Un ofiţer rus capturat a cerut scuze Ucrainei pentru „genocid”: „Mi-e ruşine că am venit în ţara aceasta” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Captură Video / Twitter
Foto Captură Video / Twitter

Un ofiţer rus capturat de Ucraina a condamnat invazia Moscovei şi a cerut scuze poporului ucrainean pentru „genocid”. Acesta a afirmat într-o declaraţie televizată că trupele ruseşti au fost păcălite că naziştii au pus stăpânire pe Kiev şi că trebuie ajutaţi cetăţenii.

Astahov Dmitri Mihailovici, colonelul Gărzii Naţionale, a fost capturat împreună cu alţi doi soldaţi şi a declarat că i s-a spus că sunt trimişi în Ucraina să ajute, deoarece „naţionaliştii şi naziştii au preluat puterea”. 

„Evident, aceste informaţii au fost unilaterale, venind doar din partea autorităţilor Rusiei” a spus Dmitri Mihailovici reporterilor.

Acesta a precizat că a avut îndoieli care au fost confirmate atunci când luptătorii săi preferaţi de box, ucrainenii Oleksandr Usyk şi Vasiliy Lomachenko, au afirmat că internţionează să lupte în război şi să opună rezistenţă forţelor armate ruseşti.

„Nu am cuvinte prin care să-mi exprim scuzele faţă de poporul ucrainean", a spus Mihailovici, adăugând că va înţelege dacă Rusia nu va fi iertată niciodată.

Dmitri a cerut ucrainenilor să le fie „milă” de soldaţii care au fost păcăliţi şi a precizat că e pregătirt să „meargă la închisoare” pentru că a luat parte la această invazie, scrie New York Post.

„Mi-e ruşine că am venit în această ţară", a spus colonelul. „Nu ştiu de ce am făcut-o. Ştiam foarte puţin. Am adus întristare în ţara aceasta”. 

Mihailovici şi-a îndemnat trupele să „fie curajoase" şi să se opună comandanţilor lor. „Sunteţi într-o situaţie tensionată, mergând împotriva propriului comandant. Dar acesta este genocid", a spus el. „Rusia oricum nu poate câştiga aici. Chiar dacă mergem până la capăt.”

Imaginile cu soldaţii ruşi capturaţi au stârnit semne de întrebare referitoare la condiţiile pe care le au prizonierii. 

Andrew Stroehlein, un activist pentru drepturile omului care ocupă funcţia de director media european al Human Rights Watch, a declarat într-un tweet că „umilirea sau transformarea prizonierilor de război într-un subiect de curiozitate sau ridicol public este strict interzisă de legile războiului".

Acesta a spus că deşi pare că soldaţii vorbesc liber, nu se ştie care sunt condiţiile în care sunt ţinuţi şi că este aproape imposibil să judeci dintr-un videoclip dacă este sau nu complet adevărat ce spun aceste persoane.

Strohlein spune că interdicţia de a face publice feţele prizonierilor protejează familiile soldaţilor care se pot confrunta cu represiuni dacă se află identitatea prizonierului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite