VIDEO Iulian Fota, fost consilier prezidenţial: „Discutăm criza din Grecia, dar nimeni nu-şi bate capul cu criza din R. Moldova“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Fota şi Cristian Gava, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Iulian Fota şi Cristian Gava, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Grecia şi România au multe puncte comune: apartenenţa la spaţiul balcanic, religia ortodoxă, un parcurs istoric asemănător în secolul al XIX-lea. De aceea ar trebui să învăţam din greşelile proastei guvernări din ultimele decenii de la Atena, guvernare care a adus ţara în pragul falimentului.


Iulian Fota: „Îl consider pe prim-ministrul Tsipras un demagog şi un populist.”

Eşecul guvernării partidului de extremă stângă SYRIZA ar putea fi pentru întreaga Europă un vaccin împotriva soluţiilor simple, extremiste şi a tentaţiilor populiste.

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe Securitate: „Discutăm criza din Grecia, dar nimeni nu-şi bate capul cu criza din R. Moldova“

Ritmul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană va intra într-o nouă etapă, va fi unul mai lent. Republica Moldova, cel mai sărac stat al Europei, judecând după PIB-ul pe cap de locuitor, se confruntă nu numai cu o criză politică, ci şi cu o gravă criză economică, generată de absenţa refomelor şi de corupţia clasei politice.
 

Iulian Fota: „Liderii politici de la Chişinău au văzut că Uniunea Europeană înseamnă şi luptă împotriva corupţiei."

Cât de pro-europeni sunt, de fapt, politicienii pro-europeni de la Chişinău? Rămâne de văzut dacă vor prevala lupta împotriva corupţiei şi reformele sau dorinţa clasei politice moldoveneşti de a-şi apăra interesele financiare.

Din fericire, Republica Moldova nu are frontieră directă cu Rusia. Astfel, scenariul din Ucraina al separatismului susţinut militar de către Moscova, este foarte puţin probabil în cazul Moldovei.
 

Trebuie să acordăm o atenţiei sporită politicii Ucrainei de izolare a Transnistriei. România, prin dialog şi cooperare cu Ucraina, se poate implica mai mult în problema conflictului transnistrean.


Dialogul pe care România îl are astăzi cu Rusia trebuie purtat de la înălţimea apartenenţei noastre la NATO şi la Uniunea Europeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite