Aviaţia civilă iraniană, raport despre eroarea umană care a dus la doborârea avionului ucrainean cu 176 de oameni la bord

Aviaţia civilă iraniană, raport despre eroarea umană care a dus la doborârea avionului ucrainean cu 176 de oameni la bord

Soldaţi iranieni inspectand locul prabusirii avionului Boeing aparinand companiei Ukraine International Airlines FOTO-EPA

O “eroare umană” constând în reglajul greşit al unui radar militar este “elementul cheie” aflat la originea tragediei din ianuarie, când un avion Boeing aparţinând unei companii ucrainene a fost doborât în apropiere de Teheran, se arată într-un raport al Aviaţiei Civile Iraniene (CAO), potrivit AFP.

Aviaţa Civilă Iraniană: Eroare de reglaj al radarului, la originea tragediei din ianuarie, soldată cu 176 de morţi
 
“A existat o problemă cauzată de o eroare umană legată de procedurile de reglare a radarului, care a cauzat o eroare de 107 grade în sistem”, se arată în raport.
 
Această eroare a dus la probleme în lanţ, apărând alte erori în minutele dinaintea doborârii avionului.
 
În ciuda informaţiilor eronate disponibile pe operatorul radarului cu privire la traiectoria avionului, acesta ar fi putut fi identificat ca un avion de linie, dar a fost identificat greşit, se menţionează în raport.
 
În raport se mai arată că prima rachetă a fost lansată către avion de operatorul unui sistem de apărare, fără să fi primit răspuns de la centrul de coordonare.  A doua rachetă a fost lansată 30 de secunde mai târziu, ţinându-se cont de “continuitatea traiectoriei ţintei detectate”.
 
Raportul CAO este unul factual, nu este raportul final cu privire la ceea ce s-a întâmplat în ianuarie.
 
Avionul Boeing 737-800 aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât, la 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, de două rachete lansate de către forţele iraniene,. După mai multe zile de dezminţiri oficiale ale tezei potrivit căreia a fost trasă o rachetă asupra zborului PS752, forţele iraniene şi-au recunoscut vina, evocând o ”eroare umană”. Au murit 176 de oameni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: