Ucraina: Ciocniri între protestatari şi poliţie au loc lângă Parlament

Ucraina: Ciocniri între protestatari şi poliţie au loc lângă Parlament

Protestatarii au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului

Foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi structurilor de forţă din Ucraina cer recalcularea pensiilor. Pensionarii, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi structurilor de forţă din Ucraina, care organizează miercuri un miting de protest lângă sediul Radei Supreme, au încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului, unde are loc o sesiune plenară.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Protestatarii au fost încercuiţi de poliţie, după care au urmat confruntări. Postul TV Ucraina-24 transmite în direct de la locul incidentelor. Peste o mie de persoane s-au adunat lângă sediul Radei Supreme de la Kiev. După cum au declarat organizatorii evenimentului, principala revendicare a protestatarilor este ca preşedintele ţării, Volodimir Zelenski, să semneze un decret privind recalcularea pensiilor.
 
"Preşedintele a promis că va dispune miniştrilor apărării, afacerilor interne, comandantului Gărzii Naţionale, preşedintelui Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi altor şefi ai instituţiilor forţelor de ordine să semneze ordine pentru pregătirea documentelor necesare privind acordarea majorării pensiilor. Foşti oficiali din rândul serviciilor de securitate din Ucraina au demontat un gard metalic de lângă clădirea parlamentului şi au încercat să pătrundă cu forţa în sediul central al Radei Supreme. Poliţia i-a împiedicat pe protestatari, folosind gaze lacrimogene, după care au urmat confruntări. Protestatarii au blocat traficul pe străzile Hruşevsk şi Şelkovicinaia, unde se află sediile Parlamentului şi Guvernului Ucrainei, a informat ziarul "Segodnia". Drept urmare, traficul din centrul Kievului este paralizat, în oraş formându-se blocaje de mulţi kilometri.
 
Săptămâna trecută, în urma unor numeroase apeluri adresate conducerii ucrainene, Zelenski a dispus guvernului să întreprindă măsuri pentru restabilirea justiţiei în plata pensiilor către foştii militari. Potrivit acestuia, din cauza modificărilor necorespunzătoare la legea privind indexarea veniturilor ucrainenilor, care au fost adoptate în 2017, problema indexării pensiilor către militari nu a fost soluţionată, existând o diferenţă majoră între pensiile acordate înainte de 2018 şi cele acordate recent ...
 
Decretul privind indexarea pensiilor pentru foşti funcţionari din securitate, care urmează să fie adoptat de Cabinetul de Miniştri, ar trebui să elimine aceste dezechilibre existente. În special, se presupune că de la 1 iulie va fi stabilită o plată suplimentară de 2.000 de grivne (aproximativ 74 de dolari) pentru aproape 400.000 de pensionari militari care s-au pensionat înainte de 1 martie 2018. Pensia minimă pentru militari va fi stabilită la suma 3.854 de grivne (140 USD). De asemenea, vor fi majorate plăţile către militarii cu handicap, peste 40 de mii de persoane din această categorie vor primi o majorare de aproape 700 de hrivne (25 USD).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările