Moscova îşi încordează muşchii în faţa Washingtonului cu mai puţin de o lună înainte de învestirea lui Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu o lună înainte de învestirea lui Joe Biden, preşedintele rus Vladimir Putin spune că nu are nicio aşteptare de la viitoarea administraţie americană, catalogată drept „rusofobă” de către Moscova după ultimele declaraţii referitoare la Rusia ale celui care se pregăteşte să devină cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

Joe Biden va prelua conducerea Statelor Unite într-un moment în care relaţiile dintre Washington şi Moscova sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece, dezacordurile persistând pe numeroase dosare sensibile, de la tratate şi conflicte locale, la acuzaţii de amestec în alegeri, spionaj şi atacuri cibernetice, transmite AFP.

„În ceea ce priveşte chestiunea cu privire la schimbarea conducerii în Statelor Unite şi faptul că aceasta ar urma să devină mai dificilă pentru noi, eu nu cred. Cred că va fi ca de obicei”, a declarat Vladimir Putin în cursul unei reuniuni cu oficiali ruşi, făcând apel la continuarea dezvoltării capacităţilor economice şi militare ale Rusiei pentru a face faţă „dificultăţilor şi ameninţărilor”.

Cu puţin timp înainte de această intervenţie, miercuri, viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a afirmat că nu se aşteaptă de la „nimic bun” de la viitorul preşedinte american în relaţia cu Rusia, apreciind că mulţi oameni din anturajul său „au făcut carieră pe rusofobie”. Un discurs clasic din partea unui diplomat rus, în condiţiile în care acuzaţiile de rusofobie sunt de mult timp evocate de regimul Putin pentru a-şi justifica unele acţiuni în faţa propriului public sau pentru a se scuza în cazul unor eşecuri.

Anterior, Joe Biden promisese să răspundă atacului cibernetic masiv care vizează din martie încoace Statele Unite, luând în vizor Rusia. „Când voi fi informat despre amploarea pagubelor şi identitatea responsabililor, să fie siguri că vom răspunde”, a avertizat el.

Biden i-a reproşat lui Donald Trump că minimizează rolul Rusiei, în timp ce chiar membri ai administraţiei sale o arată cu degetul în acest caz.

Washingtonul a impus în repetate rânduri sancţiuni împotriva Rusiei, răspunzând fie pentru atacuri cibernetice, fie pentru tentativa de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016. Tabăra democrată a lui Joe Biden estimează că Moscova a făcut tot ce a putut pentru alegerea lui Trump acum patru ani.

Iranul şi dezarmarea

Aceste „schimburi de amabilităţi” intervin deşi diplomaţii ruşi şi americani au multe dosare de soluţionat imediat ce Biden îşi va prelua mandatul, la 20 ianuarie.

În capul listei se află tratatul referitor la dezarmare New Start, care expiră în februarie, ultimul mare acord care reglează o parte din arsenalele nucleare ale celor doi mari rivali geopolitici.

Un alt subiect important este salvarea acordului asupra programului nuclear iranian. Semnatarii contează pe Joe Biden că va readuce Statele Unite în acord după eforturile administraţiei Trump de a-i pune capăt definitiv. Timpul presează, în condiţiile în care Teheranul se îndepărtează tot mai mult de la angajamentele asumate în vara lui 2015 la Viena.

Potrivit lui Riabkov, Rusia trebuie să aibă un „dialog selectiv” cu Statele Unite, concentrându-se doar pe „subiectele care o interesează”. Iranul şi New Start fac parte din priorităţile afişate de Rusia.

„Îndiguire totală”

Pentru restul chestiunilor, el propune necesară o politică de „îndiguire totală a Statelor Unite”.

De fapt, Vladimir Putin a dat de înţeles deja că schimbarea locatarului de la Casa Albă nu sugerează o relaxare în raport cu Statele Unite.

Putin a fost unul dintre puţinii lideri din lume care au aşteptat votul din Colegiul Electoral american pentru a-l felicita pe preşedintele ales, întârziind astfel timp de şase săptămâni.

Dacă la marea conferinţă anuală cu presa Putin a spus că speră să poată rezolva cu administraţia Biden „cel puţin o parte din problemele” dintre Moscova şi Washington, preşedintele rus şi-a reluat rapid retorica anti-occidentală obişnuită, susţinând că vesticii sunt „agresivi” în timp ce oamenii săi sunt „blânzi”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite