Dicţionarul regimurilor autoritare intrate în delir în faţa pandemiei: de la măşti împotriva prafului din aer la refuzul vaccinării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord / FOTO AFP / KCNA VIA KNS
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord / FOTO AFP / KCNA VIA KNS

Trei ţări ies în evidenţă prin modul în care regimurile aflate la putere au ales să se raporteze la pandemie. În Tanzania, preşedintele recomandă inhalări de abur, refuză vaccinuri şi susţine că ţara e „liberă de COVID” în timp ce mor chiar oficiali ai guvernului. În Turkemenistan, măştile se poartă, dar nu pentru că ar circula virusului, ci împotriva prafului. Iar Coreea de Nord a luat tot mai mult pe drumul izolării depline.

Tanzania nu şi-a mai actualizat datele privind infectările cu SARS-CoV-2 de la începutul lunii mai a anului trecut. În consecinţă, bilanţul total al pandemiei în statul est-african indică doar 509 infecţii şi 21 de decese.

Turkmenistan, un stat din centrul Asiei condus de un regim remarcabil prin autoritarismul şi stilul paranoic de relaţionare cu supuşii nu a raportat nici un caz de COVID-19 până acum, conform OMS. Nu e niciun miracol, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului spunând că virusul se răsândeşte şi-n statul din centrul Asiei.

Nici Coreea de Nord, un adevărat model pentru regimuri autoritare cuprinse de secretomanie, nu a raportat niciun caz de infecţie, situaţie privită cu scepticism de experţi, mai ales dată fiind graniţa comună cu China, ţara în care a izbucnit pandemia.

Dr. Dorit Nitzan, director regional pentru situaţii de urgenţă al Biroului OMS pentru Europa, a declarat pentru CNN că 14 ţări nu au raportat până acum niciun caz de infectare cu COVID-19, dar că organizaţia „nu poate verifica dacă zero cazuri raportate reprezentă în mod real o absenţă a acestora sau nu”. Oricum, spre deosebire de Turkmenistan şi Coreea de Nord, celelalte locaţii care au raportat zero cazuri sunt comunităţi insulare  extrem de izolate, precum St. Helena, Kiribatu şi Tuvalu.

Tanzania, ţara care refuză vaccinurile anti-COVID-19

În Tanzania, preşedintele John Magufuli a minimalizat în mod repetat pericolul reprezentat de virus, îndemnând cetăţenii să se roage pentru a scăpa de coronavirus şi recomandând tot felul leacuri bizare. În iunie 2020, acesta şi-a declarat ţara „liberă de COVID-19” şi a început o lungă campanie de negare a utilităţii măştilor şi a testării, luând în derâdere ţările vecine care au impus, pe rând, măsuri de combatere a răspândirii virusului. 

Magufuli a mers şi mai departe, susţinând recent că vaccinurile anti-COVID-19 pot fi dăunătoare şi că ar fi mai bine pentru cetăţenii Tanzaniei să utilizeze diferite practici, precum inhalarea de abur, şi medicamente pe bază de plante. 

„Trebuie să rămânem pe poziţii. Vaccinurile sunt periculoase. Dacă omul alb ar fi fost în stare să inventeze vaccinuri, ar fi făcut-o deja pentru SIDA, cancer şi TBC până acum”, a spus Magufuli,

Moartea a doi înalţi oficiali din Tanzania în ultimele săptămâni, suspecţi de COVID-19, îi contrazice flagrant afirmaţiile şi există semne legate de o schimbare de poziţie.

Turkmenistan, ţara în care oficial virusul n-a ajuns

În Turkmenistan, fosta republică sovietică despre care Humans Right Watch (HRW) afirmă că este condusă de către unul dintre cele mai represive regimuri din lume, autorităţile au impus restricţii de călătorie şi au îndemnat la respectarea distanţării fizice şi a purtatului de măşti de protecţie.

Însă autorităţile turkmene nu au anunţat că măsurile de precauţie se datorează răspândirii virusului în ţară, afirmând în schimb că ele sunt necesare pentru ca locuitorii ţării să se protejeze de „praful” din aer, potrivit unui anunţ al guvernului de vara trecută.

Raportul HRW pe 2021 acuză executivul turkmen de „negarea iresponsabilă şi gestionarea proastă a pandemiei de COVID-19 din ţară”, lucruri care au dus la agravarea unei crize alimentare care a afectat statul din centrul Asiei încă de dinaintea izbucnirii pandemiei. HRW afirmă că guvernul a forţat angajaţii din sistemul sanitar să păstreze tăcerea cu privire la răspândirea virusului.

Ambasada Statelor Unite din Turkmenistan afirmă pe site-ul său ca a primit informaţii privind „cetăţeni locali cu simptome asociate COVID-19 fiind supuşi testărilor pentru coronavirus şi plasaţi în carantină în spitale de boli infecţioase”.

Diana Serebriannik, directorul ONG-ului Drepturi şi Libertăţi pentru Cetăţenii Turkmenistanului, a descris situaţia din ţară ca fiind un „dezastru” deoarece guvernul refuză să recunoască existenţa COVID-19, lăsând oamenii fără îngrijirea adecvată şi majoritatea doctorilor fără cunoştinţele necesare despre cum să-i trateze.

„Nu există nicio recunoaştere a faptului că virusul circulă în interiorul ţării. Şi problema este că tratamentul pentru COVID este scump şi unele persoane cu care ţinem legătura nu şi-l pot permite”, a spus aceasta.

Un anunţ din luna ianuarie de pe site-ul ministerului sănătăţii din această ţară anunţa însă că Turkmenistanul a devenit prima ţară din Asia care a autorizat în mod oficial vaccinul Sputnik V dezvoltat de Rusia.

Coreea de Nord

Un raport al OMS arată că Phenianul pretinde că a testat 13.257 de persoane pentru infectare cu SARS-CoV-2 şi nu a depistat niciun caz pozitiv. Asta se întâmpla pe 8 ianuarie, la începutul acestui an, iar de atunci nicio altă actualizare asupra situaţiei pandemice nu a mai fost oferită.

Prioritatea principală a autorităţilor nord-coreene de la izbucnirea pandemiei anul trecut a fost împiedicarea copleşirii infrastructurii sale decrepite din domeniul sănătăţii. Phenianul şi-a tăiat în mod voluntar puţinele legături cu lumea exterioară în 2020 pentru a preveni importarea virusului, inclusiv legăturile comerciale cu China, un adevărat colac de salvare economică pentru Coreea de Nord, mai ales dată fiind situaţia economică recentă a ţării.

La începutul lunii ianuarie 2021, liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, a recunoscut în discursul său din cadrul congresului Partidului Muncitorilor, primul în ultimii cinci ani, că politica economică a statul nord-coreean şi planul cincinal au eşuat aproape în totalitate, promiţând să evite o repetarea a acestor „lecţii dureroase”.

Întreruperea legăturilor comerciale a afectat sever economia, dar dintr-o perspectivă a sănătăţii publice măsura pare să fi funcţionat, neexistând indicii că ar fi existat focare majore de COVID-19 în interiorul graniţelor nord-coreene. Kim Jong-un, cunoscut pentru paranoia sa extremă, a fost suficient de încrezător să apară în public de mai multe ori fără mască de protecţie de la izbucnirea pandemiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite