Şeful OMC a spus că mărirea preţurilor la alimente ameninţă cu dezastru pentru ţările sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ngozi Okonjo-Iweala a spus că membrii organizaţiei pot contribui la rezolvarea acestei probleme permiţând circulaţia liberă a importurilor de alimente şi produse agricole, în special în scopuri umanitare.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a declarat că ţările cu venituri mici s-ar putea confrunta cu o „catastrofă” din cauza creşterii preţurilor la alimente, fenomen care a început anul trecut, dar a fost exacerbată de evoluţiile din Ucraina. Vorbind duminică la deschiderea celei de-a 12-a Conferinţe ministeriale OMC (12-15 iunie), ea a îndemnat participanţii la forum să ia decizii pentru a asigura „libera circulaţie a alimentelor şi importurilor agricole”.

„OMC trebuie să răspundă la o agravare a crizei alimentare”, a spus Ngozi Okonjo-Iweala, subliniind că „secetele, inundaţiile, valurile de căldură şi alte evenimente meteorologice extreme, combinate cu pandemia de COVID-19, au dus la întreruperi ale lanţului de aprovizionare şi la creşterea preţurilor în lume.

" Evenimentele din Ucraina „au exacerbat această situaţie”, a spus ea, atrăgând atenţia asupra creşterii preţurilor la grâu cu 56% faţă de luna mai a anului trecut. În ţările cu venituri mici şi medii, preţurile la îngrăşăminte sunt acum „cu 128% mai mari decât acum un an”, a spus şeful OMC.

"Economia de pretutindeni este sub presiune inflaţionistă. Preţurile mai mari la alimente şi energie i-au afectat cel mai tare pe cei săraci", a continuat CEO-ul. Ea a amintit că 35 de ţări africane importă alimente din regiunea Mării Negre, iar 23 de ţări de pe continent importă îngrăşăminte. „Ţările cu venituri mici se vor confrunta cu o situaţie catastrofală dacă nu se iau măsuri la nivel internaţional şi naţional”, a avertizat Okonjo-Iweala. „Membrii OMC pot contribui la rezolvarea acestei probleme permiţând circulaţia liberă a importurilor de alimente şi produse agricole, în special pentru obiective umanitare”.

Directorul general a subliniat că proiectul de decizie supus discuţiei la conferinţa OMC privind excluderea aprovizionării cu mărfuri prin Programul Alimentar Mondial al ONU de la restricţiile la export şi proiectul de declaraţie ministerială privind securitatea în domeniul comerţului şi al alimentaţiei „dă o şansă”. „ participanţilor la forum pentru a ajuta la găsirea unei modalităţi de „rezolvare multilaterală a acestei crize”.

Vorbind duminică mai devreme, la Geneva, la un briefing de presă care acoperă conferinţa OMC, Okonjo-Iweala a spus că faptul că restricţiile la export „ar putea exacerba situaţia” privind produsele alimentare nu trebuie subestimat. Ea a amintit că, în timpul crizei din 2008-2009, tocmai astfel de măsuri au condus la creşterea preţurilor.

Forum la Geneva
Delegaţiile din 164 de ţări şi teritorii care sunt membre ale OMC s-au reunit duminică la Geneva pentru a 12-a Conferinţă ministerială. Forumul principal de guvernare al OMC va analiza problemele actuale ale comerţului global pe parcursul a patru zile lucrătoare, inclusiv suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor Covid, proiectul de acord pentru interzicerea subvenţiilor pentru pescuit pentru a preveni pescuitul excesiv, problemele comerţului agricol pe fondul creşterii preţurilor la alimente şi reforma OMC. Delegaţia rusă este condusă de ministrul adjunct al dezvoltării economice Vladimir Iliciv.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite