Mii de locuitori din Sydney au fost  evacuaţi după ce inundaţiile au atins 1,5 metri, în unele zone| FOTO

Mii de locuitori din Sydney au fost  evacuaţi după ce inundaţiile au atins 1,5 metri, în unele zone| FOTO

Foto EPA EFE

Zone întinse din Sydney erau sub ape, duminică, după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii severe, iar în unele cartiere apa a ajuns până la 1,5 metri. Serviciul pentru situaţii de urgenţă din statul New South Wales le-a recomandat rezidenţilor din mai multe zone ale capitalei să îşi părăsească locuinţele din cauza vremii periculoase.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Regiunea este lovită de ploi abundente, iar mai multe străzi au fost inundate.  Pe alocuri au căzut peste 200 de milimetri de precipitaţii, cu vârfuri de până la 350 de milimetri.

Potrivit presei australiene, în oraşul Sydney a plouat de patru ori mai mult decât media pentru toată luna iulie.

Serviciile de urgenţă de stat din New South Wales au emis  cel puţin 18 ordine de evacuare pentru mai multe zone joase la sud-vest de Sydney.

Biroul de meteorologie din Australia a avertizat că nivelul apei din regiune ar putea să crească cel puţin până la acelaşi nivel care a fost înregistrat în timpul inundaţiilor din luna martie, care au provocat 20 de decese. 

Ministrul serviciilor de urgenţă din NSW, Steph Cooke, vorbeşte despre o situaţie care pune viaţa în pericol. „Acum ne confruntăm cu pericole pe mai multe fronturi: inundaţii fulgerătoare, izbucnirea râurilor şi eroziunea de coastă. Dacă ştiţi că toată comunitatea dumneavoastră locală este predispusă la inundaţii, fiţi pregătit să evacuaţi în orice moment”, a spus ea.

Barajul Warragamba s-a umplut duminică dimineaţă şi apa din acest bazin de acumulare a început să se reverse peste marginea sa superioară. În Camden, o periferie din sud-vestul oraşului Sydney, în care trăiesc peste 100.000 de persoane, mai multe magazine şi o benzinărie au fost deja inundate.

Meteorologul Jonathan How a declarat pentru postul de televiziune ABC că în satul Menangle, aflat la 70 de kilometri sud-vest de metropola australiană, nivelul râului local a atins deja nivelul de 16,5 metri, apropiindu-se periculos de mult de maximul său istoric, 16,8 metri, care a fost înregistrat în aprilie 2022.

Serviciile de urgenţă au trebuit să răspundă la peste 1.400 de apeluri în 24 de ore. Au fost efectuate douăzeci şi nouă de operaţiuni de salvare. 

Australia este deosebit de afectată de schimbările climatice şi se confruntă frecvent cu episoade de secetă, incendii de vegetaţie devastatoare şi inundaţii repetate şi tot mai intense.

 

FOTO EPA-EFE

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO EPA-EFE
  • FOTO EPA-EFE
  • FOTO EPA-EFE
  • FOTO EPA-EFE
  • FOTO EPA-EFE
  • FOTO EPA-EFE
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările