Zece lideri suveranişti s-au reunit la Madrid pentru a strânge rândurile în Parlamentul European

Zece lideri suveranişti s-au reunit la Madrid pentru a strânge rândurile în Parlamentul European

Santiago Abascal, gazda reuniune (dreapta), alături de premierul ungar Viktor Orban FOTO EPA-EFE

Zece lideri ultraconservatori şi de extrema dreaptă, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au reunit pentru două zile - vineri şi sâmbătă - la Madrid, Spania, pentru a discuta din nou despre formarea unui grup comun în Parlamentul European.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki, Marine Le Pen, candidată la alegerile prezidenţiale din Franţa, caută, cu mai puţin de trei luni înaintea scrutinului, să-şi asigure credibilitatea pe plan internaţional şi să se evidenţieze în faţa rivalului său de extrema dreaptă, controversatul jurnalist Eric Zemmour.

Această reuniune, organizată de partidul Vox într-un hotel din centrul Madridului, are loc după aproape două luni de la o întâlnire similară la Varşovia, la începutul lunii decembrie. O conferinţă de presă este prevăzută să aibă loc sâmbătă la amiază, la finalul reuniunii.

„Sperăm că această reuniune va reprezenta un nou pas pe calea cooperării cu scopul de a da Uniunii Europene dimensiunea unei uniuni a naţiunilor suverane”, a declarat Radoslaw Fogiel, deputat al Partidului Lege şi Justiţie (PiS), citat de agenţia poloneză de presă PAP.

Alţi participanţi la reuniunea de la Madrid sunt austriaca Marlene Svazek, reprezentanta FPO, belgianul Tom Van Grieken, din Vlaams Belang (extrema dreaptă flamandă), precum şi responsabili ai unor formaţiuni din Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda şi România. Liderul Ligii (Italia), Matteo Salvin, şi şefa formaţiunii Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni, nu sunt prezenţi la Madrid, deşi au participat la reuniunea de la la Varşovia.

Aceste reuniuni au la bază o „declaraţie comună” din iulie anul trecut privind „reformarea Europei”.

Partidele respective speră să constituie până la urmă un grup comun în Parlamentul European. În prezent, aceste formaţiuni sunt scindate în în două grupuri distincte, şi anume Grupul Identitate şi Democraţie (ID) şi Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE).

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban este în căutarea altor parteneri după ce s-a despărţit în martie de Partidului Popular European (PPE), informează AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările