Naţionaliştii flamanzi îi transmit lui Donald Trump că poate achiziţiona Valonia pentru un euro

Naţionaliştii flamanzi îi transmit lui Donald Trump că poate achiziţiona Valonia pentru un euro

Hotelul lui Trump din Las Vegas a fost mutat în Valonia de către naţionaliştii flamanzi, foto Twitter Jong N-VA

Chiar dacă preşedintele Trump a eşuat în tentativa lui de a cumpăra Groenlanda de la Danemarca, acesta a primit o nouă ofertă. Naţionaliştii flamanzi transmit că sunt pregătiţi să-i vândă Valonia pentru doar un euro, relatează Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oferta a fost făcută în cadrul unei postări pe Twitter a organizaţiei de tineret a partidului Noua Alianţă Flamandă. Postarea include şi o imagine cu hotelul lui Trump din Las Vegas în pădurea de lângă oraşul valon Durbuy, evocând recenta imagine distribuită pe Twitter de preşedintele american în care acelaşi hotel se află pe ţărmul Groenlandei. 
 
Postarea a reuşit să-i enerveze imediat pe valonii din Belgia, iar preşedintele organizaţiei de tineret a partidului flamand, Lawrence Vancraeyenest, s-a văzut nevoit să explice că este doar o glumă.
 
”Este o simplă glumă, ţintită la o audienţă flamandă tânără şi bazată pe un subiect foarte popular pe Twitter, nimic mai mult”, a spus acesta. ”Sper sincer că mai există loc pentru umor în politică. Mai ales tinerii au nevoie de asta”.
 
Flandra, regiunea din Belgia în care limba oficială este olandeza, găzduieşte 68% din populaţia totală a ţării şi cunoaşte, în ultimii ani, o creşterea tot mai mare în popularitate pentru partidele naţionaliste şi cu tendinţe separatiste. 
 
Noua Alianţă Flamandă a câştigat, în cadrul ultimelor alegeri, 43 de locuri din cele 150 ale legislativului belgian şi a început luna aceasta o serie de discuţii cu alte partide flamande pentru formarea unui nou guvern. Având în vedere faimoasă dificultate cu care se desfăşoară în Belgia procesul de desemnare a unui cabinet în urma alegerilor, Vancraeyenest a clarificat că postarea nu a intenţionat ”să facă formarea unui guvern federal mai dificilă decât oricum este” ori ”o declaraţie politică faţă de negocierile în curs de desfăşurare”, adăugând, însă, că răspunsul valonilor faţa de această glumă reprezintă ”o dovadă că trăim în culturi diferite”.
 
 
Dincolo de tradiţionalul clivaj politic între partidele flamande şi cele valone, care a dus în 2010 la un număr record de zile, 535, pentru formarea unui guvern, ultimii ani au văzut şi adâncirea diferenţelor ideologice între cele două regiuni. În timp ce Flandra a cunoscut avansuri semnificative ale dreptei, partidele de stângă din Valonia au obţinut un sprijin semnificativ în ultimele alegeri.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: