Un audit al Comisiei Europene arată că premierul Cehiei se află într-un conflict de interese

Un audit al Comisiei Europene arată că premierul Cehiei se află într-un conflict de interese

Premierul ceh Andrej Babis FOTO EPA

Un audit al Comisiei Europene arată că premierul ceh Andrej Babis se află într-un conflict de interese din cauza fostului său imperiu de afaceri, Agrofert, administrat în prezent de două fonduri fiduciare, relatează săptămânalul „Respekt“, citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Respekt“ susţine că deţine informaţia de la două surse care avut acces la conţinutul raportului. Totuşi, Reuters notează că nu a putut-o confirma în mod independent.

Vineri, Comisia Europeană a anunţat că a trimis rezultatele auditului către Ministerul ceh al Dezvoltării Regionale. Conţinutul raportului este confidenţial, deoarece procedura de audit nu s-a încheiat, potrivit autorităţilor cehe. Însă o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că raportul este final şi aşteaptă o reacţie oficială din partea Cehiei în cel mult două luni.

Un purtător de cuvânt al Agrofert a declarat că nu ştie nimic despre rezultatele auditului.

Grupul Agrofert, estimat de Forbes la 3.5 miliarde de dolari, este unul dintre cei mai mari beneficiari de subvenţii europene din Cehia, atât pentru agricultură, cât şi pentru proiecte de investiţii.

Din 2017, grupul este administrat de două fonduri fiduciare, un aranjament realizat de Babis pentru a respecta legislaţia naţională privind conflictul de interese.

Duminică seara, premierul ceh a respins suspiciunile de conflict de interese imputate lui, susţinând că a respectat legea plasându-şi grupul sub administraţia a două fonduri fiduciare.

Comisia Europeană efectuează acum un al doilea audit, al cărui raport urmează să fie definitivat până în februarie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările