maduro a fost învestit în funcţie pe 10 ianuarie pentru un nou mandat după alegeri boicotate de opoziţie anul trecut şi descrise de multe guverne străine ca fiind frauduloase.

FOTO EPA-EFE

Mai multe surse au informat că firmele de energie din SUA ar putea impune sancţiuni sectorului de petrol din Venezuela chiar în această săptămână dacă situaţia politică se înrăutăţeşte.

Orice schimbare de guvern în Venezuela va veni în baza unei schimbări de poziţie a forţelor armate. Până acum, armata a fost alături de Maduro în două proteste de stradă.

Am venit să susţinem opoziţia şi să prezervăm viitorul fiului nostru şi a familiei pentru că murim de foame”, a declarat Jose Barrientos, agent de vânzări de 31 de ani.

Demonstranţii au ocupat bulevarde din estul Caracasullui, un bastion al opoziţiei, unde va ţine Guaido un discurs după-amiază.

Partidul Socialist aflat la putere, care susţine că ţara este victima unui „război economic” organizează un marş rival.

„Sunt aici să apăr ţara, să apăr Venezuela şi pe preşedintele nostru, m-am săturat ca opoziţia să spună că îl dau afară”, a afirmat Yenny Duarte, în vârstă de 46 de ani, parte a armatei civile a ţării, care a mărşăluit pentru a-l susţine pe Maduro.

Guaido, în vârstă de 35 de ani, a cerut ca armata să îl dea afară pe Maduro şi a promis amnistie pentru cei care sunt dispuşi să readucă democraţia. El a declarat că este dispus să îl înlocuiască pe Maduro cu un preşedinte interimar care ar avea susţinerea armatei pentru ca apoi să organizeze alegeri libere.

„Către toate forţele armate, cererea noastră este clară – de la acest parlament, ne întindem mâna şi vă cerem să veniţi de partea constituţiei şi a oamenilor, a oamenilor voştri”, a scris Guaido pe Twitter.

Ca simbol al furiei, protestatarii din oraşul sudic Puerto Ordaz au dărâmat o statuie a fostului lider socialist Hugo Chavez.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: