Bătălia deschisă Turcia-Rusia pentru Siria: Erdogan a lansat atacurile împotriva regimului Al Assad în Idlib

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Idlib FOTO AFP
Idlib FOTO AFP

Confruntări pe scară largă au fost lansate de către Turcia în Idlib, sătulă de ofensiva constantă a trupelor loialiste lui Al Assad împotriva rebelilor pe care-i susţine – Armata Siriană Liberă – şi a posturilor sale de observaţie.

Uciderea unui număr de soldaţi turci luni, 3 februarie, pe când preşedintele Erdogan se afla la Kiev, a determinat o intrare în forţă a trupelor ruse în regiune, avertismente împotriva regimului şi a Rusiei direct pentru tolerarea acestor atacuri şi o retaliere pe scară largă ce a determinat uciderea la 76 de soldaţi ai lui Assad dar şi a unui număr substanţial, neprecizat, de soldaţi ruşi. Rezultatul este împingerea căsătoriei de convenienţă şi tot mai deranjantă Rusia-Turcia către un divorţ cu scântei.

Confruntări turco-siriene în Idlib

Provincia Idlib a rămas ultimul punct de rezistenţă al opoziţiei unite sunnite siriene, pe care Al Assad, secondat de Armata Arabă Siriană – dar a cărei coloană vertebrală e asigurată de militari iranieni care au dobândit real sau fictiv cetăţenia siriană – împreună cu poliţia militară rusă, companiile militare private ruse, cu miiţiile şiite pro-iraniene, cu luptătorii iranieni din forţele externe – Al Quds, Pasadarani – le-a eliminat din mai toate zonele de dezescaladare din Siria, în dorinţa unei epurări sectare în perspectiva oricărei forme de alegeri viitoare.

Alungarea sunniţilor nu a fost deloc pe placul Turciei, care susţine în Siria exact această componentă a opoziţiei majorităţii sunnite, spre deosebire de Iran şi Rusia care sunt de partea guvernului allawit (o sectă şiită) a lui Bashar al Assad. Azi Idlibul, provincie la frontiera de sud a Turciei şi la Vest de râul Eufrat - care conţine deja 3 milioane de rebeli, dintre care 1,5 milioane refugiaţi care s-au mutat de mai multe ori din celelalte zone - este singurul punct de rezistenţă şi este sub presiunea războiului.

În baza acordului din 2018, în formatul Astana, Turcia a blocat orice acţiune în Idlib şi încercare de recuperare a teritoriului prin introducerea a 12 puncte de observaţie şi garantarea încetării focului şi a oricăror atacuri împotriva regimului. Însă Assad, secondat de aviaţia rusă, a declanşat ofensiva contrar angajamentelor, pe motiv că Turcia nu a reuşit să separe combatanţii de opoziţie pe care-i susţine, din Armata Siriană Liberă, de terorişti, cum sunt numite de către Al Assad multe din grupările de opoziţie, iar Rusia achiesează pe baza prezenţei pe teren a Hay'et Tahrir al-Sham, fostul Front al Nusra, care acum 9 ani, la începutul războiului civil, jurase loialitate faţă de Al Qaeda.


Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Erdogan si Putin FOTO AFP

Joaca de-a pasarea pisicii - cine încalcă acordul între Rusia şi Turcia şi nervozitatea lui Erdogan

De aici începe binecunoscutul joc de-a şoarecele şi pisica al Rusiei, care a înfuriat Turcia. Deşi asigură aviaţia şi acoperirea aeriană trupelor combinate ale lui Al Assad, Rusia susţine că nu controlează pe deplin trupele regimului, atunci când are probleme. Apoi când i se invocă faptul că încalcă acordurile de la Soci, în format Astana, replică în legătură cu faptul că Turcia nu şi-a respectat angajamentul de a separa rebelii de terorişti – lucru imposibil în acel teren – şi că-şi rezervă dreptul de a ataca teroriştii în cauză.

În ofensiva trupelor loialiste, şase posturi de observaţie turce au fost înconjurate deja şi schimbau focuri cu forţele Armatei Arabe Siriene ale lui Assad şi cu trupele ruse ce le însoţeau. Turcia a introdus rapid un convoi de vehicule blindate pentru a-şi proteja trupele, preşedintele Erdogan avertizând Rusia să nu-i stea în cale şi indicând faptul că simt că Rusia îi înjunghie pe la spate cu comportamentul ei.

Cum accelerarea ofensivei lui Assad din decembrie s-a făcut prin bombardarea spitalelor, pieţelor şi şcolilor, urmată de o formă locală de blitzkrieg, Rusia primeşte partea principală de blam, fiind responsabilă de atacurile aeriene. De altfel, acţiunile au fost condamnate deopotrivă de către ONU şi Statele Unite, iar organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au subliniat ofensiva incalificabilă asupra civililor şi facilităţilor civile destinată să alunge populaţia sunnită peste graniţă, în Turcia.

În atacul de luni, 3 februarie, patru soldaţi turci au murit pe loc şi un al cincilea şi un angajat civil au murit mai târziu la spital, ridicând bilanţul la 7 morţi, alţi 7 soldaţi turci fiind răniţi. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, au fost 220 atacuri aeriene în Idlib luni şi alte 133 marţi, şi, chiar dacă de uciderea militarilor turci a fost făcută responsabilă artileria siriană a lui Assad, nu e mai puţin adevărat că majoritatea bombardamentelor provin din atacurile aeriene ale Rusiei.

Pentru Turcia, atacul de la începutul lunii a fost un punct de cotitură şi o escaladare incalificabilă. Turcia a trecut la retaliere şi a lovit nu mai puţin de 50 de ţinte ale regimului, omorând peste 76 militari loialişti. În final, s-a demonstrat că cei ucişi nu au fost numai soldaţii regimului, ci şi ruşi şi iranieni. Preşedintele Erdogan a anunţat că, dacă Rusia nu-şi controlează pupilii sirieni, îşi va face singură dreptate, anunţând că întreaga ofensivă începută la 12 ianuarie este o încălcare a acordurilor şi că nu va mai ignora, din acest moment, nici un atac.

De altfel, în încercarea de a diviza forţele lui al Assad şi a uşura rezistenţa în Idlib, forţele rebele sunnite au atacat oraşul Alep din apropiere, aflat sub controlul regimului din 2016. Strategia e menită să deschidă un al doilea front, mai ales că Armata Sirială Liberă, a rebelilor sunniţi susţinuţi de Turcia, controlează zona de la nord de Alep, care mai beneficiază şi de o zonă de interdicţie aeriană de facto, fapt ce blochează atacurile aeriene ruseşti.

Cum zona la Est de Eufrat e controlată aerian de Statele Unite, un acces aerian al Turciei ar inversa radical situaţia de pe teren în Idlib. Însă Washingtonul e reticent pentru că orice acces poate determina atacuri împotriva kurzilor din SDF – Forţele Democratice Siriene, deplasate deja cu 10 km în sudul frontierei turce şi separaţi prin patrule ruso-siriene aparţinând regimului.

Retrageţi-vă sau vă alungăm noi! Separarea regiunii Idlib: nouă operaţiune turcă

Guvernul sirian al lui Al Assad a reuşit să disloce în ultimele două luni de acţiuni militare, peste 400.000 de oameni deja din Idlib către frontiera cu Turcia, prin acţiunile directe şi cele ale aviaţiei ruse, doar înainte actualei ofensive. Reacţia Preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost aceea de a anunţa că Turcia nu va lăsa armata siriană să avanseze în Idlib şi să preia spaţiul rezervat opoziţiei siriene în regiune, potrivit înţelegerilor existente. El a spus reporterilor că acum forţele susţinute de Rusia alungă cetăţenii inocenţi şi îndureraţi după multiple pierderi şi părăsirea repetată a caselor în care trăiau, spre frontierele Rusiei.

Preşedintele turc a insistat că Turcia şi Rusia ar trebui să se aşeze şi să-şi rezolve paşnic diferenţele în ceea ce priveşte viitorul Siriei şi propriile lor interese pe teren. Turcia o va face fără mânie, pentru că cei care se aşează cu mânie se ridică cu pierderi multiple, susţine Erdogan. Poziţia nuanţată vine după multiple cuvinte mai dure rostite la adresa responsabilităţii Rusiei pentru moartea propriilor soldaţi.

De joi, confruntările între trupele turce şi cele siriene şi pro-regim sunt multiple şi repetate în jurul oraşului Saraqeb, carre se află la intersecţia între autostrăzile M4 şi M5 din regiune. Ele sunt foarte importante, şi despart zonele care ar trebui să rămână sub controlul regimului de cele pe care Turcia doreşte să le controleze pentru a păstra rebelii pe teritoriul sirian şi familiile lor în siguranţă în Idlib, şi aici să vină şi refugiaţii sirieni majoritari sunniţi, din Turcia. Forţele siriene atacă pe un spaţiu larg în zona rurală iar avioanele siriene şi ruse bombardează intens toată zona dimprejur. Bombardamentele din ultimele 9 luni au făcut 1500 victime civile, iar numai între 20 şi 30 ianuarie, 83 civili au fost omorâţi în Idlib numai de către forţele guvernmentale.

Pe de altă parte, Preşedintele Erdogan a avertizat forţele lui Al Assad să se retragă din Idlib dincolo de linia punctelor sale de observaţie, în caz contrar, vor fi forţate să se retragă chiar de către Turcia. Ultimatumul pentru retragere este fixat de către Turcia la sfârşitul lunii februarie, în caz contrar e anunţată ofensiva generală a trupelor turce. De altfel, Turcia înţelege ca trupele sale terestre şi aeriene să se poată mişca liber în zona de operaţii şi în Idlib să poată desfăşura operaţiunile necesare.


FOTO AFP

Imagine indisponibilă

Confruntări militare ruso-turce în Idlib

Relaţiile ruso-turce sunt tot mai tensionate în Idlib. Şi termenii în care cele două state se abordează nu sunt tocmai cele mai prieteneşti. De la mesajul preşedintelui Erdogan către Rusia şi forţele sale de lunea trecută “să stea deoparte”, atunci când a lovit ţintele sub forma de retaliere, vorbind despre faptul că “nu e nevoie să intrăm într-un conflict puternic sau contradicţie serioasă cu Rusia, în acest moment”, mergând până la constatarea “vedem care sunt limitele relaţiilor şi cooperării ruso-terce în Siria”, mesajele sunt tot mai deconcertante, ca să nu spunem virulente. În plus Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, notează chiar o schimbare a naturii conflictului în Siria, după ce armatele turcă şi siriană – cu larga participare a trupelor ruse de pe teren – se bombardează reciproc şi schimbă focuri zilnic.

Disputa fundamentală a vizat oraşul Saraqeb şi autostrăzile M4 şi M5, care delimitau, de fapt zona de control turc de cea a regimului. Trupele ruse şi siriene au mers mai departe cu ofensiva, ignorând ultimatumul turc stabilit până la sfârşitul lunii februarie, ultimatum care impune revenirea la poziţiile anterioare, dincolo de punctele de observare turceşti din Idlib, care sunt astăzi în marea lor majoritate înconjurate şi izolate de loialiştii lui Al Assad.

De partea cealaltă, Rusia a reclamat faptul că militanţii susţinuţi de Turcia (Armata Siriană Liberă) au declanşat atacuri asupra trupelor ruse. Mai grav, mai mulţi militari ruşi (numărul nefiind precizat) au fost ucişi în urma acestor atacuri, aceasta fiind prima confirmare formală a existenţei unor victime în această rundă de confruntări sângeroase. În plus, atacurile împotriva poziţiilor forţelor ruse şi a forţelor guvernamentale siriene continuă, cu originea în zona controlată de Turcia, susţine Kremlinul.

Ministerul rus de Externe a comunicat faptul că “există o creştere periculoasă a tensiunii şi o izbucnire de violenţă în Idlib, iar experţii militari ruşi şi turci sunt ucişi în mod tragic”, ca urmare a acestor ciocniri. Ar fi vorba despre peste 1000 de atacuri ale militanţilor în ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie, care au făcut sute de victime siriene, mai menţionează MAE rus, care nu a anunţat nici el numărul de soldaţi ruşi şi turci morţi în aceste confruntări. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui rus, a anunţat faptul că “în zona de responsabilitate turcă, continuă acţiuni agresive ale grupurilor teroriste şi acţiunile lor agresive sunt îndreptate împotriva forţelor armate siriene şi a locaţiilor militarilor ruşi din Siria.”

Cât despre loviturile turce de retaliere, Ministrul rus al Apărării s-a plâns că nu a fost avertizat de către Ankara în privinţa activităţii militare turce din Idlib. Considerate de partea turcă un test al limitelor şi acceptabilităţii ofensivei siriene în Idlib, operaţiunea ruso-siriană s-a dovedit una periculoasă şi aproape de punctul de rupere a relaţiilor bilaterale ruso-turce. Turcia a trimis deja peste frontieră, începând cu 2-3 februarie, cinci convoaie militare cu 320 unităţi de vehicule blindate şi camioane şi multiple puncte de control în Idlib, unele ţintite de artileria ruso-siriană.

Situaţia nou creată a dat naştere unui nou spaţiu de joc pentru Statele Unite, care ar putea permite Turciei survolul şi asigurarea acoperirii aeriene şi chiar ofensivei turce împotriva trupelor lui Assad. O asemenea perspectivă ar reechilibra situaţia şi ar reaşeza fronturile în disputele din Siria. Turcia a semnalat deja nemulţumirea anulând patrulele comune ruso-turce în Idlib, în timp ce SUA a semnalizat că există o deschidere spre negocierea cu Turcia, odată ce a condamnat acţiunile Rusiei în Siria.


FOTO Guliver / Getty Images / Burak Kara

Imagine indisponibilă

Noi întăriri de ultimă oră ale Turciei în Idlib

Mişcările Turciei au fost sancţionate de către Ministerul Afacerilor Externe de la Damasc. El a reclamat că trupele turce “au violat flagrant frontiera siriană” şi au desfăşurat forţe şi puncte militare de control în întreaga zonă. De altfel, avioanele siriene au atacat trupele turce defăşurate în ultima săptămână. O discuţie telefonică au avut loc la nivelul preşedinţilor Erdogan şi Putin, Ankara comunicând că atacul la adresa trupelor turce a alterat eforturile de pace şi că Turcia se va apăra, solicitând aplicarea acordurilor din 2018.

Şi miniştrii de Externe, Mevlut Ceavusoglu şi Serghei Lavrov au discutat în aceiaşi termeni, ai procesului Astana, rezoluţiilor de la Soci şi acordurilor din 2018 care nu sunt îndeplinite. Turcia a anunţat indirect, prin prezenţa masivă a trupelor sale în Idlib, că toate opţiunile sale sunt pe masă, vorbind despre planuri alternative celor diplomatice discutate cu Rusia.

Numai sâmbătă au intrat în Siria peste 300 de vehicule militare, aducând totalul la peste 1000 care au venit de la 2 februarie, la apariţia crizei. Şi la nivelul trupelor desfăşurate, se vorbeşte despre o cantitate notabilă, fără ca un număr să fie avansat formal. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul la Londra, a numărat 1240 de vehicule militare turce şi peste 5000 de soldaţi intraţi pe teritoriul sirian în ultima săptămână.

Pe teren, pe lângă 3 milioane de oameni în Idlib, dintre care jumătate refugiaţi din alte zone de dezescaladare desfiinţate în Siria de către Al Assad, se mai înregistrează şi aproape 600.000 refugiaţi plecaţi spre graniţa cu Turcia după ultimele violenţe. În Idlib se mai află şi peste 50.000 de luptători ai opoziţiei. Unii sunt, într-adevăr jihadişti, dar majoritatea sunt militanţi ai opoziţiei siriene. Şi ei participă la atacurile împotriva regimului din provinciile Alep şi Idlib.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a dat termen trupelor siriene şi aliaţilor ruşi până la finalul lui februarie pentru a se retrage dincolo de posturile de observaţie turce – întărite prin ultimele forte aduse pe teren. În caz contrar, Turcia va forţa respectarea acordurilor din 2018. Perspectiva ciocnirii directe între armata turcă şi forţele pro-Assad, inclusiv cele ruse, devine extrem de probabilă în Idlib.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite