Secretarul general al ONU face apel la încetarea imediată a violenţelor dintre israelieni şi palestinieni

Secretarul general al ONU face apel la încetarea imediată a violenţelor dintre israelieni şi palestinieni

Atac în Fâşia Gaza /  FOTO Getty Images

Secretarul general al ONU, Antonio Gutteres, a făcut apel la încetarea imediată a violenţelor dintre israelieni şi palestinieni. El a apreciat, la reuniunea Consiliului de Securitate, că „ciclul de violenţă fără sens” trebuie să se încheie acum.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gutteres a descris ostilităţile ca fiind „complet îngrozitoare” şi a avertizat că speranţele coexistenţei şi păcii dintre palestinieni şi israelieni sunt departe.
 
„Luptele trebuie să înceteze. Trebuie să se oprească imediat”, a spus el. „Rachetele pe o parte şi bombardamentele aeriene şi de artilerie pe de altă parte trebuie să se oprească. Fac apel la toate părţile să acorde atenţie acestui apel”, a spus el.
 
Şedinţa virtuală a Consiliului, la care au participat mai mulţi miniştri de externe, precum şi ambasadori, a avut loc pe fondul celei mai grave escaladări din Gaza şi Israel din ultimii ani. Ciocnirile au izbucnit şi în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est.
 
Secretarul general se teme că violenţele ar putea avea consecinţe devastatoare.
 
„Luptele riscă să-i ducă pe israelieni şi palestinieni într-o spirală de violenţă cu consecinţe devastatoare atât pentru comunităţi, cât şi pentru întreaga regiune. Acest conflict are potenţialul de a declanşa o criză umanitară şi de securitate de necontenit şi de a încuraja în continuare extremismul, nu numai în teritoriul palestinian ocupat şi Israel, ci şi în regiune în ansamblu, creând un nou loc de instabilitate periculoasă”, a precizat el.
 
Şeful ONU a subliniat că singura cale de urmat este revenirea la negocieri. El a reiterat angajamentul ONU de a lucra cu israelienii şi palestinienii, precum şi cu partenerii internaţionali şi regionali, pentru a realiza o pace durabilă şi dreaptă.
 
„Acest ciclu lipsit de sens de vărsare de sânge, teroare şi distrugere trebuie să se oprească imediat”, a menţionat Gutteres.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările