Ungaria, calul troian al Chinei în UE: Budapesta a blocat o declaraţie care condamna legea securităţii din Hong Kong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ungar Viktor Orban dând mâna cu preşedintele chinez Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Premierul ungar Viktor Orban dând mâna cu preşedintele chinez Xi Jinping FOTO EPA-EFE

Ungaria a blocat o declaraţie a Uniunii Europene (UE) care denunţa legea securităţii impusă Hong Kongului de către regimul comunist de la Beijing, au anunţat doi diplomaţi, apreciind că această acţiune ar putea submina eforturile de a contesta diminuarea libertăţilor în fosta colonie britanică.

UE, care îşi propune să fie alături de Marea Britanie şi Statele Unite în sprijinirea drepturilor omului în Hong Kong, ar fi trebuit să adopte prima sa declaraţie luni, la o reuniune a miniştrilor de Externe, dar nu a reuşit să obţină unanimitatea celor 27 de state membre, informează Reuters.

„Argumentul Ungariei a fost că UE are deja prea multe probleme cu China”, a declarat pentru Reuters un diplomat de rang înalt al UE. Un al doilea diplomat a confirmat poziţia Ungariei.

Un oficial european a anunţat că declaraţia a fost retrasă din procesul de aprobare al UE, notează sursa citată.

UE a instituit la 22 martie sancţiuni împotriva Chinei din cauza abuzurilor asupra drepturilor omului pe care le comite în Xinjiang. Regimul comunist de la Beijing a răspuns la rândul său cu sancţiuni.

Reticentă, Ungaria a aprobat într-un final sancţiunile. „Sunt inutile”, le-a calificat Budapesta, primindu-l imediat în vizită pe ministrul chinez al Apărării.

Sub Viktor Orban, Ungaria şi-a intensificat cooperarea economică cu China, contractând masiv credite pentru diferite proiecte de infrastructură. În trecut, atât Ungaria, cât şi Grecia, unde compania chineză COSCO Shipping deţine pachetul majoritar de acţiuni la cel mai mare port al ţării, au blocat declaraţiile UE referitoare la abuzurile din China.

Principalul reprezentant al Beijingului în Hong Kong a avertizat recent puterile străine că „vor primi o lecţie” dacă vor încerca să intervină în felul în care ţara sa gestionează acest hub financiar global.

Occidentul afirmă că, prin noua lege a securităţii din Hong Kong, Beijingul îşi încalcă promisiunea de a menţine un grad înalt de autonomie pentru acest teritoriu. Beijingul a făcut această promisiune în momentul retrocedării regiunii, în 1997, de către Marea Britanie. La rândul ei, China susţine că noua lege este menită restabiliri ordinii.

Deranjat pentru criticile care i se aduc pentru nerespectarea statului de drept, premierul ungar Viktor Orban se opune frecvent liniilor adoptate la nivelul UE.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite