Jaful incredibil lăsat în urmă de flota de pescuit a Chinei în largul insulelor Galapagos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pescuitul excesiv al Chine ameninţă biodiversitate din zona Galapagos, FOTO Arhivă
Pescuitul excesiv al Chine ameninţă biodiversitate din zona Galapagos, FOTO Arhivă

O flotă enormă de vase de pescuit ale Chinei din largul insulelor Galapagos a adunat 73.000 de ore de pescuit într-o singură lună, prinzând mii de tone de calamari şi alte specii de peşti, conform unui raport recent, citat de The Guardian.

Descoperirea enormei flote a Chinei în largul insulelor Galapagos, locul unde Darwin a început să pună cap la cap dovezile care au dus la formularea teorie evoluţiei, a stârnit controverse în întreaga lume. Aproape 300 de vase ale Chinei se află în spatele a 99% din totalul de vietăţi marine pescuite în largul arhipelagului între 13 iulie şi 13 august, arată o analiză a organizaţiei pentru conservare marină Oceana. 

Chinezii au pescuit mai ales calamari - esenţiali pentru dieta unor specii de animale pe cale de dispariţie din zona insulelor Galapagos -, dar şi ton şi peşti-spadă, specii importante pentru economia locală. 

„Timp de o lună, lumea a privit şi s-a întrebat ce face flota enormă a Chinei în largul insulelor Galapagos, dar acum ştim”, a declarat Marla Valentine, analistă în cadrul Oceana. 

Utilizând un instrument de cartografiere special, Oceana a descoperit că vasele Chinei şi-au oprit dispozitivele de urmărire, transmiţând astfel informaţii contradictorii în privinţa identificării vaselor. Dovezile strânse de Oceana par să confirme informaţiile furnizate de guvernul Ecuadorului luna trecută. Mai mult, raportul arată că vasele s-au angajat în activităţi suspecte de transbordare care pot facilita pescuitul ilegal.

De altfel, în clasamentul din 2019 al ţărilor angajate în pescuit ilegal, neraportat şi nereglementat (IUU), China ocupă poziţia fruntaşă. Flota sa de pescuit, de departe cea mai mare din lume, este frecvent implicată în activităţi interzise: de la pescuit excesiv, prinderea de specii de rechini aflate în pericol, încălcări ilegale ale jurisdicţiilor, falsificări de licenţă şi muncă forţată.

„Efortul curent al flotei enorme a Chinei ameninţă insulele Galapagos, speciile rare din această zonă şi pe toată lumea care depinde de aceste ape pentru hrană şi activitate economică”, a mai declarat Valentine. 

Rezervaţia Marină Galapagos se află pe lista de situri de patrimoniu natural a UNESCO. Având în vedere că peste 20% din speciile de animale marine din această zonă pot fi întâlnite doar aici, apele din preajma arhipelagului sunt unice în lume.

„Din păcate, e doar vârful aisbergului când vorbim de impactul pe care îl are flota de pescuit a Chinei asupra oceanelor. Situaţia din Galapagos ar trebui să ridice serioase întrebări despre activităţile Chinei pe apele planetei”, a mai spus Valentine. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite