Cine este noul om forte de la Havana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miguel Diaz-Canel, noul om forte de la Havana după retragerea lui Raul Castro
Miguel Diaz-Canel, noul om forte de la Havana după retragerea lui Raul Castro

Miguel Diaz-Canel a fost a ales, luni, prim-secretar al Comitetului central al Partidului comunist din Cuba în cursul celui de-al 8-lea congres al PCC”. Pentru prima oară, după 6 decenii, liderul ţării şi al partidului de guvernământ nu poartă nici numele Castro şi nici nu se îmbracă în uniformă militară.

Mesajul a venit pe pagina de Twitter a partidului unic din Cuba. Diaz-Canel are „doar” 61 de ani, este deci civil, inginer în electronică de formaţie, recent devenit „doctor” cu o teză intitulată „Gestionarea guvernului fondată pe ştiinţă şi inovaţie”. Universitarul cubanez, adept al reţelei de socializare Twitter şi al mersului cu bicicleta, îmbrăcat în jeans şi pasionat de grupul Beatles, este tată a doi copii dintr-un prim mariaj. Descris de partizanii săi drept „simplu şi abordabil”, el nu este însă „nici un parvenit, nici un intrus”.

 Asta a spus-o Raul Castro, predecesorul său şi fratele răposatului Fidel, acum 3 ani. In realitate, Miguel Diaz-Canel şi-a făcut întreaga carieră în sânul partidului comunist cubanez. Mişcare unde a urcat ierarhia treaptă cu treaptă până să ajungă la funcţia supremă: mai întâi preşedinte al ţării, în aprilie 2018, iar acum, prim-secretar al Comitetului central al Partidului comunist din Cuba. Intrat în rândurile partidului în 1997, Diaz-Canel a fost mai întâi lider al unei secţii provinciale, apoi ministru al Invăţământului superior. Devine vice-preşedinte al ţării în 2013 iar 5 ani mai târziu, preşedinte, numit de deputaţi care la rândul lor sunt selecţionaţi de partidul unic.

Linia partidului unic va fi menţinută

Cuba a întors luni pagina fraţilor Fidel şi Raul Castro, odată cu retragerea celui din urmă la vârsta de 89 de ani, o schimbare cu puternică semnificaţie simbolică, dar care nu va schimba deloc supremaţia partidului comunist ca partid unic, comentează AFP. „Cel mai revoluţionar, în Revoluţie, este să aperi mereu Partidul, la fel cum Partidul trebuie să fie cel mai mare apărător al Revoluţiei'', a subliniat Miguel Diaz-Canel, în faţa celor 300 de delegaţi prezenţi la congresul formaţiunii. El a amintit anterior că pentru Cuba ''19 aprilie este o zi istorică'', fiind marcată a 60-a aniversare a atacului din Golful Porcilor, orchestrat de SUA şi dejucat de Cuba, un motiv de mândrie în această insulă.

Greaua „moştenire“

Transferul puterii survine însă într-un moment critic pentru Cuba, afectată de cea mai rea criză economică din ultimii 30 de ani, de pandemie şi de consolidarea embargoului impus de SUA în anul 1962. „Existenţa unui partid unic în Cuba a fost şi va fi mereu ţinta campaniilor duşmanului (SUA), hotărât să fragmenteze şi să divizeze cubanezii cu cântecele de sirenă ale sacrosanctei democraţii burgheze“, a afirmat la rândul său Raul Castro, care a îndemnat noile generaţii să „apere cu zel“ partidul comunist. 

Odată cu retragerea sa, generaţia istorică a fratelui său Fidel Castro care a făcut revoluţia din 1959 a ieşit şi ea din biroul politic, nucleul puterii în Cuba. Însă media de vârstă a noului birou politic nu coboară sub 61,6 ani, iar din 14 membri numai trei sunt femei. În timpul congresului, zeci de militanţi, jurnalişti independenţi şi artişti au scris pe Twitter că poliţia nu le-a permis să plece de acasă, un procedeu folosit pentru a împiedica orice adunare, în timp ce alţii s-au plâns că li s-au tăiat telefonul şi internetul. De altfel, internetul a fost în ultimele luni motorul manifestării unor nemulţumiri sociale. În replică, partidul a adoptat o rezoluţie pentru consolidarea „activismului revoluţionar pe reţelele de socializare“ şi combaterea „subversiunii“' acestora.

Provocările Internetului

Pe străzile Havanei, rămase fără turişti din cauza pandemiei, cubanezii par preocupaţi mai degrabă de penuria alimentară, de cozile din faţa magazinelor şi de inflaţia vertiginoasă provocată de renunţarea la sistemul cu două monede, unic în lume.

Reforma a eliminat peso-ul cubanez convertibil (CUC), aliniat cu dolarul american şi lansat în 1994 pentru a însoţi şi ulterior a înlocui această deviză, şi a lăsat în vigoare doar peso-ul cubanez (CUP), care valorează de 24 de ori mai puţin. Potrivit lui Norman McKay, analist la The Economist Intelligence Unit, „plecarea lui (Raul) Castro este un eveniment important, nu doar pentru că marchează sfârşitul unei dinastii care a durat mai mult de 50 de ani, ci şi pentru că are loc într-o perioadă de dificultăţi şi perturbări economice importante“.

 „Aceasta nu vrea neapărat să însemne că va exista o schimbare brutală în stilul (de conducere) al Partidului Comunist“, însă accesul la „internet ar urma să faciliteze cererile de transparenţă şi libertăţi, generând provocări pentru guvern pe care Partidul Comunist nu va putea să le ignore“, a subliniat McKay.

În ultimele luni, Cuba cunoaşte o nemulţumire socială inedită, sub impulsul recentei introduceri a internetului mobil, cu manifestaţii ale artiştilor, proteste ale disidenţilor şi mobilizări ale altor sectoare ale societăţii civile, precum apărătorii drepturilor animalelor. Şi reţelele sociale au reflectat cererile tinerilor cubanezi pentru mai multă libertate politică şi de exprimare. „Faptul că Raul Castro cedează conducerea Partidului Comunist în Cuba nu este o schimbare adevărată“, a notat marţi pe Twitter senatorul american de origine cubaneză Marco Rubio. „Însă adevărata schimbare este oricum în curs“, a adăugat el, cu referire la aceste mişcări sociale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite