Vladimir Putin: Sistemele americane din România şi Polonia sunt o ameninţare şi Rusia va răspunde în consecinţă

Vladimir Putin: Sistemele americane din România şi Polonia sunt o ameninţare şi Rusia va răspunde în consecinţă

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Statele Unite se află în poziţia de a desfăşura o nouă rachetă de croazieră în România şi Polonia şi că Rusia consideră acest lucru o ameninţare la care trebuie să răspundă, informează Euractiv.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentagonul a spus, luni, că a testat o rachetă de croazieră care şi-a atins ţinta de la peste 500 de kilometri distanţă, acesta fiind primul astfel de test de la ieşirea din Tratatul INF, din această lună.

Putin, care a oferit o declaraţie în timpul unei vizite la Helsinki, a precizat că Washingtonul ar putea să-şi folosească sistemele din România şi Polonia pentru a lansa racheta şi că Rusia va trebui să răspundă în consecinţă.

Putin şi omologul său finlandez Sauli Niinisto răspundeau la întrebările jurnaliştilor legate de recentul test al SUA al unei rachete cu rază de peste 500 de kilometri. Astfel de arme erau interzise sub Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). SUA s-au retras oficial din acest pact cu Rusia pe 2 august, după ce au susţinut că Moscova a încălcat înţelegerea, o acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

„Americanii au testat racheta prea repede, prea repede după ieşirea din tratatul INF”, a spus Putin, adăugând: „Putem deduce că munca la această rachetă a început cu mult timp înainte de găsirea unor scuze pentru a ieşi din tratat”.

„Lansarea unor astfel de rachete poate fi făcută din lansatoarele care sunt deja prezente în România şi care vor ajunge în viitorul apropiat în Polonia. Este de ajuns doar schimbarea software-ului. Nu sunt sigur că prietenii noştri americani îi vor informa pe partenerii europeni despre software-ul pe care îl au în aceste sisteme. Pentru noi, acest lucru înseamnă că există noi ameninţări la care trebuie să răspundem în consecinţă”, a spus liderul de la Kremlin. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: