Criza submarinelor. Macron, înainte de o discuţie la telefon cu Biden: Aşteptăm „măsuri concrete” din partea SUA

Criza
submarinelor. Macron, înainte de o discuţie la telefon cu Biden: Aşteptăm „măsuri concrete” din partea SUA

Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi american Joe Biden urmează să discute miercuri, la telefon, despre criza diplomatică dintre Franţa şi Statele Unite cauzată de alegerea Australiei de a miza pe submarine americane, şi nu franceze, aşa cum convenise iniţial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joe Biden a solicitat o discuţie cu Emmanuel Macron, iar această discuţie, la telefon, urmează să aibă loc la şase zile de la ruperea „contractului secolului”, prin care Franţa ar fi trebuit să livreze Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, transmite AFP.

În locul submarinelor franceze, Australia a ales să intre în pactul de apărare AUKUS, cu SUA şi Marea Britanie, şi să primească submersibile americane cu propulsie nucleară.

Furia este imensă la Paris, care are parte totodată şi de sprijinul declarativ al UE. La rândul său, Biden a spus luni că „abia aşteaptă” să discute cu Macron pe tema crizei submarinelor.

Liderul de la Casa Albă a solicitat discuţia cu omologul său de la Palatul Elysee pentru a-şi „exprima dorinţa de coopera strâns cu Franţa în zona indo-pacifică şi pe scena internaţională”, afirmă pentru AFP un oficial american de rang înalt.

Este vorba de „o discuţie de clarificare”, a precizat, în urma unei şedinţe de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului francez, Gabriel Attal.

Emmanuel Macron aşteaptă „clarificări privind alegerea americană de a ţine un aliat european departe de schimbări structurale privind cooperarea în zona indo-pacifică”, explică Palatul Elysee.

„Aşteptăm de la aliaţii noştri ca ei să recunoască că discuţiile şi consultările care ar fi trebuit să aibă loc nu au avut loc şi asta ridică o problemă de încredere”, conform preşedinţiei franceze.

Macron se aşteaptă, de asemenea, la „un angajament în baza unui proces solid definit în timp şi de înalt nivel care să permită crearea condiţiilor unei restabiliri a încrederii prin măsuri concrete şi nu numai prin cuvinte”.

„Asta priveşte îndeosebi importanţa strategică a angajamentului francez şi european în zona indo-pacifică, deplina recunoaştere de către aliaţii noştri americani a necesităţii de a întări suveranitatea europeană, precum şi importanţa angajamentului crescând al europenilor pentru apărarea şi securitatea lor, angajamentul comun împotriva terorismului”, subliniat Palatul Elysée. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările