Zelensky: Faceţi publice potenţialele sancţiuni împotriva Rusiei, înainte de o posibilă invazie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Preşedintele Ucrainei Volodymyr Zelensky a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat CNN, că sancţiunile împotriva Rusiei ar trebui făcute publice înainte de a avea loc o posibilă invazie a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile dintre naţiunile occidentale şi Rusia continuă să se intensifice.

Zelensky i-a spus prezentatoarei CNN, Christiane Amanpour (şefa departamentului internaţional), într-un interviu la Conferinţa de securitate de la München, că nu este de acord cu poziţia conform căreia sancţiunile ar trebui enumerate numai după ce are loc o potenţială invazie rusă.

„Întrebarea este dacă o vom face publică... doar lista de sancţiuni, pentru ei, pentru noi, să ştim ce se va întâmpla dacă vor începe războiul – nici măcar această întrebare nu se bucură de sprijin”, a spus el pentru CNN.

„Nu avem nevoie de sancţiuni după ce vor avea loc bombardamentele şi după ce ţara noastră va fi lovită de armele lor sau după ce nu vom mai avea graniţe, sau după ce nu vom mai avea economie... de ce am avea nevoie atunci de acele sancţiuni?”

„Am avut o discuţie în urmă cu ceva timp cu unul dintre liderii uneia dintre ţările lider şi vorbeam despre politica de sancţiuni... aveam o viziune diferită asupra modului în care ar trebui aplicate sancţiunile atunci când va avea loc agresiunea rusă”, a spus Zelensky. „Deci, atunci când întrebi, ce se poate face, ei bine, se pot face o mulţime de lucruri diferite. Vă putem oferi chiar şi o listă. Cel mai important este disponibilitatea.

„Dacă nici măcar nu puteţi dezvălui ce se va întâmpla şi cu cine, dacă începe războiul... Mă îndoiesc că vor avea efect după ce lucrurile s-au întâmplat”, a adăugat el.

Conferinţa de securitate are loc în timp ce conflictul în curs de desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina ameninţă să se dea peste cap şi eforturile diplomatice stagnează.

Întrebat despre un potenţial pretext fals pentru război cu Rusia, Zelensky i-a spus lui Amanpour că „orice provocare este foarte periculoasă”. „Un bombardament, un foc de tun pot duce la război", a avertizat Zelensky. „Asta cred şi partenerii noştri, mă refer la partenerii din jurul nostru care s-au ni s-au alăturat la apărarea graniţelor. Cunoaştem istoria Uniunii Sovietice şi ei înţeleg tipul de riscuri cu care ne confruntăm. Polonia, Statele Baltice, Lituania şi Estonia, Letonia, Moldova -- ştiu la ce ar putea duce asta. Deci, trebuie să fim foarte atenţi", a continuat el.


El a continuat spunând că pierderile înregistrate de Ucraina şi Rusia au fost mai semnificative în 2014, dar a recunoscut că tensiunile actuale sunt „oribile” şi reprezintă „o tragedie pentru naţiunea noastră, pentru poporul nostru”.
„Aceasta este o tragedie şi pentru ruşii care aveau relaţii bune cu Ucraina”, a adăugat el.
Preşedintele ucrainean a declarat pentru CNN că partenerii NATO trebuie să clarifice calendarul de urmat pentru ca ţara să poată adera la alianţa militară.
„Ucraina are nevoie de garanţii de securitate”, a spus Zelensky. „Suntem oameni inteligenţi, nu avem o minte îngustă. Înţelegem că există o mulţime de riscuri diferite din cauză că în NATO, nu există un consens în jurul altor aliaţi, toată lumea spune că este o anumită distanţă pe care trebuie să o parcurgem între Ucraina şi NATO. Tot ce spunem este să ne spuneţi cât timp durează să parcurgem această distanţă?"
În observaţiile anterioare la conferinţă, Zelensky a pus o întrebare prin care dorea să afle de ce nu i s-a permis Ucrainei să adere la NATO. „Ni se spune că uşile sunt deschise.. dar străinii încă nu au voie”, a spus el.
Moscova vede sprijinul tot mai mare pentru Ucraina din partea NATO -- în ceea ce priveşte armamentul, pregătirea şi personalul -- ca o ameninţare la adresa propriei sale securităţi. Putin a cerut, de asemenea, acorduri legale specifice care să excludă orice extindere ulterioară a NATO spre est, spre graniţele Rusiei, declarând că Occidentul nu s-a ridicat la nivelul asigurărilor sale verbale anterioare.
Amanpour l-a întrebat şi pe Zelensky despre utilizarea agresivă a informaţiilor americane pentru a-l descuraja pe Putin să invadeze Ucraina. El a spus că este „recunoscător pentru munca pe care au făcut-o ambele servicii de informaţii. Dar inteligenţa în care am încredere este inteligenţa mea.
„Am încredere în serviciile de informaţii ucrainene care... înţeleg ce se întâmplă de-a lungul graniţelor noastre, care au surse de informaţii diferite şi înţeleg riscuri diferite pe baza datelor interceptate... aceste informaţii ar trebui folosite”.
El a continuat: „Nu trăim cu adevărat în amăgire. Înţelegem ce se poate întâmpla mâine... doar să ne punem în sicrie şi să aşteptăm să vină soldaţii străini nu este ceva ce suntem pregătiţi să facem”.
Zelensky a cerut apoi partenerilor internaţionali să sprijine Ucraina prin investiţii în ţară. „Întăreşte-ne braţele... economia noastră. Investeşte în ţara noastră. Adu-ţi afacerea aici.”
„Nu intrăm în panică, vrem să ne trăim viaţa”, a adăugat el.

Zelensky a explicat, de asemenea, că participarea sa la conferinţa de sâmbătă a fost pentru a se asigura că există o voce ucraineană în sală. „Eu sunt preşedintele, este important ca toţi partenerii şi prietenii noştri să nu fie de acord cu nimic pe la spatele nostru”, a spus el. „Nu intram în panică, suntem foarte consecvenţi că nu răspundem la nicio provocare”.
Apariţia sa în Germania a fost supusă unei examinări intense după ce s-a dezvăluit că oficialii administraţiei Biden l-au îndemnat în privat pe liderul ucrainean să rămână acasă pe fondul îngrijorărilor cu privire la o posibilă incursiune rusă, potrivit a trei oficiali americani şi a unui oficial ucrainean de rang înalt.

Unii oficiali americani au fost îngrijoraţi de faptul că absenţa lui Zelensky din Ucraina ar putea deschide uşa Rusiei să facă afirmaţii false că el a fugit.

Cu toate acestea, biroul preşedintelui ucrainean a confirmat sâmbătă devreme că va participa la conferinţă şi se va întâlni cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris, cancelarul german Olaf Scholz şi cu premierul britanic Boris Johnson, înainte de a se întoarce la Kiev mai târziu în aceeaşi zi.
Cu câteva ore înainte de întâlnirea cu Amanpour, Zelensky s-a întâlnit cu Harris, spunându-i că este recunoscător pentru sprijinul SUA, în special pentru consolidarea capacităţii de apărare a Ucrainei.
„Acesta este pământul nostru şi singurul lucru pe care ne dorim este să avem pace, să aducem pacea înapoi în ţara noastră”, a spus Zelensky.

În cadrul întâlnirii bilaterale care a durat aproximativ 45 de minute, Harris i-a spus liderului ucrainean că SUA „ia în serios importanţa integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a suveranităţii dumneavoastră, iar Statele Unite sunt alături de Ucraina în acest sens”.

„Orice ameninţări la adresa ţării dumneavoastră le luăm în serios şi ne-am adunat aliaţii şi partenerii noştri pentru a vorbi cu o singură voce”, a spus vicepreşedintele.
Harris a spus că doreşte să audă direct de la Zelensky despre preocupările sale şi despre situaţia în curs de dezvoltare pe teren şi că va împărtăşi cu el informaţiile pe care SUA le deţine despre criza actuală.

„După cum ştiţi, acesta este un moment decisiv în istoria noastră la nivel mondial”, a spus Harris lui Zelensky.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite