Ambasada SUA din Irak, atacată de manifestanţi care cer „moarte Americii” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de protestatari au luat cu asalt marţi ambasada Statelor Unite la Bagdad, escaladând zidurile şi forţând porţile complexului, în cadrul unei acţiuni de protest faţă de atacurile aeriene americane în Irak împotriva miliţiilor Hezbollah.

GALERIE FOTO

Protestatarii pro-iranieni au mărşăluit într-o zonă a capitalei irakiene care este de obicei restricţionată, fiind însoţiţi de membri ai Unităţilor pentru Mobilizare Populară, o coaliţie formată preponderent din paramilitari şiiţi. Videoclipurile şi fotografiile de pe reţelele sociale arată cum manifestanţii sparg ferestrele ambasadei, ard obiecte şi steaguri sau distrug camere de supraveghere. 

Dotaţi cu bannere prin care cer închiderea ambasadei SUA la Bagdad sau alungarea trupelor americane de către Parlament, manifestanţii au strigat "America este marele Satan" şi "Moarte Americii".

Manifestanţii au reuşit să treacă prin toate punctele de control ale ultrasecurizatei Zone Verzi din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Însă forţele de securitate irakiene s-au interpus apoi la porţile ambasadei, pe măsură ce manifestanţii au devenit violenţi.

Ambasadorul SUA în Irak şi personalul ambasadei au fost evacuaţi.

Pentagonul a anunţat luni că a avut ca ţintă trei zone ale grupării musulmane şiite din Irak şi două din Siria, care includeau unităţi de stocare de armament şi centre de control ale grupării utilizate pentru plănuirea şi executarea de atacuri împotriva forţelor de coaliţie.

Statele Unite au acuzat Hezbollah de un atac produs vineri, cu peste 30 de rachete, în care a fost ucis contractorul american şi răniţi patru membri ai armatei americane şi doi ai forţelor de securitate irakiene, în apropiere de oraşul bogat în petrol Kirkuk..

Surse din armata irakiană au spus că în urma atacurilor de duminică au fost ucişi 18 luptători ai miliţiei, iar peste 50 au fost răniţi.

Relaţii dintre SUA şi Irak au ajuns într-un punct periculos

Statele Unite au acuzat luni autorităţile irakiene că nu au făcut ce era necesar pentru "a proteja" interesele americane, la o zi după loviturile americane care au suscitat indignare în Irak, notează AFP.

"Am prevenit guvernul irakian în repetate rânduri şi am împărtăşit informaţii pentru a încerca să acţionăm împreună cu acesta pentru a-şi asuma responsabilitatea de a ne proteja în calitate de putere invitată", le-a declarat jurnaliştilor la Washington un oficial cu rang înalt din Departamentul de Stat al SUA.

El a reamintit că armata şi diplomaţii americani să aflau la faţa locului "la invitaţia guvernului irakian".

"Prin urmare, este de responsabilitatea şi datoria lor de a ne proteja. Dar ei nu au luat măsurile adecvate pentru aceasta", a deplâns sub acoperirea anonimatului acest oficial cu rang înalt.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, a condamnat luni atacurile aeriene ale Statelor Unite împotriva unor baze ale miliţiilor irakiene susţinute de Iran, acţiune care ar putea plasa şi mai mult Irakul în centrul unui conflict de proximitate între Washinton şi Teheran, transmite Reuters.

Armata americană a efectuat atacuri aeriene împotriva miliţiei Hezbollah, ca reacţie la uciderea unui contractor civil american în timpul unui atac cu rachete împotriva unei baze militare irakiene.

Surse irakiene au declarat că cel puţin 25 de luptători ai grupării au fost ucişi şi 55 au fost răniţi.

”Premierul a descris atacul american împotriva forţelor armate irakiene drept un asalt vicios inacceptabil care va avea consecinţe periculoase”, a anunţat biroul acestuia.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington, doi dintre aliaţii principali ai Irakului, s-au amplificat de anul trecut, când preşedintele Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear convenit în 2015 şi a reimpus sancţiunile.

La începutul lunii decembrie, secretarul de Stat Mike Pompeo a acuzat forţe susţinute că Iran de atacuri împotriva unor baze din Irak şi a spus că Statele Unite vor răspunde cu hotărâre oricăror atacuri efectuate de Teheran sau apropiaţii săi care afectează americani sau pe aliaţii lor.

Iranul neagă implicarea în atacurile împotriva forţelor americane şi a condamnat raidurile ca fiind ”terorism”.

Atacurile au avut loc într-o perioadă de proteste în Irak, mii de oameni ieşind în stradă pentru a condamna, printre altele, grupări precum Hezbollah şi susţinătorii lor iranieni.

Protestatarii mai cer o reformare a sistemului politic, pe care îl consideră corupt.

Aproximativ 400 de oameni din Basra au protestat împotriva atacurilor americane, demonstrând în sprijinul Hezbollah.

Atacurile aeriene americane aduc şi riscul unor represaţii. Un lider important al miliţiei a promis răzbunare împotriva forţelor americane din Irak.

”Răspunsul nostru va fi foarte dur împotriva forţelor americane din Irak”, a declarat duminică comandantul Jamal Jaafar Ibrahimi, cunoscut şi ca Abu Mahdi al-Mohandes.

Mohandes este comandant al Popular Mobilization Forces (PMF) din Irak, care reuneşte organizaţii paramilitare, majoritatea miliţii şiite susţinute de Iran, care au fost integrate în forţele armate irakiene.

El este şi unul dintre cei mai puternici aliaţi ai Iranului în Irak, iar în trecut a condus Kataib Hezbollah (Brigăzile Hezbollah), pe care a fondat-o.

Avertismentul său a fost bine primit de susţinătorii săi iranieni.

”Răzbunarea şi reacţia la această crimă sunt dreptul natural al naţiunii irakiene şi al grupărilor care apără Irakul”, a anunţat Garda Revoluţionară a Iranului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite