Socialiştii bulgari au pus tunurile pe şeful statului

Socialiştii bulgari au pus tunurile pe şeful statului

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a respins prin veto proiectul de lege pentru rectoficarea bugetară înaintat de guvernul socialist FOTO Reuters

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a impus miercuri un veto asupra proiectului de lege pentru rectificarea bugetului de stat, adoptată săptămâna trecută de parlament. În ciuda presiunii la care a fost supus în ultimele zile de către reprezentanţii majorităţii parlamentare a socialiştilor şi etnicilor turci, şeful statului a profitat de dreptul său de veto.

Cel mai important punct al rectificării este posibilitatea de a lua un nou împrumut de până la 1 miliard de leva (circa 500 milioane de euro). Preşedintele consideră că lipseşte transparenţa în ceea ce priveşte modul în care vor fi cheltuiţi aceşti bani. Practic, asta înseamnă că guvernul poate cheltui aceste fonduri pentru orice, a spus Plevneliev, în prezentarea argumentelor pentru decizia sa.

Şeful statului a subliniat că este de acord cu majorarea ajutoarelor şi indemnizaţiilor pentru grupurile sociale vulnerabile, dar că nu trebuie speculat pe această temă, pentru că pachetul social reprezintă doar o mică parte din cheltuielile suplimentare propuse. Plevneliev a mai spus că nu este împotriva luării unui împrumut, chiar şi mai mare decât cel prevăzut, cu condiţia însă ca acesta să fie folosit pentru stimularea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă şi nu doar pentru plata cheltuielilor restante.
 
Campanie anti-Plevneliev

Preşedintele bulgar a declarat că se duce o campanie politică pentru denigrarea sa: că are trei amante, conturi şi companii în zone off-shore, interese ascunse în sistemul de pensii. În presa bulgară au apărut dezvăluri despre o presupusă decapitalizare a celui mai mare fond privat de pensii ”Doverie” (”Încredere”), prin companii off-shore controlate de unul dintre prietenii lui Plevneliev.

 Autorii informaţiilor afirmă că în ajunul alegerilor prezidenţiale, Plevneliev a transferat primei sale soţii două companii off-shore, folosite pentru a se evita plata unor taxe prin servicii fictive de consultanţă. Comentând atacurile la adresa sa, şeful statului, care este de dreapta, a declarat că îşi va duce crucea în continuare. El a mai spus că în momentul de faţa, economia bulgară este orientata spre interese oligarhice, nu spre sectorul companiilor mici şi mijlocii, aşa cum au promis în campania electorală partidele aflate la guvernare.

Plevneliev, acuzat că face jocul fostului premier Borisov

Drept răspuns, liderul socialist, Serghei Stanişev, a declarat că acest veto este un gest politic, nu constituţional şi că şeful statului deserveşte interesele ex-premierului Boiko Borisov şi cele ale oligarhiei. Stanişev a mai spus că veto-ul urmează filozofia monetaristă bazata pe reducerea peste limita acceptabilă a cheltuielilor sociale în numele unei false stabilităţi macroeconomice şi de menţinerea unui deficit cu mult sub cel cerut prin criteriile de la Maastricht.

„Argumentele preşedintelui sunt nefondate din punctul de vedere economic şi sunt politizate“, a declarat şi premierul Plamen Oreşarski, citat de biroul de presă al guvernului. „Preşedintele s-a amestecat brutal în domeniul executivului şi a făcut încă un pas dezechilibrat, în contradicţie cu funcţiile pe care le are conform Constituţiei, acelea de a fi un factor de echilibru şi unire în viaţa socială şi politică“ se afirmă într-un comunicat de presă difuzat de guvern. Ministrul de Externe, Cristian Vighenin, a constatat că prin exercitarea dreptului său de veto, Plevneliev a contribuit la adâncirea prăpastiei între puterea executivă şi preşedinţia.

La rândul său, preşedintele parlamentului Mihail Mikov şi-a exprimat dezamăgirea faţă de decizia şefului statului şi a anunţat că va convoca o şedinţă extraordinară a Legislativului în 30 august. La sfârşitul săptămânii trecute, parlamentarii au plecat în vacanţă, care în mod normal trebuie să continue până la 4 septembrie.

Conform Constituţiei, veto-ul impus de preşedinte poate fi respins cu voturile a cel puţin 121 din cei 240 membri ai parlamentului bulgar. Înainte de a câştiga alegerile prezidenţiale din toamna 2011, Rosen Plevneliev a fost ministru în cabinetul conservator al lui Boiko Borisov. În prezent Borisov este liderul celui mai mare partid de opoziţie din Bulgaria, GERB, formaţiune care s-a opus rectificării bugetare.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările