Războiul din Ucraina. Ucrainenii au anunţat o ofensivă importantă în sudul ţării. Luptele pentru Severodoneţk continuă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţii ucraieneni duc o bătălie pe viaţă şi pe moarte în estul Ucraineni cu invadatorii ruşi
Soldaţii ucraieneni duc o bătălie pe viaţă şi pe moarte în estul Ucraineni cu invadatorii ruşi

Ucrainenii au anunţat sâmbătă seară că au început o ofensivă importantă în sudul ţării. Au atacat în forţă inamicul din direcţia Nikolaev şi ar fi silit armata rusă să se retragă în dezordine spre Herson. La rândul lor, ruşii au anunţat preluarea controlului in Lîman, informaţii neconfirmate de Kiev. Luptele pentru Severodoneţk continuă, forţele ruse efectuând operaţiuni de asalt, a declarat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Luptele pentru oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei continuă, forţele ruseşti efectuând operaţiuni de asalt, transmite Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene, potrivit Sky News. „Folosind artileria, forţele Rusiei au desfăşurat operaţiuni de asalt în zona oraşului Severodoneţk”, a spus Statul Major într-un comunicat pe pagina sa de Facebook. „Luptele continuă”. „Rămân o ameninţare bombardamentele şi raidurile aeriene dinspre Belarus asupra obiectelor din infrastructura ucraineană”. „Severodoneţk este sub tiruri de foc constant al inamicului”, a scris pe reţelele sociale poliţia.

„Ruşii au ajuns la periferia oraşului şi au capturat hotelul Mir (Pacea)”, a declarat Serhii Haidai, guvernatorul ucrainean al Luganskului. „Nu îi putem momentan scoate din hotel, dar au deja mulţi morţi. Băieţii noştri rezistă”, a spus Haidai.

Deşi accesul spre oraşul Severodoneţk nu este încă complet tăiat de trupele ruse, guvernatorul spune că, pe ruta Lîsîceansk-Bahmut, doar maşinile mici pot trece, nu şi vehiculele mai mari sau camioanele. Chiar şi aşa, drumul este extrem de periculos, deoarece multe maşini au fost mitraliate sau atacate de ruşi pe respectiva rută.

Conform lui Haidai, ruşii au concentrate 25 de grupuri tactice la nivel de batalion în regiunea Lugansk - ceea ce înseamnă 10.000 de militari. Acestora li se adaugă „cantităţi substanţiale” de tehnică militară.

Trupele Moscovei care acţionează în Lugansk mai includ recruţi din rândul separatiştilor pro-ruşi din Donbas, luptători ceceni şi contractori militari privaţi.

În prezent, principalul efort al Moscovei se concentrează asupra pungii create de trupele ruse în jurul oraşului Severodoneţk, pe care încearcă să îl înconjoare complet.

Trupele ruse din Donbas vor încerca, cel mai probabil, o nouă forţare a râului Siverski Doneţ, unde au suferit deja pierderi grele, după ce armata rusă a anunţat capturarea oraşului Lîman, situat în nordul regiunii Doneţk, conform unui raport publicat sâmbătă de ministerul britanic al Apărării despre situaţia războiului din Ucraina.

Lîman este un oraş strategic în regiunea Lugansk, fiind un important nod feroviar, care ar permite trupelor ruse accesul la mai multe poduri rutiere şi de cale ferată peste râul Siverski Doneţ.

    Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că lupte importante se duc şi în Lîsîceansk, Bahmut şi Popasna iar Nikolaiv a fost bombardat sâmbătă, ducând la moartea unui civil. Liderul de la Kiev a spus că se aşteaptă ca Occidentul să vină cu ajutor militar săptămâna viitoare pentru ca forţele ucrainene să poată lupta împotriva ofensivei ruse din Donbas.

În ultimele 24 de ore, armata rusă nu a reuşit să cucerească prea mult teren în faţa rezistenţei îndârjite a ucrainenilor, care au reuşit să recupereze mai multe localităţi pierdute în zilele trecute, în jurul oraşului Severodoneţk şi în sudul acestuia. Asta, deşi ruşii se laudă deja că au pus stăpânire pe Lîman, al doilea mare oraş din regiune.

Toate oraşele ucrainene de pe linia frontului sunt bombardate intens de ruşi. În Lîsîceansk, poliţiştilor le revine sinistra misiune de a duce cadavrele în gropi săpate în pripă la marginea localităţii.

„E imposibil să ţină pasul cu numărul de morţi din cauza intensităţii luptelor. Numai aici sunt 150 de cadavre. Deja sapă alte gropi, nu doar asta, ci şi acest şanţ imens, pentru că se aşteaptă la mult mai multe victime”, a raportat un jurnalist Sky News.

„În multe privinţe, luptele sunt foarte apropiate, aş putea spune la cuţit. Sunt orase, sate şi cătunuri în care ucrainenii şi ruşii luptă foarte aproape unii de alţii. Şi totul e foarte dinamic. Se întâmplă ca localităţi să caăa astăzi în mâinile ruşilor, iar ucrainenii să le recucerească după câteva zile”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului.

Dacă ruşii reuşesc să cucerească Severodoneţk, următoarea linie de apărare e chiar în oraşul Lisihansk. Mai toţi locuitorii au fost evacuaţi. În timp ce bărbaţii se îndreaptă spre front sau spre taberele de antrenament, femeile şi copiii au plecat spre vestul Ucrainei.

În sud, ruşii bombardează sporadic oraşul-port Nikolaev. Cel mai probabil, pentru a împiedica trupele ucrainene din regiune să fie trimise spre Donbas. Rachetele cad, însă, în zonele rezidenţiale, locuite de civili.

În ciuda succeselor firave de pe frontul de Est, ruşii pierd în continuare echipamente şi oameni. Potrivit Pentagonului, ucrainenii au distrus 1.000 de tancuri ruseşti, iar numărul soldaţilor ruşi ucişi în luptă a ajuns la 30 de mii potrivit Kievului.

La principalul post de televiziune al Rusiei, încă un expert militar a făcut o analiză dură asupra situaţiei de pe front.

„În Est, soldaţii ucraineni sunt foarte motivaţi. La fel în sudul Ucrainei, în zona Hersonului, unde repurtăm “unele succese”, dar unde luptăm cu puşcaşi ucraineni din unităţi militare foarte puternice şi foarte motivate. Va trebui să-i nimicim fizic, nu există nicio altă cale”, a explicat expertul militar Vladimir Popov.

Popov a recunoscut printre rânduri că ruşii se tem să folosească aviaţia în Ucraina, dovadă că, după 3 luni de război, încă n-au reuşit să obţină supremaţia aeriană. Analistul a explicat totodată de ce armata ţării sale nu poate cuceri oraşe importante.

„Totul este minat. Toate şcolile, spitalele şi poziţiile de artilerie. Am risca pierderi majore doar pentru a ne pune steagul în centrul oraşului. Nu are nicio noimă”, a mai explicat expertul.

De altfel, Serviciul de Securitate al Ucrainei a interceptat noi convorbiri telefonice între comandanţii ruşi, care se plâng că unităţi întregi refuză să intre în luptă.

Un tribunal rus a confirmat vineri concedierea a 115 membri ai Gărzii Naţionale, care au refuzat să participe la ceea ce Moscova continuă să numească “operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite