Kosovo stabileşte în mod oficial relaţii cu Israelul şi recunoaşte Ierusalimul drept capitală

Kosovo stabileşte în mod oficial relaţii cu Israelul şi recunoaşte Ierusalimul drept capitală

Ceremona de normalizarea a relaţiilor Kosovo-Israel a fost organizată online FOTO ABIR SULTAN/EPA-EFE/SHUTTERSTOCK

Kosovo, o entitate cu o populaţie majoritar musulmană, şi-a normalizat relaţiile cu Israelul, recunoscând Ierusalimul drept capitală şi anunţând că va deschide o ambasadă în oraşul disputat.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul unui schimb de recunoaştere reciprocă, Israelul a recunoscut oficial Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat în 2008 independenţa, drept stat independent, alăturându-se astfel majorităţii ţărilor occcidentale, dar nu şi Serbiei, Chinei, Rusiei, Spaniei ori României, notează presa internaţională. 
 
„Astăzi scriem istorie, stabilim relaţii diplomatice între Israel şi Kosovo. Este prima dată în istorie când sunt stabilite relaţii diplomatice pe Zoom”, a declarat şeful diplomaţiei israeliene Gabi Ashkenazi, citat de Al Jazeera.
 
Kosovo a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, o misiune diplomatică urmând să fie deschisă aici în lunile următoare.
 
„În această dimineaţă, am primit cererea dumneavoastră de a vă stabili ambasada la Ierusalim, pe care bineînţeles am acceptat-o”, a spus Ashkenazi.
 
„Astăzi, Israelul devine cea de a 117-a ţară care recunoaşte republica Kosovo cu titlu de ţară independentă şi suverană", a declarat ministrul kosovar al afacerilor externe, Meliza Haradinaj-Stublla.
 
Începând cu vara anului 2020, Israelul a realizat mai multe acorduri de normalizare a relaţiilor cu statele arabe - Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan şi Maroc. Normalizarea relaţiilor cu Kosovo este semnificativă dat fiind faptul că aceste state arabe nu au recunoscut, totuşi, Ierusalimul drept capitală a Israelului.
 
Acordul a fost posibil în urma susţinerii Statelor Unite, fostul preşedinte american, Donald Trump, anunţând încă din septembrie un acord vizând recunoaşterea Israelului de către Kosovo şi deschiderea unei ambasade la Ierusalim.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările