Romancierul Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este anchetat sub acuzaţia că l-a insultat pe fondatorul Republicii Turce

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orhan Pamuk FOTO EPA-EFE
Orhan Pamuk FOTO EPA-EFE

Orhan Pamuk, primul scriitor turc laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, este vizat de o anchetă judiciară pe motivul unor posibile „insulte faţă de Mustafa Kemal Atatürk şi drapelul turc”.

Ancheta a fost deschisă după apariţia ultimei cărţi a lui Pamuk, „Veba Geceleri”, publicată în martie.

Mai multe publicaţii naţionaliste din Turcia văd în personajul Kalağası Kamil drept o parodie a lui Mustafa Kemal Atatürk.

În „Veba Geceleri”, Pamuk prezintă o situaţie pur imaginară, cu locuitorii unei insule ocupate luptând împotriva ciumei undeva spre sfârşitul Imperiului Otoman.

Fondator al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk reprezintă un reper al istoriei turce, moştenirea fiindu-i revendicată de mai multe partide politice, inclusiv de cel al preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdoğan.

Acuzaţia de insultă la adresa lui Atatürk a fost îndepărtate în primă fază de procurorul Istanbulului. Totuşi, avocatul Tarcan Ülük, convins că opera conţine ofense la adresa „părinţilor fondatori ai Turciei”, a contestat decizia, iar dosarul a fost redeschis.

Aducerea intelectualilor în instanţă a devenit o practică obişnuită în ultimii ani în Turcia, unde numeroşi scriitori, caricaturişti şi jurnalişti sunt adesea anchetaţi şi chiar condamnaţi la închisoare pentru ceea ce scriu sau vorbesc în public. Scriitorul Ahmet Altan a stat timp de cinci ani după gratii, între 2016 şi 2021, în urma unor declaraţii făcute la un post de televiziune în ajunul puciului eşuat din 16 iulie 2016.

Orhan Pamuk, care locuieşte fie la New York, unde predă literatură la Univesitatea din Columbia, fie la Istanbul, oraşul său natal, este obişnuit să se apere în faţa instanţelor turce pentru scrierile sale.

În 2005, cu un an înainte de primirea Premiului Nobel, celebrul romancier a fost nevoit să ofere explicaţii în faţa justiţiei din ţara sa după ce a declarat pentru o revistă elveţiană că „un milion de armeni şi 30.000 de kurzi au fost ucişi” în Turcia. Acest dosar a fost clasat în cele din urmă sub presiunea Uniunii Europene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite